Burnsita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralBurnsita
Fórmula químicaKCdCu₇2+(SeO₃)₂O₂Cl9
EpònimPeter C. Burns (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusSegon con d'escòria, Avanç nord, Gran erupció fissural, volcà Tolbàtxik, óblast de Kamtxatka, Districte Federal de l'Extrem Orient, Rússia
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 10a ed.4.JG.35
Nickel-Strunz 9a ed.4.JG.35 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.IV/K.05 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Colorvermell fosc
Color de la ratllavermella
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2000-050
SímbolBur Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La burnsita és un mineral de la classe dels òxids. Rep el nom en honor de Peter Carman Burns (1966), cristal·lògraf canadenc i professor de mineralogia de la Universitat de Notre Dame, a Indiana (Estats Units), en reconeixement a les seves importants contribucions a la mineralogia estructural.

Característiques[modifica]

La burnsita és un òxid de fórmula química KCdCu₇2+(SeO₃)₂O₂Cl9. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2000.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la burnsita pertany a «04.JG - Selenits amb anions addicionals, sense H₂O» juntament amb els següents minerals: prewittita, georgbokiïta, parageorgbokiïta, cloromenita, ilinskita, sofiïta, francisita, derriksita i al·localcoselita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al segon con d'escòria de l'avanç nord de la Gran erupció fissural del volcà Tolbàtxik, un volcà rus que es troba a l'óblast de Kamtxatka, al Districte Federal de l'Extrem Orient. Es tracta de l'únic indret on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Burnsite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 13 abril 2018].