Bomba d'insulina

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Bomba d'insulina amb el seu catèter subcutani.

Bomba d'insulina o bomba de perfusió contínua de insulina és un producte sanitari que permet administrar insulina de manera contínua a l'organisme per mitjà d'un catèter .[1]

La seva grandària és similar a la d'un paquet de tabac i funcionen normalment amb piles AA.

Funcionament[modifica]

La bomba d'insulina segrega insulina de manera basal les 24 h del dia, però aquest tractament ha de ser reforçat amb dosis d'insulina cada vegada que es mengi, d'acord amb la quantitat de aliment que es vulgui ingerir.[2]

Les bombes de perfusió actuals incorporen programes que ajuden a calcular la dosis més adequada en funció de la glucèmia del moment, els carbohidrats que es volen ingerir i considerant els factors personals que el metge assigna a cada usuari.

Beneficis[modifica]

  • Aporta una major autonomia a la persona amb diabetis, ja que no ha d'estar subjecte als estrictes horaris als quals se sotmet amb les insulines quotidianes, sense que per això s'alteri el seu control de glucosa en sang si aquest ja és bo o millorant-lo sensiblement en el cas que no sigui l'òptim.[3]
  • Segons estudis científics disminueix fins a un 70% el risc d'hipoglucèmies .

Consumibles[modifica]

Els consumibles que utilitza la bomba d'insulina són els següents:

  • Cartutx d'insulina: s'ha de substituir un cop esgotat, tenint en compte que els fabricants d'insulina recomanen fer-ho amb relativa freqüència (cada 2 o 3 dies)
  • Equip d'injecció: tub de plàstic que en la seva punta té una agulla o cànula tova per on s'introdueix la insulina a l'organisme. S'ha de substituir aproximadament cada 3 dies. Existeixen diverses mides de tub i cànules per adaptar-se a les característiques personals de cada usuari.

Referències[modifica]

  1. ; McIntyre, EA«Insulin Delivery Devices». Royal College of Physicians of Edinburgh. [Consulta: 10 abril 2015].
  2. Millstein, Richard; Becerra, Nancy Mora; Shubrook, Jay H «Insulin pumps: Beyond basal-bolus.». Cleveland Clinic Journal of Medicine, 82, 12, desembre 2015, pàg. 835–42. DOI: 10.3949/ccjm.82a.14127. PMID: 26651892.
  3. «Experiences with Insulin Pump in 52 Patients with Type 2 Diabetes in India». DiabetesPro. American Diabetes Association, 2008. Arxivat de l'original el 24 febrer 2012.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bomba d'insulina