Buda (il·luminat)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Estàtua de Buda, feta de pedra.

Buda (del sànscrit बुद्ध, el conscient o l'il·lumina, derivat del mot bud, empleat per al verb saber) és el nom que rep qui ha assolit tot el seu desenvolupament i tota la consciència. Actualment el nom identifica en Siddharta Gautama, el mestre i fundador del budisme, a qui es considera «el Buda de la nostra era». Una altra accepció és com apel·latiu d'algú il·luminat.

Els budistes no creuen que el Buda Gautama sigui el primer ni el darrer buda. Un buda és qui ha trobat el dharma (el que significa la veritat; la naturalesa de la realitat, de la ment, de l'aflicció de l'ésser humà i del camí correcte per a l'alliberament) cap a la il·luminació. S'assoleix amb un karma (intenció) bo i no fent cap acció negativa. L'assoliment del nirvana per a les tres classes de buda és el mateix, però el Samma-Sambuda té més qualitats i capacitats que els altres dos. Les tres classes de buda són:

  • El Samma-Sambuda, que és un mestre i assoleix la il·luminació pel seu esforç.
  • El Pacceka-Buda o "Pratyeka-Buda", que actua com el Samma-Sambuda però guarda el dharma per a ell mateix.
  • El Savaka-Buda, que és un Arahant (un deixeble il·luminat), però ha assolit la il·luminació sentint el dharma.

A causa de certes males interpretacions molt freqüents, cal dir que el Buda no és cap déu. Això ho va dir el mateix Buda Gautama, i a més, la mateixa cosmovisió budista diu que l'estat del buda només el poden assolir els éssers humans. Siddharta Gautama també va dir que no hi ha intermediaris entre la humanitat i la divinitat. Els déus també es regeixen pel karma. El Buda és només un exemple, un guia i un mestre per a qui ha de fer el camí per ell mateix. El sistema budista de filosofia i pràctica meditativa no fou cap revelació divina, sinó el resultat de la comprensió de la ment, que tothom pot tenir.

El nirvana, és la meta a la que tots els éssers humans poden arribar. L'escola mahayana parla de molts budes i bodhisattves (qui busca la il·luminació però posposa el nirvana per ajudar tothom a arribar-hi). Al Tripitaka - un dels texts fonamentals del budisme - el Buda del futur té el nom de Maitreya.

Enllaços externs

Tipitaka en català: Web amb les traduccions al català del Canon Pali.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]