Brètzel

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarBrètzel
Brètzel dur
Brètzel tou

Un brètzel dels Estats Units és un tipus de galeta o pa fet al forn, i retort en forma de llaç. El seu origen és alemany, i és força popular a Alsàcia, Amèrica del Nord i Austràlia. El seu nom prové de la paraula alemanya Brezel, derivada del llatí bracellus, 'braç petit'. Aquest nom es deu al fet que la seva forma recorda dos braços entrellaçats. A Alemanya i especialment a la Baviera, lloc del seu naixement, el brètzel és molt diferent al dels Estats Units. Forma part del menjar típic del país i és un pa salat.

Bàsicament existeixen dues categories: els brètzels de galeta i els brètzels de pa tou. El segon tipus pot ser preparat amb una gran varietat de gusts, que inclouen ametlla, all, etcètera.

Ingredients[modifica]

Està fet de farina de blat amb llevat, llet i mantega; la massa tot just es mulla en una dissolució d'hidròxid de sodi (sosa càustica) o bicarbonat de sodi al 3% abans d'enfornar, i usualment és salat, però també se'ls fa dolços, aromatitzats amb canyella o vainilla. Algunes receptes regionals agreguen un ou i ratlladura de llimona.

Història[modifica]

El seu origen sembla estar relacionat amb les festivitats cèltiques que es realitzaven a l'inici de la primavera, quan el sol transita per la constel·lació d'Àries, el moltó, per la qual cosa la seva característica forma representaria les banyes d'aquest animal zodiacal.

Els romans els van anomenar panis tordus. Cap al 610, els monjos benedictins de Borgonya i Renània els van adoptar per lliurar-los com a premi als nens que realitzaven les seves tasques escolars. Ells explicaven que els brètzels representaven els braços d'un nen realitzant les seves oracions i els van anomenar brachiola o pretiola.

La seva representació més antiga apareix a l'Hortus Deliciarum, realitzat el 1190. A una de les miniatures del còdex apareix l'escena d'un banquet en què participen la reina Ester i el seu espòs el rei persa Assuer. Damunt la taula, s'observa un brètzel a la dreta del rei.