Bosc de ribera

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Bosc de ribera, en un afluent del llac Erie, als Estats Units
Bosc de ribera al Collserola, la Rierada

Els boscos de ribera són boscos caducifolis que creixen a banda i banda dels cursos fluvials, (és a formant galeries, sobre sòls que, a partir d'una certa profunditat, acostumen a estar amarats d'aigua provinent del riu o torrent veí (mantell freàtic).

A l'àrea mediterrània i submediterrània, són els més productius perquè rarament els falta l'aigua, el principal factor limitador del creixement de la vegetació en aquestes àrees. Si a aquest fet hi afegim la riquesa en nutrients minerals que acostuma a caracteritzar els sòls formats a partir de sediments portats per les aigües fluvials (al·luvions), no és d'estranyar que les alberedes, els boscos que corresponen a la major part de les ribes amb sòls profunds dels rius i rieres del Bages, puguin superar fàcilment els 20 metres d'alçària. La vegetació dels boscos de ribera està adaptada a les inundacions periòdiques que eventualment poden tombar o arrancar arbres i arbustos.

A continuació s'indiquen algunes de les espècies més habituals en els boscos de ribera dels Països Catalans:

Aquests boscs solen anar acompanyats de diversa vegetació de ribera, que a zones baixes o de mitja muntanya a les nostres contrades pot incloure plantes com ara baladres, murtra, aloc, diverses herbes, falgueres, etc, a més de plantes aquàtiques, joncs, canyes, etc.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bosc de ribera Modifica l'enllaç a Wikidata