Buglossa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuBuglossa
Anchusa azurea Modifica el valor a Wikidata

Anchusa azurea Miller Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreBoraginales
FamíliaBoraginaceae
TribuBoragineae
GènereAnchusa
EspècieAnchusa azurea Modifica el valor a Wikidata
Mill.
Nomenclatura
Sinònims
[1]

  • Anchusa italica Guill. & Perr.

La buglossa, boleng, bolenga borda, borratja borda, llengua bovina o llengua de vaca (Anchusa azurea),[2] és una herba perenne de la família de les boraginàcies. Habita en vores de camins, en sòls drenats i humits de bona part d'Europa i d'Àsia.

Addicionalment pot rebre els noms de alcança, bovina vera, buglossa blava, buglossa vera i llengua de bou. També s'han recollit les variants lingüístiques borratxa borda, bugalosa, buglosa, bugulosa, bulgalosa, gulosa i lenguaza.[2]

Taxonomia[modifica]

Etimològicament azurea indica el color dels pètals blaus, i entre els noms populars llengua de bou i els seus derivats ens indiquen la forma de llengua de les seves fulles basals i l'aspror d'aquestes.

Descripció[modifica]

És una planta herbàcia perenne que assoleix entre 1 a 1,5 m d'alçada, erecta, amb ramificacions des de la base que apareixen el segon any, ja que el primer any només és una planta acaule amb fulles lanceolades. Tota la planta és hirsuta i està coberta de pèls més o menys rígids i aspres al tacte i, segons ens acostem a la base, aquest és més llarg i més dens. Les fulles alternes són sèssils i lanceolades excepte les basals. Aquestes fulles tenen un pecíol de color vermellós i les caulinars tenen forma oblongo-lanceolada o lingüiforma (en forma de llengua). Les inflorescències són cimoses amb petites bràctees i amb peduncles de color morat. Les flors hermafrodites són d'un color blau elèctric, amb cinc pètals actinomorfs. La corol·la és un tub llarg i estret i el calze té els sèpals soldats a la base. El fruit és tetranúcula amb tres aquenis, berrugosos.

Usos medicinals[modifica]

La flor era molt utilitzada en l'antiguitat com a sudorífica, diürètica, antidiarreic, en infusió o mesclada amb vi.

Referències[modifica]

  1. «Anchusa azurea» (en anglès). Germplasm Resources Information Network (GRIN). Agricultural Research Service, Department of Agriculture of United States.
  2. 2,0 2,1 «Anchusa azurea». Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 15 abril 2022].