Botina

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
«botí» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «botí de guerra».
Botines de dona

La botina és un tipus de bota baixa, amb canya curta que no arriba a cobrir la cama sinó tan sols el peu i el turmell.[1]

Hi ha botines per a home i per a dona, molt diferents d'estil. Quant a la matèria primera, es pot escollir entre botines de cuir i pell, així com de dant o de xarol, en color natural o tenyides en una àmplia gamma de colors.

En la segona meitat del segle XIX i a inicis del XX les botines foren un dels tipus de calçat més populars entre ambdós sexes. En el canvi de segle esdevingueren també el calçat bàsic de la tropa de la majoria d'exèrcits, sovint sota el nom de bota de mitja canya, si bé aquest darrer terme, avui, tendeix a designar específicament un tipus de bota que té la canya lleugerament més alta que la botina clàssica, i d'un estil característicament militar. Avui dia hi ha múltiples estils de botina per a home, però la majoria tendeix a ésser d'estil militar (és a dir, botes de mitja canya).

Entre les botines per a dona destaca com a símbol eròtic la botina de taló alt, generalment amb puntera, duta obligatòriament amb mitges negres; simbolitza el món del can can i les cocottes de la Belle époque. Es dóna el cas de gent poc informada que per botina entén només aquest tipus específic.

Avui dia, com altres tipus de bota, les botines tornen a ésser populars entre les dones de totes les edats. Poden combinar-se amb pantalons de tub ficats per dins, amb pantalons amples, amb faldilla i fins i tot amb shorts. Quan es porten amb les cames descobertes, una bona opció és combinar amb mitges espesses. Els seus estils són molt variats; es troben botines amb solapa [?] girada estil pirata, amb tatxes, amb serrells, amb sivelles decoratives o d'altres que simplement representen una bota en versió reduïda. Les propostes en talons són d'allò més diverses. Les més elegants són les de taló alt, si bé es consideren les més incòmodes de portar. També es troben botines de taló quadrat o de plataforma oculta a l'interior. Finalment, hi ha models que prescindeixen del taló.


Notes[modifica | modifica el codi]

  1. No s'ha de confondre la botina amb el botí, que és un tipus de polaina civil de gala.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]