Bosc-estepa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Bosc-estepa pintat per Ivan Xixkin

Un bosc-estepa és un ecotò (zona límit entre dos ecosistemes) dins dels climes temperats i un tipus d'hàbitat compost de zones de vegetació herbosa combinades amb zones d'arbrede o bosc. En aquestes zones l'evapotranspiració supera lleugerament el total de la pluviometria i la precipitació de neu. A l'hemisferi nord a mida que s'avança cap al sud el bosc estepa té menys arbres, el clima esdevé més càlid i la precipitació disminueix. A Europa la vegetació típica del bosc-estepa és amb arbres caducifolis i espècies herbàcies. A Sibèria predominen els bedolls i les coníferes. Entre la fauna d'aquest ecotò hi sol haver l'esquirol de terra, la marmota, el pioc salvatge, la marta i l'ant.

Localització[modifica]

El bosc-estepa principalment es presenta en bandes a través d'Euràsia des de l'est d'Europa (Urals) a l'est de Sibèria al nord-est d'Àsia. Forma ecoregions de transició entre els biomes d'herbassars temperats i els boscos mixts de fulla ampla temperats.

A la part superior d'Amèrica del Nord un exemple és l'aspen parkland, en les províncies de les praderies centrals, el nord-est de la Colúmbia Britànica i Dakota del Nord.

A Àsia Central el bosc-estepa es troba en les ecoregions de les muntanyes de l'Altiplè d'Iran, Afganistan, i Baluchestan.

Paisatge de bosc-estepa amb Stipa lessingiana a prop de Saràtov, Rússia.
Devín, bosc-estepa a Eslovàquia

Ecoregions de bosc-estepa[modifica]


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bosc-estepa