Bromur de potassi

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de compost químicBromur de potassi
Substància compost químic
Massa molecular 117,882044 uma
Estructura química
Fórmula química BrK
SMILES canònic
InChI Model 3D
Propietats
Densitat 2,75 g/cm³
Punt de fusió 730 °C
Punt d'ebullició 1.435 °C
Modifica les dades a Wikidata

El bromur de potassi, KBr, és una sal emprada com a anticonvulsiu i sedant durant el segle XIX i principis del segle XX. Aquestes propietats són degudes a l'anió bromur, Br-. És una sal que es presenta en forma cristal·lina incolora i és molt higroscòpica. És molt soluble en aigua. Ingerit en elevades concentracions produeix una forta irritació de les mucoses gàstriques produint vòmits.

Reaccions químiques més importants[modifica]

  • El bromur de potassi és una sal típica que es dissocia en dissoldre's en aigua donant lloc a una dissolució neutre, de pH 7. És una font d'anions bromur que s'ha emprat per a produir bromur d'argent, emprat a les pel·lícules fotogràfiques:
KBr(aq) + AgNO3(aq) → AgBr(s) + KNO3(aq)
2 KBr(aq) + CuBr2(aq) → K2[CuBr4](aq)
4 K2CO3 + Fe3Br8 → 8 KBr + Fe3O4 + 4 CO2

Aplicacions[modifica]

Medicina[modifica]

Les propietats anticonvulsives del bromur de potassi foren descobertes l'any 1857 per Sir Charles Locock de la Royal Medical and Chirurgical Society. Descobrí que l'anió bromur era efectiu per al tractament de l'epilèpsia i cal considerar-lo la primera medicació efectiva. També descobrí que redueix el desig sexual. L'any 1912 es descobrí un nou medicament per al tractament de l'epilèpsia, el fenobarbital, que substituí el bromur de potassi. Actualment encara s'empra el bromur de potassi en alguns països, com Alemanya, però en altres, com els Estats Units, està prohibit.

Veterinària[modifica]

El bromur de potassi se segueix emprant per a tractar l'epilèpsia en els gossos. En els gats no és recomanable perquè té efectes secundaris.

Òptica[modifica]

El KBr és transparent des de la zona de la radiació ultraviolada propera fins a la infraroja llunyana, longituds d'ona compreses entre 0,25 i 25 µm. Per això s'empra per a la construcció de prismes i finestres que s'hagin d'emprar en ambients secs, ja que és molt higroscòpic. El seu índex de refracció és 1,55 a 1,0 µm. També és molt emprat en espectroscòpia infraroja mesclat amb les mostres que es volen analitzar la qual cosa permet obtenir discs en pressionar la mescla.

Bibliografia[modifica]

  • LIDE D.R. (Ed.) Handbook of Chemistry and Physics. CRC Press. 77th Ed. (1996-1997) New York

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bromur de potassi Modifica l'enllaç a Wikidata

Referències[modifica]