Vés al contingut

Brassica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 03:13, 11 jul 2014 amb l'última edició de PereBot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula d'ésser viuBrassica Modifica el valor a Wikidata

Brassica rapa Modifica el valor a Wikidata
Planta
Tipus de fruitsíliqua Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreBrassicales
FamíliaBrassicaceae
GènereBrassica Modifica el valor a Wikidata
L., 1753
Tipus taxonòmicBrassica oleracea Modifica el valor a Wikidata

Brassica és un gènere de plantes amb flors de la família de la col (brassicàcia). Conté més espècies rellevants en agricultura que cap altre gènere de plantes. Hi ha des de males herbes fins a híbrids i varietats hortícoles. La majoria són plantes anuals però també n'hi ha de biennals o petits arbusts. El gènere Brassica és natiu de l'oest d'Europa, les zones de clima mediterrani i regions de clima temperat d'Àsia.

Usos

S'aprofita quasi totes les parts segons les espècies, així l'arrel del nap la tija en el cas del (kohlrabi), les fulles en (col de cabdell, col de Brussel·les), flors (coliflor, bròquil), i llavors com la mostassa o l'oli de llavors Colza). Algunes cols són ornamentals.

Les espècies d'algunes Brassica serveixen d'aliment per alguns lepidòpters.

Degut a la seva importància agrícola les plantes de Brassica han estat objecte de molt interès científic. La relació estreta entre 6 importants espècies (Brassica carinata, B. juncea, B. oleracea, B. napus, B. nigra and B. rapa) està descrita en la teoria del Triangle U.

Es considera que les espècies de Brassica tenen un valor nutricional molt alt, ja que proporciones gran quantitat de vitamina C i fibra dietètica a més de contenir propietats anticanceroses, antibacterians i antivirals: 3,3'-diindolilmetà, sulforafà i seleni.

Algunes espècies

Hi ha un cert desacord científic en la classificació del gènere Brassica. Als Països Catalans es presenten com autòctones o naturalitzades les marcades amb ∗[1]

Referències

  1. Bolòs i Vigo Flora dels Països Catalans Barcelona 1990