Bombolla local

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'objecte astronòmicBombolla local
Local bubble.jpg
Impressió artística de la bombolla local, contenint el Sol i Murzim (β Canis Majoris), i la bombolla loop I, contenint Antares (α Scorpii)
Tipusregió de l'espai i medi interestel·lar
Cos astronòmic parecinturó de Gould
Dades d'observació
Format perNúvol interestel·lar Local
Modifica les dades a Wikidata

La bombolla local és una cavitat en el medi interestel·lar en el braç d'Orió de la Via Làctia. Té, almenys, un diàmetre de 300 anys llum i la seva densitat d'hidrogen neutre és aproximadament una desena part dels 0,5 àtoms per cm3 que hi ha per terme mitjà en el medi interestel·lar de la nostra galàxia. El gas calent i difús en la bombolla local emet raigs X.

El sistema solar ha estat viatjant a través de la bombolla local durant els últims 3 milions d'anys. Actualment, es troba en el núvol interestel·lar local, una regió de material més dens dins de la bombolla, formada on la bombolla local i la bombolla loop I (una altra bombolla propera) es van trobar. El gas en el núvol interestel·lar local té una densitat de 0,1 àtoms per cm3.

La major part dels astrònoms pensen que la bombolla local es va formar en el passat, en un temps comprès entre uns centenars de milers i uns pocs milions d'anys de l'era actual. Es creu que l'explosió d'una supernova propera va empènyer el gas i la pols del medi interestel·lar, deixant un material calent i menys dens. El candidat més probable com a romanent de supernova és Geminga, un púlsar en la constel·lació de Bessons.

La bombolla local no és esfèrica i sembla ser més estreta en el pla galàctic, tenint forma ovalada o el·líptica. Sembla eixamplar-se per damunt i sota del pla galàctic; se suposa que la seva forma podria ser similar a la d'un rellotge de sorra.

La bombolla local limita amb altres bombolles, la densitat de les quals també és menor que la del medi interestel·lar. En concret, la bombolla loop I es troba a l'associació de Scorpius-Centaurus, a uns 500 anys llum del Sol. Antares (α Scorpii) es troba dins d'aquesta bombolla. Altres bombolles que limiten amb la bombolla local són la bombolla loop II i la bombolla loop III.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]