Born on the Fourth of July

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Born On The 4th Of July)
Infotaula de pel·lículaBorn on the Fourth of July

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióOliver Stone Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióOliver Stone Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióBruno Rubeo Modifica el valor a Wikidata
GuióOliver Stone i Ron Kovic Modifica el valor a Wikidata
MúsicaJohn Williams Modifica el valor a Wikidata
FotografiaRobert Richardson Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeJoe Hutshing i David Brenner Modifica el valor a Wikidata
ProductoraUniversal Studios Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorUniversal Studios i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena1989 Modifica el valor a Wikidata
Durada138 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
RodatgeFilipines Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost17.800.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació161.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enBorn on the Fourth of July (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Gènerecinema bèl·lic, drama, cinema biogràfic i pel·lícula basada en una obra literària Modifica el valor a Wikidata
TemaGuerra del Vietnam i veterà del Vietnam Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióÀsia Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

IMDB: tt0096969 Filmaffinity: 349399 Allocine: 5455 Rottentomatoes: m/born_on_the_fourth_of_july Letterboxd: born-on-the-fourth-of-july Mojo: bornonthefourthofjuly Allmovie: v6747 TCM: 4134 Metacritic: movie/born-on-the-fourth-of-july TV.com: movies/born-on-the-fourth-of-july AFI: 57927 TMDB.org: 2604 Modifica el valor a Wikidata

Born on the Fourth of July és una pel·lícula d'Oliver Stone, adaptació del llibre autobiogràfic de Ron Kovic, estrenada el 1989.

Argument[modifica]

Basada en fets reals -l'autobiografia de Ron Kovic-, aquesta pel·lícula és la segona càrrega de profunditat d'Oliver Stone contra el seu propi país amb motiu del conflicte del Vietnam. És un drama interessant, dur i compromès que retrata la història d'un jove americà que s'apunta voluntari per anar a combatre al Vietnam. Creu que defensar el seu país és la millor manera de demostrar l'amor a la seva pàtria. Però la tornada a casa com a veterà de guerra, en una cadira de rodes i atès en un atrotinat hospital, li farà canviar totes les seves conviccions i es farà activista antiguerra.

Repartiment[modifica]

Producció[modifica]

El setembre de 1976, Al Pacino i el seu mànager, el productor Martin Bregman, es van posar en contacte amb l'agent de Ron Kovic, un veterà de la guerra del Vietnam que havia escrit sobre el tema i van iniciar negociacions sobre els drets d'autor per a realitzar una pel·lícula.[1] L'octubre, la companyia de Bregman, Artists Entertainment Complex, va adquirir els drets per un import de 150.000 dòlars.[1] El rodatge havia de començar el juny de 1977 amb Paramount Pictures com a distribuïdor, però el projecte es va aturar; Bregman i Pacino no estaven contents amb el guió.[2]

El 1977, Bregman va contractar Oliver Stone, també un veterà de la guerra del Vietnam, per ajudar a escriure el guió.[1][3] En aquell moment, Stone havia estat desenvolupat Platoon (1986), i un guió de la seqüela no produït titulat 'Second Life', inspirat en la seva pròpia vida després de la guerra.[4] Ell i Kovic van relacionar les seves experiències durant la guerra i van començar a treballar en un nou guió el 1978.[2] Stone també va discutir l'adaptació amb William Friedkin, que va rebutjar una oportunitat de dirigir-la per fer The Brink's Job (1978).[3] Després que Bregman aconseguís el finançament dels inversors alemanys,[3] el film es va desenvolupar breument a United Artists[2] abans de passar a Orion Pictures.[3] Daniel Petrie va ser contractat per dirigir-la, però algunes setmanes abans de l'inici, els inversors es van retirar de la pel·lícula.[3][5] Després que el projecte es traslladés a Universal Pictures, Bregman i Pacino van deixar la pel·lícula.[5] Stone i Kovic es van frustrar amb la problemàtica preproducció i van abandonar el projecte, tot i que Stone va mostrar la seva esperança de fer la pel·lícula més endavant.[6] Stone va prometre a Kovic que si la seva carrera s'enlairava, tornaria a contactar amb ell per recuperar el projecte.[7] L'abril de 1987, John Daly, president i CEO de la base anglesa de Hemdale Film Corporation, van anunciar que produiria la pel·lícula; seria com a seqüela de Platoon.[8]

Premis i nominacions[modifica]

Premis[modifica]

Nominacions[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Mogk, 2013, p. 221.
  2. 2,0 2,1 2,2 «AFI Catalog». American Film Institute. [Consulta: 8 juny 2018].
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Seitz, 2016, p. 90.
  4. Devine, 2017, p. 338.
  5. 5,0 5,1 Dutka, Elaine. «The Latest Exorcism of Oliver Stone: With Ron Kovic's "Born on the Fourth of July", the film maker returns to Vietnam to cast out more of the war's demons (Page 2 of 5)». Los Angeles Times p. 2, 17-12-1989. [Consulta: 8 juny 2018].
  6. Dutka, Elaine. «The Latest Exorcism of Oliver Stone: With Ron Kovic's "Born on the Fourth of July", the film maker returns to Vietnam to cast out more of the war's demons (Page 3 of 5)». Los Angeles Times p. 3, 17-12-1989. [Consulta: 8 juny 2018].
  7. «Veterans Ron Kovic, Oliver Stone on the True Cost of War (Video & Transcript)» (en anglès). [Consulta: 20 juny 2019].
  8. Grove, Martin A. «Hemdale celebrates 'Platoon' Oscar with plans for sequel». The Hollywood Reporter, 01-04-1987, p. 1.

Enllaços externs[modifica]