Vés al contingut

Bomba d'engranatges

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Recorregut del fluid dins una bomba d'engranatges.
Vista de parts d'una bomba d'engranatges.

Una bomba d'engranatges és un tipus de bomba de desplaçament positiu rotativa,[1] que disposa d'un o més engranatges per tal de moure un líquid. El funcionament es basa en l'admissió d'un líquid entre el cos i els dents dels engranatges, que el transporten forçadament des de l'entrada de succió de la bomba fins a la sortida a pressió.

Operació[modifica]

El cas més general és el d'una bomba amb dos rodes d'engranatges formant dos eixos. Per un dels eixos s'aplica un parell, de manera que l'engranatge acoblat amb aquest eix és l'engranatge conductor L'altre engranatge, mogut per la força aplicada pels dents del conductor és l'engranatge conduït. El moviment dels engranatges provoca el desplaçament del fluid pels espais que formen els dents i el cos de la bomba, això és, per la part exterior, ja que la part entre eixos és estanca.

El fluid no pot retornar aigües avall degut a l'estanquitat aconseguida gràcies a unes mínimes toleràncies entre dents i cos de la bomba.[2]

El fluid tampoc pot retornar aigües avall per la part central, degut a l'estanquitat proporcionada per la zona de contacte entre els dos engranatges,[2] que tracta de minimitzar el possible volum que donaria lloc al retorn del fluid entre l'eix conductor i l'eix conduït mitjançant els perfils d'evolvent típics dels engranatges.

Instal·lació[modifica]

La instal·lació de bombes d'engranatges sol incorporar una derivació aigües avall just després de la sortida de pressió pels casos en què la pressió de sortida no és capaç de moure el fluid. Això és degut a pèrdues de càrrega o bloqueig dels mecanismes situats aigües amunt.

Dotar el sistema d'una derivació permet mantenir la pressió a la sortida de la bomba i manté la bomba en funcionament de manera segura sense arribar a forçar el mecanisme. En el cas de bombes de desplaçament positiu és necessari disposar de vàlvules de seguretat per tal de protegir la bomba de possibles bloqueigs.[3]

Disposicions[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Kolmetz, Karl. «Pump selection and sizing» (en anglès) p. 7, 2007. [Consulta: 2 gener 2011].[Enllaç no actiu]
  2. 2,0 2,1 Manring, Noah D.; Kasaragadda, Suresh B. «The Theoretical Flow Ripple of an External Gear Pump» (en anglès). Journal of Dynamic Systems, Measurement, and Control , ASME, 125, pàg. 397. Arxivat de l'original el 2009-07-18 [Consulta: 2 gener 2011]. Arxivat 2009-07-18 a Wayback Machine.
  3. engineeringtoolbox.com. «Positive displacement pumps» (en anglès). [Consulta: 2 gener 2011].

Enllaços externs[modifica]