Branca valenciana del cas Gürtel

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Branca valenciana del cas Gürtel
LlocPaís Valencià
Data dels fets2005-2009
Implicats
PolíticsPeça 1a:
Luis Bárcenas Gutiérrez, Cristina Ibáñez Vidal, Vicent Rambla Momplet, Ricardo Costa Climent, David Serra Cervera, Yolanda García Santos

Peça 3a:
María Milagrosa Martínez Navarro, Angélica Such Ronda, Rafael Betoret Parreño, Jorge Miguel Guarro Monllor, Salvadora Ibars Sancho, Isaac Vidal Sánchez, Ana María Grau Ábalos, Juan Bover Fernández de Palencia

Peça 5a:
Alicia de Miguel García, Salvadora Ibars Sancho, David Serra Cervera, Luis Rosado Bretón, Alfonso Bataller Vicent, Rafael Peset Pérez, Clara Abellán García, José Eduardo Clérigues Belloch, María Pilar Adela Ripoll, María Luisa Carrera Hueso, Antonio Santo Juan, Arantxa Vallés Testera, Vicente Farnós de los Santos, Silvia Caballer Almela
ParticularsCándido Herrero Martínez, Álvaro Pérez, Pablo Crespo Sabarís, Francisco Correa, José Luis Izquierdo
Estat
Judici oral / Instrucció
ÒrganTSJCV
Categoria:Casos de corrupció

La branca valenciana del cas Gürtel és la ramificació del cas Gürtel al País Valencià. És instruïda al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana i consta de sis peces separades, cadascuna de les quals investiga uns presumptes fets delictius. El judici s'està realitzant durant les primeres setmanes del 2018. El fiscal acusa al Partit Popular de la Comunitat Valenciana de finançament il·legal del Partit Popular durant les campanyes electorals de Francisco Camps del 2007 i 2008.[1]

Peces[modifica]

  1. Peça del delicte electoral a les eleccions municipals i autonòmiques de l'any 2007: Aquesta peça investiga el possible delicte de l'article 149 de la Llei Orgànica de Règim Electoral General. Aquests fets delictius resulten presumptament atribuïbles a Luis Bárcenas Gutiérrez i Cristina Ibáñez Vidal per autoria directa (administradors electorals) i coparticipació dels diputats de les Corts valencianes Vicent Rambla Momplet (a més de sotspresident del Consell), Ricardo Costa Climent, David Serra Cervera, Yolanda García Santos, així com les persones no aforades: les no identificades i anomenades El Príncep i El Cantant; els gestors efectius d'Orange Market SL (Cándido Herrero Martínez, Álvaro Pérez, Pablo Crespo Sabarís, Francisco Correa i José Luis Izquierdo), així com els gestors efectius de les mercantils FACSA SA, Pavimentos del Suroeste SA, Grupo Vallalba SL, Constructora Hormigones Martínez SA i PIAF SL.
  2. Peça del delicte de falsedat de l'any 2008: Aquesta peça investiga el delicte continuat de falsedat en document mercantil i aquests fets resulten presumptament atribuïbles als gestors efectius d'Orange Market SL (Cándido Herrero Martínez, Álvaro Pérez, Pablo Crespo Sabarís, Francisco Correa, José Luis Izquierdo i una empregada anomenada Merche) i als gestors efectius de les societats FACSA SA, Enrique Ortiz e Hijos contratista de obras SA, PIAF SL, Lubasa desarrollos inmobiliarios SL, Fundació Sedesa, Sedesa Inversiones SL, i Sedesa Obras y Servicios SA, així com les persones no identificades i anomenades El Príncep i El Cantant i les persones aforades mencionades anteriorment.
  3. Peça dels delictes de prevaricació i suborn derivats de la contractació administrativa de FITUR (anys 2005-2009) entre la Generalitat Valenciana i Orange Market: Aquests fets delictius resulten presumptament atribuïbles a Milagrosa Martínez, Vicent Rambla Momplet i a les persones no aforades Rafael Betoret Parreño, així com els gestors efectius d'Orange Market SL.
  4. Peça dels delictes de prevaricació i suborn derivats de la contractació de Radiotelevisió Valenciana amb l'empresa Teconsa per a la cobertura de la visita del Papa a València l'any 2006.
  5. Peça del delicte de prevaricació derivat de les contractacions de la Generalitat Valenciana amb Orange Market i la resta de les empreses de la trama, a excepció de la contractació ja investigada a la peça número 3.
  6. Peça dels delictes contra la Hisenda Pública que puguen atribuir-se a Orange Market derivats dels fets delictius investigats a les peces 1 i 2, de finançament irregular del PP i prevaricació de la Generalitat i la trama, respectivament.

Peça del delicte electoral[modifica]

Aquesta peça investiga el delicte electoral a les eleccions municipals i autonòmiques de l'any 2007.

Persones imputades[modifica]

Càrrecs públics[modifica]

Persones privades[modifica]

Cronologia[modifica]

  • Convenció regional del PP valencià (juny de 2002): el PP valencià efectua un pagament en b en efectiu de 17.429 euros.
  • Congrés regional del PP valencià (setembre de 2002): el PP valencià efectua quatre pagaments en efectiu en b i sense justificació documental de 150.421 euros.
  • Acte a Mislata (gener de 2004): el PP valencià efectua dos pagaments de 16.400 euros.
  • Presentació de Francisco Camps com a candidat (octubre de 2002): el cost de l'acte va ser de 54.119 euros i la trama Gürtel demanà als proveïdors que modificaren els conceptes de les factures per altres que res tenien a veure amb l'acte.
  • Presentació de Francisco Camps com a candidat (febrer de 2003): el cost de l'acte va ser de 38.464 euros més IVA, però va ser l'empresa Tierra Atomizada i el PP d'Alacant els qui es feren càrrec del pagament de l'acte però utilitzant factures els conceptes de les quals res tenia a veure amb l'acte.
El jutge instructor del cas, el magistrat José Ceres, dicta una providència mitjançant la qual reclama a totes les delegacions municipals del Partit Popular de la Comunitat Valenciana una relació de tots els contractes celebrats amb Orange Market, per tot tipus d'actes siguen o no electorals, així com de tots els pagaments efectuats a aquesta entitat.[5]

Peça del delicte de falsedat[modifica]

Aquesta peça investiga el delicte de falsedat de l'any 2008.

Peça dels delictes de prevaricació i suborn[modifica]

Aquesta peça investiga els delictes de prevaricació i suborn derivats de la contractació administrativa per 5 milions d'euros, entre la Generalitat Valenciana i Orange Market, per a l'organització del pavelló valencià a la Fira Internacional de Turisme FITUR (anys 2005-2009).

Instrucció[modifica]

Persones imputades[modifica]

Càrrecs públics[modifica]
Persones privades[modifica]
  • Álvaro Pérez
  • Pablo Crespo
  • Francisco Correa Sánchez
  • Cándido Herrero, conseller delegat d'Orange
  • Isabel Jordán, administradora d'empreses de Francisco Correa
  • Mónica Magariños, treballadora de Francisco Correa

Judici[modifica]

El TSJCV fixa el 31 de març de 2014 perquè comence la vista del judici d'aquesta peça del cas.[8]

Cronologia[modifica]

La Fiscalia sol·licita el sobreseïment provisional en aquesta peça de Vicente Rambla, ja que els indicis de delicte contra ell no han pogut concretar-se suficientment.
  • 27 de febrer de 2013: El jutge instructor torna a imputar Salvadora Ibars, responsable de Promoció Institucional de Presidència de la Generalitat Valenciana, per la seua participació en la contractació irregular del Consell a l'empresa de la trama Orange Market d'altres pavellons per a Fitur.[7] El jutge la cita a declarar en qualitat d'imputada el dia 22 de març. Cal recordar que havia estat arxivada la seua imputació en la peça separada del cas que investiga la contractació del Consell amb la trama per a la preparació i el muntatge del pavelló de la Generalitat Valenciana per a Fitur.
  • 1 de juliol de 2013: El jutge instructor decreta l'obertura de judici oral d'aquesta peça de la branca valenciana del cas Gürtel.[14][15][16][17][18][19] El judici s'obre pels delictes de prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, enriquiment injust, falsedat en document oficial, suborn passiu, suborn actiu, tràfic d'influències, ús d'informació privilegiada i infidelitat en la custòdia de documents.
El jutge acusa les següents persones:
  • Milagrosa Martínez, se li imposa una fiança de 636.500 euros.
  • Angèlica Such, acusada del delicte continuat de prevaricació.
  • Rafael Betoret, se li imposa una fiança de 645.000 euros.
  • Isaac Vidal, se li imposa una fiança de 540.000 euros.
  • Jorge Miguel Guarro, se li imposa una fiança de 230.000 euros.
  • Ana María Grau, se li imposa una fiança de 137.000 euros.
  • Juan Bover
  • Francisco Correa, se li imposa una fiança de 651.500 euros.
  • Pablo Crespo, se li imposa una fiança de 651.500 euros.
  • Álvaro Pérez, se li imposa una fiança de 651.500 euros.
  • Cándido Herrero, se li imposa una fiança de 336.500 euros.
  • Isabel Jordán, se li imposa una fiança de 440.000 euros.
  • Mónica Magariños, se li imposa una fiança de 330.000 euros.

Peça dels delictes de prevaricació i suborn per la contractació de Radiotelevisió Valenciana amb Teconsa[modifica]

Persones imputades[modifica]

Cronologia[modifica]

  • 18 de juny de 2013: Declaren al TSJCV en qualitat de testimonis els antics directius de RTVV que participaren en la mesa de contractació que elegí Teconsa: Juan Prefaci i Vicente Sanz (exsecretaris generals de l'ens), José Llorca (exdirector de Canal 9), Benjamín Íñiguez (cap de secció de compre) i Encarna Pérez (advocada de la corporació).[23]
  • 5 de febrer de 2014: Declara al TSJCV en qualitat de testimoni José Selva, que era col·laborador de Juan Cotino i afirma que Juan Cotino fou l'organitzador principal dels esdeveniments al voltant de la visita del Papa a València.[24][25][26]
  • 7 de febrer de 2014: Declara al TSJCV en qualitat de testimoni José Manuel Granero (cap de producció d'informatius a Canal Nou durant la visita del Papa a València). Afirma que Juan Cotino fou qui demanà les pantalles, que els 7,2 milions que costà la sonorització no estaven pressupostats, que davant aquesta xifra escandalosa es va negar a visar la factura i que li digueren que no calia que la visara, ja que el director general, Pedro García, ja estava al corrent. També assegura que hi va haver irregularitats en la contractació del servei de seguretat, ja que ell demanà 80 agents i després li demanaren acreditar 200 agents.[27]
  • 4 de març de 2014: La Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) del Cos Nacional de Policia remet a la instrucció de la branca valenciana del cas Gürtel un informe sobre el contingut de l'agenda que intervingueren a Pablo Crespo (empresari de la trama Gürtel), on figuren reunions per tractar temes de la visita del Papa a València, amb Juan Gabriel Cotino Ferrer, Pedro García Gimeno (director general de Radiotelevisió Valenciana) i Enrique Pérez Boada (comissionat del Patronat de la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies).[28][29]

Peça dels delictes de prevaricació i suborn per les contractacions de la Generalitat Valenciana[modifica]

Persones imputades[modifica]

Càrrecs públics[modifica]

Persones privades[modifica]

Contractes investigats[modifica]

Estan sent investigats els següents contractes entre la Generalitat Valenciana i empreses de la trama Gürtel:

  • Premis Salut i Societat (edicions de 2006, 2007 i 2008)
  • Open de Tennis (edicions de 2006 i 2007)

Cronologia[modifica]

Vicente Farnós de los Santos, director de la societat pública Castelló Cultural en el moment dels fets i que actualment és sotsdirector de Castelló Cultural i membre del Consell Valencià de Cultura, anuncia que deixarà d'acudir a les sessions del Consell Valencià de Cultura a partir del febrer i fins que es resolga la seua situació judicial.[37]

Peça dels delictes contra la Hisenda Pública[modifica]

Aquesta peça investiga els delictes contra la Hisenda Pública que puguen atribuir-se a Orange Market derivats dels fets delictius investigats a les peces 1 i 2, de finançament irregular del PP i prevaricació de la Generalitat i la trama, respectivament.

Referències[modifica]

  1. Fernàndez, David «"El racó de pensar": radiografia de la corrupció, amb David Fernàndez». El racó de pensar, El matí de Catalunya Ràdio, 24-01-2018.
  2. «El PP mantiene a su gerente en Valencia pese a estar imputada por la financiación». El País, 12-06-2014.
  3. «El PP de Valencia pagó 200.000 euros en b a la trama Gürtel». El País, 04-02-2014.
  4. «La policía afirma que el PP valenciano pagaba a Gürtel el 80% en negro». El País, 03-03-2014.
  5. «El juez investiga la financiación ilegal del PP en todos los municipios». El País, 03-03-2014.
  6. «El PP valenciano financió ilegalmente las campañas electorales de 2007 y 2008». El País, 04-03-2014.
  7. 7,0 7,1 «El juez de Gürtel imputa de nuevo a una directora general de la Generalitat». El País, 27-02-2013.
  8. «El juicio por las adjudicaciones de Fitur a Gürtel arrancará el 31 de marzo». El País, 19-02-2014.
  9. «Declaran los primeros imputados por la financiación del PPCV». Levante-EMV, 26-04-2012.
  10. M. Fabra. «Los técnicos de Turismo contrataron a ‘El Bigotes' en Valencia por su calidad». El País, 26-04-2012.
  11. R. Ferrando. «Los altos cargos justifican los contratos con Orange Market en ´criterios de calidad´». Levante-EMV, 27-04-2012.
  12. A. Rallo, M. Hortelano. «Los imputados niegan que se les ordenara elegir a Orange Market». Las Provincias, 27-04-2012.
  13. «El jutge de la 'causa de finançament' cita a Rafael Blasco com a testimoni per al 18 de setembre». Europa Press, 27-07-2012.
  14. «El jutge del cas Gürtel obre judici oral contra les exconselleres valencianes Martínez i Such». Ara, 01-07-2013.
  15. «El TSJ valencià obri juí oral contra les exconselleres Such i Martínez». El Punt Avui, 01-07-2013.
  16. «Decretan la apertura de juicio oral contra las exconselleras Martínez y Such». ABC, 01-07-2013.
  17. «El juez sienta en el banquillo a 2 ex conselleras por los contratos de Fitur pero libra a Rambla». El Mundo, 01-07-2013.
  18. «Dos consejeras de Camps, a juicio por malversación, cohecho y prevaricación». El País, 01-07-2013.
  19. «El TSJCV sentará en el banquillo a tres ex altos cargos del Gobierno de Camps por Gürtel». RTVE, 01-07-2013.
  20. «L'ex-consellera valenciana de Turisme Angélica Such renuncia a l'escó de les corts». VilaWeb, 28-02-2014.
  21. «Una exconsellera de Turismo imputada en Gürtel renuncia a su acta en Las Corts». El Diario, 27-02-2014.
  22. «La exconsejera Angélica Such renuncia al escaño de las Cortes por el ‘caso Gürtel'». El País, 27-02-2014.
  23. «La cúpula de RTVV apunta a Pedro García por el amaño de la visita del Papa». El País, 18-06-2013.
  24. «Un testimoni del cas Gürtel assegura que Juan Cotino era qui "tallava el bacallà" en la visita del Papa a València». Ara, 05-02-2014.
  25. «Un testigo acusa a Cotino de organizar la visita del Papa en la que se robaron 4 millones». El Diario, 05-02-2014.
  26. «Juan Cotino era 'el que cortaba el bacalao' en la visita del Papa». El Mundo, 05-02-2014.
  27. «El productor: "Nos escandalizamos con los 7,2 millones de las pantallas"». Levante-EMV, 07-02-2014.
  28. «La participación de cargos públicos fue decisiva para los negocios de Gürtel». El País, 04-03-2014.
  29. «Cotino negoció con 'Gürtel' la visita del Papa a Valencia». El Mundo, 05-03-2014.
  30. «La exconsejera De Miguel deja su escaño poco antes de ser imputada». El País, 22-07-2013.
  31. «El juez de Gürtel imputa al alcalde de Castellón por contratar a El Bigotes». El País, 25-04-2013.
  32. «Imputado en el 'caso Gürtel' el alcalde de Castellón, Alfonso Bataller». Público, 25-04-2013.
  33. «El juez de Gürtel imputa a cuatro cargos más por amañar contratos». El País, 02-07-2013.
  34. «Ibars apunta a Sánchez de León en Gürtel». El País, 17-12-2013.
  35. «Imputado por contratos con la trama Vicent Farnós, miembro del CVC». El País, 22-01-2014.
  36. «Exaltos cargos señalan a Presidencia por los contratos con la trama Gürtel». El País, 27-01-2014.
  37. «Farnós dejará de asistir al Consell de Cultura por su imputación en Gürtel». El País, 27-01-2014.
  38. «Farnós queda apartado de la subdirección de Castelló Cultural». El País, 28-01-2014.

Vegeu també[modifica]