Botiga a l'abast

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
7-Eleven, popular cadena de botigues de conveniència.

Una botiga a l'abast o de conveniència[1] a un tipus d'establiment amb menys de 500 m², amb un horari comercial superior a les 18 hores, un període d'obertura de 365 dies de l'any. D'aquí el nom popular de 24 hores. Tenen un ampli assortiment de productes, centrat en begudes, alimentació, productes d'estanc, basar, etc. A canvi de l'amplitud d'horaris i la varietat de productes, els seus preus solen ser lleugerament superiors als dels supermercats a l'ús.

Generalment, se situen en el centre de les ciutats encara que també s'engloben sota aquesta denominació altres locals com, per exemple: els situats al costat d'estacions de servei o les botigues situades als aeroports, que poden ser o no lliures d'impostos (Duty-free).

Productes a la venda[modifica | modifica el codi]

Interior d'una botiga FamilyMart al Japó.
Menjar ràpid a 7 Eleven
Menjar ràpid en FamilyMart.

Les botigues de conveniència, per la seva grandària, ofereixen una varietat detall de productes que els supermercats, però encara considerable per si sola. Els productes oferts solen centrar-se en begudes (alcohòliques i no alcohòliques) i aliments, principalment menjar escombraries (panets, fregits, dolços i llaminadures), menjar ràpid, enllaunats, congelats, conserves i minoritàriament, productes frescos. A causa que els clients solen anar de pas o amb pressa, és freqüent que es vengui menjar preparat i consumible immediatament, com sandvitxos refrigerats, entrepans de salsitxa i cafè.

A causa de les necessitats del mercat, moltes botigues de conveniència també proveeixen diaris, revistes, productes d'ús domèstic i per a la higiene personal, així com fàrmacs de venda lliure. És també notori que a cada país varia la classe de productes que els clients esperen que estiguin disponibles. En països com Japó, és freqüent veure fins i tot roba a la venda en aquests establiments.

Les lleis sobre el consum d'alcohol també influeixen notòriament en aquesta classe de botigues, ja que en alguns països només es permet la venda d'alcohol a un monopoli estatal (per exemple, en Islàndia), durant certes hores del dia, o està prohibit totalment (per exemple en la majoria dels països islàmics). La venda de tabac i cigarrets es troba en similar situació, ja que algunes legislacions només permeten la venda de tabac en negocis especials, altament regulats.

Botigues a Espanya[modifica | modifica el codi]

A Espanya destaca per una banda la cadena Opencor, filial del Grup El Corte Inglés, amb botigues a les principals ciutats espanyoles que obren els 365 dies de l'any de 8 del matí a 2 de la matinada (18 hores). D'altra banda, dins del grup de botigues aeroportuàries, la cadena amb més pes és Aldeasa, present sota diferents marques en totes les zones de trànsit dels aeroports de Aena i duty-free per a ciutadans no residents a la Unió Europea.

A més a més de grans cadenes, pràcticament totes les ciutats espanyoles compten amb diverses botigues particulars que majoritàriament solen obrir les 24 hores del dia els 7 dies de la setmana. Així mateix, les empresa petrolieres compten amb les seves pròpies cadenes de minimarkets en els seus gasolineres, establiments que per l'horari de l'estació de servei poden considerar també com botigues de conveniència. A més, el grup Repsol YPF ha signat un conveni amb Opencor per instal·lar algunes d'aquestes botigues en les seves estacions de servei.[2]

Botigues al Japó[modifica | modifica el codi]

En Japó, es denominen combini (コンビニ , konbini?), (on es poden comprar des de mànegas fins menjars preparats en aquest mateix lloc, passant per DVD, videojocs, i roba entre altres). La paraula es deriva de l'anglès convenience store (コンビニエンス ストア , konbiniensu stoa?). Aquestes botigues es troben, generalment, en gairebé totes les ciutats japoneses i hi ha diverses cadenes, com 7 Eleven, Family Mart, Lawson, am/pm, sunkus, etc. Es troben obertes les 24 hores del dia.

Botigues a amèrica del sud[modifica | modifica el codi]

Colòmbia[modifica | modifica el codi]

A Colòmbia, el terme botigues de convenencia és merament pejoratiu, és a dir, s'aplica per a altres tipus d'establiments, en general, aquells que tenen les principals estacions de servei ubicades tant a la ciutat com a les carreteres, així com les botigues de barri que disposen d'un assortiment de productes complementaris als que s'expenen en els grans magatzems, la seva proximitat als sectors populars; horari d'atenció diferent al dels establiments de grans superfícies i minimercados (que va pel comú entre les 23: 00 a les 06:00, hora local), i que majoritàriament expenen mercaderia d'ús comú en festes (licors i pisa sol ús), i objectes com medicines de primera necessitat (medicaments d'ús comú, bolquers sol ús entre d'altres.). Entre les més populars estan On the Run (Esso/Mobil/Texaco), Spacio 1 (Petrobras), Va i Vine Express (Terpel) i les gerenciades directament per les mitjanes cadenes de distribució de combustibles com Brio, PDSA i altres.

Mèxic[modifica | modifica el codi]

Botiga de conveniència en Gómez Palacio, Durango

A Mèxic existeixen 2 conceptes de botiga de conveniència: el primer, tal com se li reconeix a nivell mundial (representat amb cadenes com Oxxo, Cercle K, Extra, 7-Eleven), i el segon, associat a botigues ubicades a l'interior dels barris, les conegudes "botigues de la cantonada". Aquestes "botigues de la cantonada" solen ser part de la residència del propietari (literalment a la sala d'aquest, o en un petit local condicionat però part de la casa), aquestes botigues de barri són encara extremadament comuns a tot el país. Al grau que en gairebé qualsevol població urbana de Mèxic, s'espera veure una d'aquestes botigues només caminant 1 o 2 quadres. Malgrat la seva mida, l'assortiment de productes és comparable al d'una botiga de conveniència "estàndard". Els horaris d'obertura solen ser també menys amplis, ja que generalment no és un empleat el que atén el negoci, sinó el propietari o la seva família.

Si bé és important assenyalar que aquest tipus de botigues es troben en decadència a causa de la competència de les grans cadenes de botigues de conveniència, a la poca quantitat d'articles en Stock-per problemes d'espais d'emmagatzematge-, ja que en general els preus són més alts que en les Botigues de Conveniència pròpiament dites.

Actualment les cadenes de botigues de conveniència han estat augmentant la seva presència en barris i veïnats de tots nivells econòmics, sent una fèrria competència per als negocis familiars alguns amb presència de més de 3 generacions d'una mateixa família.

Uruguai[modifica | modifica el codi]

A Uruguai hi ha des del 28 de setembre de 1996 les botigues de conveniència Iberpark que obren els 365 dies de l'any les 24 hores. Té un concepte de venda una completa línia de regals, begudes, galetes, xocolates, cereals, llaminadures, productes de neteja, begudes, targetes de telèfon, cigarrets, havans, la qual cosa li dóna un servei complet als seus clients, compta amb quatre locals al centre de Montevideo i ha incorporat la venda a través del web.

Veneçuela[modifica | modifica el codi]

A Veneçuela, d'entre les botigues de conveniències de major presència a nivell nacional, destaquen les de marca local. Només per citar:

  • Botigues A la via : Marca de la petroliera PDVSA, que a manera de franquícia ofereix establiments d'aquest tipus en estacions de servei de la marca PDV.
  • Farmatodo: Inicialment va operar com una cadena de farmàcies, que després va ampliar el seu esquema de mercat a botigues de conveniència, on a més de la farmàcia s'ofereixen productes diversos en horari estès, tal com determina el concepte.
  • On the run : Franquícia estrangera que opera en estacions de servei.

En la majoria de les Estats, operen botigues de conveniències regionals a manera de xarxa de botigues locals i de districte, franquícies o establiments operats pels seus propietaris.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Botiga a l'abast Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. «Botiga a l'abast». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  2. Cecilia Castelló. Article a CincoDias.com [Consulta: 19 maig 2008]. «Repsol i El Corte Anglès amplien la seva xarxa Supercor en gasolineres»