Bully

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de videojocBully
Publicació EUA 17 d'octubre del 2006
Europa Països Catalans 27 d'octubre del 2006
Regne Unit 25 d'octubre del 2006
Gènere videjoc d'acció / Aventura
Característiques tècniques
Motor RenderWare
Modes Un jugador
Plataforma PlayStation 2
Format DVD
Dispositiu d'entrada teclat i Controlador de videojoc
Equip
Desenvolupador Rockstar Vancouver
Publicador Rockstar Games
Compositor Shawn Lee
Distribuidor Take-Two Interactive
Qualificacions

OFLC: M

BBFC: 15
ESRB Teen
PEGI PEGI 16
CERO D (+17)
USK USK 16
Més informació
MobyGames bully
Metacritic game/pc/bully-scholarship-edition
Steam 12200
Web oficial
Modifica dades a Wikidata

Bully, també conegut com a Canis Canem Edit a Europa (Països Catalans, Itàlia, Regne Unit...)[1] i Austràlia, és un videojoc llançat per Rockstar Vancouver per a PlayStation 2 el 17 d'octubre del 2006 als EUA, i el 25 d'octubre al Regne Unit. La versió per la Xbox va ser cancel·lada per raons sense fons. El joc pren de lloc en un fictici internat anomenada Bullworth Academy.[2]

Argumengt[modifica]

Jimmy Hopkins és un estudiant de 15 anys amb cara de pocs amics. Ha sigut expulsat dels últims instituts i ara haurà de passar un any sencer en Bullworth (La seva mare el va internar allí per a casar-se amb el seu cinqué home: un home milionari, encara que amargat, que li doblega en edat) A l'entrar en l'escola pareix entrar amb mal peu: tots els nois el miren amb cares rares (com dient "mira el paio que ve per aquí... Aquest no sap el que li espera), només un friki, capità del club d'escacs s'atreveix a canviar unes paraules amb el nostre "heroi" i, tal vegada el pitjor, arriba el vespre a classe. Aquest joc veurà la llum catalana (per motius polítics, en castellà) el 27-10-2006 amb el nom de Canis canem edit.

Crítiques i possibilitats[modifica]

A finals de 2005 Rockstar va anunciar el futur llançament d'un joc anomenat Bully (perdonavides); a Europa veurà la llum amb el nom de Canis canem edit (el lema de l'escola). Els habituals en els videojocs van témer que el videojoc afonara al sector en un mar de crítiques de nou com ha passat amb altres jocs de caràcter violent com la saga Grand Theft Auto de Rockstar. La veritat és que això va ocórrer i diverses associacions i personen van criticar al joc, es van mobilitzar per a exigir la seva cancel·lació i la seva futura prohibició en països com el Regne Unit si arribava al mercat.

En pocs mesos el videojoc va semblar prendre forma i els comentaris consistien en un videojoc de perdonavides en què les possibilitats d'agredir i exercir violència per a arribar a la cim del respecte eren el fi i la violència el mig. Al cap de poc van ressonar comentaris sobre que el protagonista podria pegar a noies, burlar-se i maltractar als dèbils, pegar a professors... Les alarmes van botar i es va tornar a reobrir la baralla que aquests jocs podien generar adolescents i nois violents que dugueren a terme en la realitat el que miressin.


Possibilitats del joc[modifica]

La veritat és que el joc ja ha cobrat forma i, segons un article publicat per Seth Schiesel a l'estiu de 2006 en el diari The New York Times pareix diferent de l'abans exposat:

Per a començar el jugador arriba patint acaçament de la resta de membres de l'internat i ha d'obrir-se pas amb violència però sense armes de foc o blanques (l'arma més comentada ha sigut un tirador) per a aconseguir el respecte de la resta.

El jugador haurà de protegir a alumnes més dèbils i a "estudiosos" i, de pas, millorar la resistència i altres habilitats. Ficar-se amb algun d'aquests alumnes un poc està permès però no sols no es premia sinó que es castiga amb "avorridors i monòtons castics que buscaran dissuadir aquest comportament al jugador".

Per un altre costat pegar a nens menuts, professors o nenes està absolutament prohibit igual que consumir drogues o alcohol, la qual cosa passa en els internats reals.

Gran llibertat[modifica]

A l'estar ficats en un col·legi-institut, "College", per als estatunidencs, llevarà llibertat de fer el que vulguem: hi haurà missions, possibilitat de muntar en vehicles (Monopatí, bicicleta i la resta de... no penses que un va criar de 15 anys vaja a fer-li un pont al cotxe del director) modificar al personatge, etc. Però també hi haurà un horari que complir:

-de 8.00 a 9.00: És l'hora de llevar-se. El personatge haurà de despertar, vestir-se, dutxar-se i baixar a esmorzar al menjador per a estar preparat per a les seues classes

-de 9.00 a 13.30: La campana ha sonat i el nostre objectiu és no arribar vesprada a classe, o el que és més desafiador, ARRIBAR a classe. Hi haurà una classe amb una Campana que representa la següent classe de Jimmy

-de 13.30 a 15.00: Descans per a menjar. Ens reunirem en el menjador, de nou, per a reposar les nostres forces perdudes.

-de 15.00 a 16.30: L'última classe del dia.

-de 16.30 a 19.30: El temps lliure, tal vegada la part del dia més esperada per molts alumnes... ací podràs eixir del recinte escolar i visitar Bullworth. El poble, per a ser una menudesa, està dotat de qualsevol tipus d'establiments: Gimnasos, menjadors, botigues de roba, salons de tatuatges, perruqueries, sales de billar i escampament...

-de 19.30 a 23.00: A esta hora l'alumnat haurà de tornar a l'acadèmia i preparar-se per a dormir.

-de 23.00 a 8.00: Hora de dormir. L'alumnat haurà d'estar dormit.

Per descomptat, este horari pot ser violat... però no serà fàcil: En tot el col·legi hi ha professors patrullant i prefectes i en el poble la policia mai dorm... Si un prefecte/professor troba Jimmy cometent qualsevol infracció ("latar" a classe, donar-se un "passeig nocturn" a les 00.00, etc.) serà portat al despatx del director o, si camina de nit, al seu dormitori. En cas d'anar 3 vegades al despatx del senyor director, li caurà damunt un castic: tallar la gespa, llevar la neu del camí, ser l'ajudant del bidell...En cas d'aconseguir fer jònecs es perdrà la classe, la qual pot afectar negativament les seues notes i pitjor encara, potser no tinga accés a accions especials (fer explosius, etcètera). I si no dorm, Jimmy estarà desmanotat i somnolent durant les classes. Açò no sols pot afectar les seues notes, sinó que el seu respecte als altres estudiants pot recaure. Per descomptat, no tot serà treball en l'acadèmia. Com si es tractara d'un col·legi normal, hi ha caps de setmana i vacacions i depenent de l'estació hi ha diferents formes d'entreteniment (Entrenament de futbol a la primavera i estiu i en tardor-hivern, batalles de boles de neu, per exemple). Comprar roba serà quelcom necessari: Si estem a l'hivern i no tenim la roba d'hivern, Jimmy pescarà un constipat i afectarà negativament les seues notes i respecte en els corredors. I si estem a l'estiu i portem a Jimmy en roba d'hivern, haurà un moment en el qual es deshidrate i caiga a terra.

Referències[modifica]

  1. Richardson, Ben. «Bully in name change shock». GamesRadar, 01-09-2006. [Consulta: 1 setembre 2006].
  2. «Bully» (en anglès). GameFAQs. [Consulta: 30 març 2016].

Enllaços externs[modifica]