Boundin'

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaBoundin'
Fitxa
DireccióBud Luckey Modifica el valor a Wikidata
ProduccióOsnat Shurer Modifica el valor a Wikidata
GuióBud Luckey Modifica el valor a Wikidata
MúsicaBud Luckey Modifica el valor a Wikidata
ProductoraPixar Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorBuena Vista Distribution i Disney+ Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena2003 Modifica el valor a Wikidata
Durada5 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerepel·lícula d'animació, comèdia, cinema familiar, cinema musical i comèdia Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions

Lloc webpixar.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0395479 Filmaffinity: 494962 Allocine: 112312 Rottentomatoes: m/boundin Letterboxd: boundin TMDB.org: 13062 Modifica el valor a Wikidata

Boundin' (botant en anglès) és un curtmetratge d'animació infogràfica nord-americà de l'any 2003, exhibit prèviament a la pel·lícula Els Increïbles. El curt dura aproximadament 5 minuts, i mostra una història musicalment narrada sobre una ovella ballant, la qual és molt popular entre la resta d'animals de l'entorn. Un dia l'esquilen, la qual cosa li fa perdre la confiança en si mateix davant les burles dels seus veïns.[1][2]

És un film escrit, dirigit, narrat i presentat per l'animador de Pixar Bud Luckey.

Argument[modifica]

A les terres americanes, el ball elegant d'un xai és popular entre els altres animals. Però un dia arriben uns pastors que li esquilen la llana. Els altres animals es burlen del seu aspecte, encongit i nu, i l'ovella es torna tímida i perd la confiança per ballar. Mentre ella plorava, un benevolent conill fantàstic (Jackalope) se'l troba, i li ensenya les bondats de "botejar", no només ballar (és a dir, aixecar-se quan caus). L'ovella es transforma i la seva alegria en la vida es restaura. La llana de l'ovella torna a créixer a l'hivern, i després quan arriba el bon temps li tornen a esquilar, però la seva confiança és ara completament indestructible i continua "botant".

Significat[modifica]

L'ensenyança de la història és no deixar-se vèncer per les dificultats. La vida continua i pot canviar, o pot ser canviada per nosaltres. El xai així ho veu i ho acaba enfrontant.

Producció[modifica]

El director i escriptor Bud Luckey va dissenyar i posar la veu (en el curt original en anglès) a tots els personatges, va compondre la música i va escriure la història. D'acord amb el comentari del director per Els Increïbles, Brad Bird volia introduir el curt animat amb Rick Dicker (el reubicador de superherois d'Els Increibles, també doblat per Luckey).

Aquest és el primer curtmetratge de Pixar amb un llançament en sales de cinema que inclou actuacions vocals amb un guió (Bobby McFerrin va fer una cançó a cappella per al film "Knick Knack"). Totes les pel·lícules anteriors incloïen només música i efectes de so.

Com en moltes altres creacions de Pixar, es poden trobar elements d'altres pel·lícules:

Llançament i publicacions[modifica]

Per classificar-se per als 76è Premis de l'Acadèmia 2004, Pixar va organitzar el desembre de 2003 projeccions especials del curtmetratge als Teatres Laemmle de Los Angeles.[3]

Boundin' va ser publicat el 15 de març de 2005, inclòs en el llançament d'Els Increïbles de dos discs de col·leccionista en DVD, incloent comentaris de Bud Luckey, i el curtmetratge titulat Who is Bud Luckey?.[2] La pel·lícula també es va publicar com a part de la col·lecció de curtmetratges de Pixar, Volum 1 el 2007.

Premis[modifica]

Referències[modifica]

  1. Dellamorte, Andre. «THE INCREDIBLES Blu-ray Review» (en anglès). Collider.com, 30-04-2011. Arxivat de l'original el 9 febrer 2013. [Consulta: 12 desembre 2022].
  2. 2,0 2,1 Pixar Animation Studios. «Smash Box-Office Success Comes Home March 15!» (en anglès). Press Box, 18-01-2005. Arxivat de l'original el 28 abril 2012. [Consulta: 12 desembre 2022].
  3. Wolf, Ellen «[Animated shorts discover fest route is not only road to Oscar Animated shorts discover fest route is not only road to Oscar]» (en anglès). Variety, 09-12-2003 [Consulta: 12 desembre 2022].
  4. «31st Annual Annie Award Nominees and Winners (2003)» (en anglès). annieawards.org. Arxivat de l'original el 2 de gener 2013. [Consulta: 12 desembre 2022].
  5. «The 76th Academy Awards (2004) Nominees and Winners» (en anglès). oscars.org. Academy of Motion Picture Arts and Sciences, 29-02-2004. Arxivat de l'original el 29 setembre 2012. [Consulta: 12 desembre 2022].