Buda (il·luminat)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Estàtua de Buda, feta de pedra

Buda (del sànscrit बुद्ध, 'el conscient' o 'l'il·luminat', derivat del mot bud, emprat per al verb saber) és el nom que rep qui ha assolit tot el seu desenvolupament i tota la consciència. Actualment, el nom identifica Siddharta Gautama, el mestre i fundador del budisme, a qui es considera «el Buda de la nostra era».[1] Una altra accepció és com a apel·latiu d'algú il·luminat.

Els budistes no creuen que el Buda Gautama sigui el primer ni el darrer buda. Un buda és qui ha trobat el dharma (que significa la veritat; la naturalesa de la realitat, de la ment, de l'aflicció de l'ésser humà i del camí correcte per a l'alliberament) cap a la il·luminació. S'assoleix amb un karma (intenció) bo i no fent cap acció negativa. L'assoliment del nirvana per a les tres classes de buda és el mateix, però el Samma-Sambuda té més qualitats i capacitats que els altres dos. Les tres classes de buda són:

  • El Samma-Sambuda, que és un mestre i assoleix la il·luminació pel seu esforç.
  • El Pacceka-Buda o Pratyeka-Buda, que actua com el Samma-Sambuda, però guarda el dharma per a ell mateix.
  • El Savaka-Buda, que és un arahant (un 'deixeble il·luminat'), però que ha assolit la il·luminació sentint el dharma.

A causa de certes males interpretacions molt freqüents, cal dir que Buda no és cap déu. Això ho va dir el mateix Buda Gautama, i a més, la mateixa cosmovisió budista diu que l'estat del buda només el poden assolir els éssers humans. Siddharta Gautama també va dir que no hi ha intermediaris entre la humanitat i la divinitat. Els déus també es regeixen pel karma. El Buda és només un exemple, un guia i un mestre per a qui ha de fer el camí per ell mateix. El sistema budista de filosofia i pràctica meditativa no fou cap revelació divina, sinó el resultat de la comprensió de la ment, que tothom pot tenir.

El nirvana és la meta a la qual tots els éssers humans poden arribar. L'escola mahayana parla de molts budes i bodhisattves (qui busca la il·luminació, però posposa el nirvana per ajudar tothom a arribar-hi). En el Tripitaka -un dels texts fonamentals del budisme- el Buda del futur té el nom de Maitreya.

Referències[modifica]

  1. «el Buda | enciclopèdia.cat» (en ca). [Consulta: 28 novembre 2018].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]