Boscos de la sabana de Namíbia

Infotaula de geografia físicaBoscos de la sabana de Namíbia
Imatge
TipusEcoregió Modifica el valor a Wikidata
Ecoregió (WWF)Zona afrotròpica
Map
 18° 14′ 54″ S, 13° 46′ 21″ E / 18.248209°S,13.772525°E / -18.248209; 13.772525
Dades i xifres
Superfície225.500 km² Modifica el valor a Wikidata

Els boscos de la sabana de Namíbia és una ecoregió de l'ecozona afrotropical, definida per WWF, que s'estén per Àfrica austral, al llarg de Namíbia i el sud d'Angola.

Descripció[modifica]

És una ecoregió de desert que ocupa una superfície de 225.500 quilòmetres quadrats en el Gran Escarp que separa els deserts costaners dels altiplans interiors d'Àfrica austral.

Limita al nord-oest amb el Kaokoveld, al nord-est amb els boscos de miombo d'Angola, a l'est amb els boscos de mopane d'Angola, al sud-est amb la sabana xeròfila del Kalahari, al sud-oest amb el desert del Namib i al sud amb el Karoo nama.

La pluja és escassa, entre 60 mm anuals en l'oest i 200 en l'est, i cau principalment en violentes tempestes a l'estiu, entre octubre i març. Les temperatures són extremes, i les gelades freqüents a l'hivern.

Flora[modifica]

La vegetació d'aquesta ecoregió és molt variada. En el nord predomina una sabana més o menys densa de mopane (Colophospermum mopane). Més al sud es troba un semidesert amb una gran varietat d'espècies i molts endemismes: l'euforbia Euphorbia guerichiana, l'aloe Aloe dichotoma, la moringa Moringa ovalifolia i diverses espècies dels gèneres Acàcia, Adenolobus, Commiphora i Cyphostemma. En l'extrem sud de l'ecoregió la vegetació és una sabana arbustiva molt oberta.

Fauna[modifica]

Entre els grans mamífers destaquen l'elefant (Loxodonta africana), el rinoceront negre (Diceros bicornis), el gran kudú (Tragelaphus strepsiceros), el springbok (Antidorcas marsupialis), l'òrix del Cap (Oryx gazella), el dic-dic de Kirk (Madoqua kirkii), l'impala (Aepyceros melampus petersi), el lleó (Panthera leo), el lleopard (Panthera pardus), el guepard (Acinonyx jubatus), la guineu orelluda (Otocyon megalotis) i la guineu del Cap (Vulpes chama).

S'han censat 297 espècies d'aus a l'ecoregió.

Endemismes[modifica]

Aquesta escarpada regió presenta un elevat índex d'endemisme de plantes i animals.

Dos mamífers són endèmics: la mangosta de Namíbia (Galerella swalius) i el rosegador Petromyscus shortridgei (de la família Nesomyidae).

Estat de conservació[modifica]

Vulnerable. Les principals amenaces són la caça furtiva, el turisme en vehicles tot-terreny i el tràfic d'espècies protegides.

Protecció[modifica]

La protecció és escassa. Només hi ha dues petites àrees protegides a Namíbia:

Una petita àrea del sud de l'ecoregió forma part del Parc Nacional Namib-Naukluft.

Enllaços externs[modifica]