Brezinaïta

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralBrezinaïta
Fórmula química Cr3S4
Epònim Aristides Brezina
Localitat tipus meteorit Irwin-Ainsa (Tucson meteorite), Box Canyon, Districte de Greaterville, Monts Santa Rita, Comtat de Pima, Arizona, Estats Units
Classificació
Categoria sulfurs
Nickel-Strunz 10a ed. 2.DA.15
Nickel-Strunz 9a ed. 2.DA.15
Nickel-Strunz 8a ed. II/D.05
Dana 2.10.2.2
Heys 3.8.1
Propietats
Sistema cristal·lí monoclínic
Estructura cristal·lina a = 5,96(1) Å; b = 3,425(5) Å; c = 11,270(15) Å; β = 91,53°
Simetria 2/m - prismàtica
Color gris i brownish gray Tradueix
Duresa 3,5 a 4,5
Diafanitat opaca
Densitat 4,12 g/cm3 (calculada)
Impureses comunes Fe, V, Ti, Mn, Ni
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA1969-004
Any d'aprovació 1969
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

La brezinaïta és un mineral de la classe dels sulfurs. Rep el nom en honor de Maria Aristides Brezina (Viena, Àustria, 4 de maig de 1848 - 25 de maig de 1909), directora de la secció de mineralogia-petrologia del Museu d'Història Natural de Viena. Brezina va ser una de les investigadores de meteorits més importants, i va ajudar a desenvolupar una important classificació primerenca d'aquests.

Característiques[modifica]

La brezinaïta és un sulfur de fórmula química Cr3S4. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1969. Cristal·litza en el sistema monoclínic. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 3,5 i 4,5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la brezinaïta pertany a "02.D - Sulfurs metàl·lics, amb proporció M:S = 3:4" juntament amb els següents minerals: bornhardtita, carrollita, cuproiridsita, cuprorhodsita, daubreelita, fletcherita, florensovita, greigita, indita, kalininita, linneïta, malanita, polidimita, siegenita, trüstedtita, tyrrellita, violarita, xingzhongita, ferrorhodsita, cadmoindita, cuprokalininita, rodostannita, toyohaïta, heideïta, inaglyita, konderita i kingstonita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al meteorit Irwin-Ainsa, també conegut com a meteorit Tucson, un meteorit metàl·lic recollit al districte de Greaterville, al comtat de Pima, a Arizona (Estats Units). Totes les mostres que es coneixen d'aquesta espècie mineral són d'origen extraterrestre, havent estat descrita també als meteorits Social Circle (Geòrgia, EUA), Norton County (Kansas, EUA), New Baltimore (Pennsilvània, EUA), Sikhote-Alin (Primórie, Rússia), Gibeon (Namíbia), Yanhuitlan (Oaxaca, Mèxic) i Mount Egerton (Austràlia).

Referències[modifica]

  1. «Brezinaite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 25].