Bola de billar

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Totes les boles de billar col·locades en la seva respectiva taula de joc.
Boles de snooker

Les boles de billar són un dels elements necessaris per jugar a billar. Les boles tenen un diàmetre que va des dels 61,5 mm fins a les boles utilitzades en pool de 5,715 cm (± 0,127 mm).[1] Són fabricades a base de polímers (plàstics) o d'ivori, el seu pes està comprès entre 156 i 170 grams,[1] però en una partida la diferència entre la més pesada i la més lleugera no ha de superar els 2 grams. Inicialement, les primeres boles de billar s'obtenien de l'ullal dels elefants (ivori de Zanzíbar) i eren molt cares, fràgils, poc homogènies i molt permeables (la humitat les deformava), es van usar fins a 1970. Les boles sintètiques resulten més econòmiques i resistents que les anteriors i les més famoses són de la fàbrica belga "SUPER ARAMITH"[2] amb gran esfericitat, elasticitat i pes uniforme, utilitzant-se aquestes en els campionats mundials. Una bola de billar pot suportar fins a 5 tones de pressió.

Depenent del joc les boles tenen un color o dibuix o altres. Així per exemple en el billar francès, es juguen amb tres boles completament acolorides sense dibuixos ni números de cap tipus, una és vermella, una altra groga i una altra blanca (o bé 2 blanques i una vermella, on les blanques són diferenciades entre si per petites marques: una ratlla o un punt). El diàmetre de les boles de carambola és major al de les boles de billar.

En els jocs de posar boles en el forat sol haver-hi dos grups de boles i la blanca. Les boles ratllades són blanques amb una franja de color per la meitat de la bola i la seva numeració és del nou al quinze i d'altra banda hi ha les boles llises que són senceres d'un color, exceptuant un petit cercle on apareix el nombre, l'u al set. La bola número 8 també és com les boles llises, però la bola 8 té un valor especial.

En el joc snooker, les boles són lleugerament diferents. Hi ha 22 boles en total, totes completament llises. Quinze d'elles llises són vermelles, una groga, una verda, una marró, una blava, una rosa, una negra i una blanca. Les boles de snooker tenen un diàmetre de 52,5 mil·límetres. No hi ha un pes estandarditzat per a les boles de snooker, però totes han de pesar el mateix.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1 WPA Tournament Table & Equipment Specifications
  2. «Aramith» (en anglès). [Consulta: 28 agost 2013].

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bola de billar Modifica l'enllaç a Wikidata