Bushisme

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El Bushisme es tracta d'un neologisme de l'anglès nord-americà (bushism) per denotar paraules, frases, pronunciacions o un altre error lingüístic en què incorre amb bastant freqüència en discursos públics l'ex-president dels Estats Units d'Amèrica, George W. Bush, que solen usar-se en caricatures d'ell. Aquests han portat en el folklore popular a la formació de llocs web i fins i tot a la publicació de llibres. També se li coneix com Bushspeak o Bushtalk (discurs o parla de Bush).

Exemples de Bushisme[modifica | modifica el codi]

Mentre que és comú que persones que donen discursos amb freqüència incorrin en errors, en el cas de George W. Bush empra certes construccions gramaticals insòlites:

  • L'afegiment de sufixos (agentive endings, Nomina agentis), els –er o –*or per convertir els verbs en substantius, que en anglès no es donen, per exemple: "suiciders", "decider", "game changer" o "truth teller". Bush ha emprat la paraula "suicider" (amb el sentit de "suïcides", com si en català s'emprara "suïcidadors") en diverses ocasions: 7 d'octubre de 2003 [1], 23 de maig de 2006 [2], 25 de maig de 2006 [3].
  • La creació de paraules compostes (paraula híbrida) que no existeixen formalment, per exemple: "misunderestimated" i "Hispanically".
  • Sintaxi estranya com: "We had a chance to visit with Teresa Nelson, who's a parent, and a mom or a dad." ("Vam tenir l'oportunitat de visitar amb Teresa Nelson, qui és un dels pares i una mamà o un papà.")
  • L'ocupació de paraules o oracions òbvies o irrellevants, tals com "*Wow, Brazil is big." ("Guau, Brasil és gran.")
  • Oracions amb gran diferència entre missatge i intenció: "Our enemies are innovative and resourceful, and so are we. They never stop thinking about new ways to harm our country and our people, and neither do we." ("Els nostres enemics són innovadors i enginyosos. Nosaltres també. Mai deixen de pensar en formes de danyar el nostre país i la nostra gent. Nosaltres tampoc.")

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Wikiquote A Viquidites hi ha citacions, dites populars i frases fetes relatives a Bushisme