Byōbu

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Byobu de sis panells del segle XVII.

Biombo (屏風?), del japonès Byōbu – Byō "protecció" + bu "vent"). El terme significa, en sentit figurat, la "pantalles de protecció contra el vent" que es refereix al fet que el propòsit original del Byobu evitava que el vent bufés dins de les habitacions. El Byobu és un conjunt de pantalles japoneses-diversos panells units, - que es dobleguen, usats per separar interiors, i espais privats del recinte, enmig d'altres aplicacions, estan animats per pintures decoratives i cal·ligrafia, principalment oriental. Originaris de Xina, com prototips, els primers Byobus trobats estan datats del període de la dinastia Han El Byobu va introduir Japó en el segle VIII, quan els artesans japonesos van començar a construir-influenciats altament pels patrons xinesos ja establerts.[1]

Tipus[modifica | modifica el codi]

Pel nombre de panells:

  • Tsuitate (衝立?): Byobu d'un sol panell, eren el primer format disponible. trobat actualment en botigues, restaurants i altres llocs.
  • Nikyoku byobu (二 曲 屏风?)oNimaiori byobu (二枚 折 屏风?): Byobu de dos panells, fetes en el seu primer aspecte a mitjan període Muromachi. Són una característica dominant en els quarts japonesos de la cerimònia del te usats en la vora de la estora de l'amfitrió per a separar l'àrea de l'hoste, i són sovint de 60 cm d'alt i 85 cm d'ample. El Byobu de Nikyoku també és anomenatFurosaki byobu (风 炉 先 屏风?)en el context de les cerimònies del te.
  • Yonkyoku byobu (四 曲 屏风?): Byobu del quatre panells, exhibides en vestíbuls durant els períodes Kamakura i Muromachi. Van ser utilitzats més endavant en les cerimònies de Seppuku i en quarts que espera a la casa del te durant l'últim període l'Edo.
  • Rokkyoku byobu (六 曲 屏风?)oRokumaiori byobu (六 枚 折 屏风?): pantalles del sis panells, en ell trobem el format més popular, mesurant aproximadament 1,5 m d'alt per 3,7 m d'amplada.
  • Jūkyoku byobu (十 曲 屏风?): pantalles de 10 panells són d'un format relativament recent, usat com a contextos en ajustos grans com ara passadissos de l'hotel i centres de convenció.

Per les seves aplicacions o temes:

  • Ga no byobu (賀 の 屏風? literalment pantalles de la longevitat): Byobu que va pretendre ser utilitzat des del període de Heian, comprès del 754 al 1185, per celebrar longevitat a través del poema japonès, que moltes ocasions són escrits en ells, embellit amb les pintures d'ocells i de flors en les quatre estacions.
  • Shiro-i byobu (白 絵 屏风?): són pantalles pintades amb tinta o en mica de superfícies de seda blanques, usades extensament en el període del Edo, en cerimònies de casament i més específicament en habitacions on naixien els nadons, a aquests últims anomenatsUbuya byobu (产 所 屏风? literalment pantalla del lloc de naixement). Representar tortugues, pins i bambús, així com aus fènix.
  • Makura byobu (枕 屏风?): Byobus que superen els 5 dm, generalment de dues o quatre panells, usats en dormitoris com prestatge per la roba i altres accessoris, i també per preservar aïllament.
  • Koshi byobu (腰 屏风?): va ser utilitzat durant el període de Sengoku, ja darrere de l'amfitrió per tranquil·litzar els convidats que ningú s'està ocultant darrere dels panells.

Evolució del Byobu en els períodes japonesos[modifica | modifica el codi]

Els dos santuaris més antics que es construirien, es diu que en l'època de la mitologia dels déus, són el santuari d'Ise i el santuari de Izumo Taisha, a prop de Matsue. Durant el segle VI el Budisme importat de Corea i de Xina s'estendria pel país exercint una important influència en tots els àmbits. Durant els següents segles, el budisme exerciria un important paper en la creació de la cultura única del Japó.

A principis del segle VII, el regent Shotoku Taishi portaria a terme reformes polítiques i establiria un govern constitucional. A més, contribuiria a desenvolupar la cultura de l'educació. Aquest príncep, d'ardent devoció pel budisme, va fer construir nombrosos temples, el més important el temple Horyuji, considerat com l'edifici de manera més antic del món.

Període Nara (646-794)[modifica | modifica el codi]

Fins al 710, la capital es desplaçaria cada vegada que un nou Emperador pugés al tron. No obstant això, en el 710, la cort imperial es fixaria definitivament en Nara. Durant els 84 anys d'aquest període, set Emperadors s'anirien succeint a Nara. El budisme es desenvolupa i milers de temples es construirien un darrere l'altre per tot el país. A més, apareixerien altres escultures i altres formes d'art influenciades pel budisme, dels quals algunes mostres s'han conservat fins als nostres dies. L'escultura més impressionant és la imatge de bronze de Buda, realitzada en el 752 en el temple de Todaiji, a Nara. És l'estàtua més gran realitzada en bronze de Buda al Japó. Fins i tot avui en dia Nara s'enorgulleix dels seus antics temples i dels panteons de la família imperial. Al segle VIII, el Byobu multiartesonat va fer el seva aparició, i va ser utilitzat com mobiliaris a la cort imperial, principalment en cerimònies importants. El Byobu s-enteixinat era el més comú del període de Nara, i va ser cobert en seda i connectat amb les cordes de cuir o de seda. La pintura en cada panell va ser emmarcada per un brocat de seda i el panell va estar limitat amb un marc de fusta o bastidor.

Període Heian (794-1185)[modifica | modifica el codi]

La capital seria traslladada en el 794 a Kyoto. Japó comença una època de prosperitat. Durant l'època Heian, les cultures i les idees importades serien gradualment assimilades i a poc a poc japonizadas. La invenció d'una nova escriptura japonesa aportaria els primers desenvolupaments de la literatura i la poesia. Les arts com ara la pintura, l'escultura o l'arquitectura mostrarien a més el caràcter únic de la cultura japonesa en aquella època. La dita de Genji, el relat de ficció més antic del món, és el seu millor exemple. Al principi del període Heian, la cort imperial gaudia d'un gran poder i era pròspera, però durant l'última part d'aquesta època, els clans militars guanyarien en influència. Una sèrie de guerres civils portaria al Japó fins a l'època feudal.

Per al segle IX, el Byobu era imprescindible com moble a les residències de daimyo, els temples budistes i les capelles. El metall format de monedes de Zenigata, frontisses els panells, ara ja introduït es va utilitzar extensament en comptes de les cordes de seda.

Període Kamakura (1192-1333)[modifica | modifica el codi]

Japó entra en el període feudal una vegada que el govern militar s'establís a Kamakura a 1192. La dinastia Genji, en guanyar la batalla contra la dinastia Heike, dominaria al Japó. Yoritomo, cap de la dinastia Genji va fundar el seu govern Taicún a Kamakura. Aquest seria el primer d'una sèrie de governs militars que durarien al voltant de 700 anys fins a la restauració de Meiji el 1868.

Durant aquesta època, diverses sectes budistes es crearien, Jodoshu, Rinzaishu, Jodoshinshu, Sotoshu, Nichirenshu, i Jishu. L'angoixa general els permetia reclutar nombrosos adeptes d'entre el poble. Les sectes de Foto i Nichiren, així com el nou moviment Sokagakkai són fins i tot més importants en l'actualitat.

L'escola zen obtindria un cert èxit en la classe militar. La vida era simple i rigorosa. El principi de zen influenciaria molt l'art i la literatura. Una nova moda, masculina, reemplaçaria a aquella tan elegant del període Heian.

Període Muromachi (1392-1568)[modifica | modifica el codi]

El 1336, la dinastia Ashikaga establiria el seu govern feudal a Kyoto, reemplaçant al govern de Kamakura. Fins a mitjan segle XV, els shogun portarien una vida brillant i els pavellons d'or i plata construïts per ells mateixos són un bon exemple de la prosperitat d'aquella època. Una altra obra mestra és el jardí de pedres del temple Ryoanji, bon exemple d'art inspirat pel budisme zen.

No obstant això, l'última meitat del període Muromachi i el període Azuchi-Momoyama que li va seguir, serien dominats per les guerres civils. Les lluites se succeirien durant més d'un segle per tot el país.

Durant aquestes guerres civils, l'art i la literatura no cessarien de progressar: el teatre no, la cerimònia del te, els ornaments florals i el disseny dels jardins que imitaven els països naturals prendrien a poc a poc forma i les regles que es van establir llavors, fins i tot romanen en vigor. D'altra banda, els majestuosos castells apareixerien, no solament amb l'objectiu de la defensa militar, sinó a més per demostrar el poder del senyor feudal als seus súbdits.

La popularitat dels Byobus va ser en ascens, i van ser trobades en moltes residències, dojos, i botigues. El Byobu de dos panells era comú, i les frontisses de paper traslapades substituïen al metall de Zenigata, que les va fer més lleugeres per emportar, més fàcil doblegar, i més fort en els entroncaments. Aquesta tècnica va permetre que les pintures en el Byobu estiguessin ininterrompudes per les fronteres verticals del panell, que van incitar a l'artista a pintar sumptuós, els paisatges sovint, monocromàtics, temes de la natura i els paisatges locals japonesos famosos. Les frontisses de paper, encara que absolutament fortes, requerien que la infraestructura de la consola fos tan lleugera com fos possible. Els enreixats de la fusta tova van ser construïts utilitzant els claus de bambú especials, que van permetre que l'enreixat fos raspallat al llarg de les seves vores per a ser rectes, quadrat, i la mateixa mida que els altres panells del Byobu. Els enreixats van estar coberts amb una o més capes de paper estirades a través de la superfície de l'enreixat com un cap del tambor per proporcionar un folre pla i fort per a les pintures que serien muntades més endavant en les pantalles. L'estructura que resultava, era lleugera i sorprenentment articulada, amb tot encara absolutament vulnerable. Després de les pintures i del brocat van ser units per un marc de fusta lacat (típicament negre o vermell fosc) va ser aplicat per protegir el perímetre extern del Byobu, i les tècniques d'adornament del metall (tires, caironat, i perns presoners) van ser aplicades al marc per protegir la laca.

Període Azuchi-Momoyama (1568-1600) i període Edo (1600-1868)[modifica | modifica el codi]

Tokugawa Ieyasu, arribaria al poder i establiria el seu govern en 1603, a Edo, el Tòquio de l'actualitat. L'estructura política, que imitava a la de shogunat Kamakura, seria però més sistemàtica i es concebria per controlar de prop dels senyors locals. És la raó principal per la que el període d'Edo va durar 260 anys.

En 1633, tots els pobles oberts al comerç internacional es tancarien, a excepció de Nagasaki on els holandesos i els xinesos estaven autoritzats a comerciar. La seva presència estava estrictament limitada a un petit districte de la ciutat. Aquest era l'únic punt a través del qual els japonesos podien percebre el que succeïa al món. Durant aquest tranquil període, les diversions de qualsevol tipus estarien molt de moda. El teatre Kabuki i el tallat de fusta agradarien al públic. La qualitat de les mercaderies de porcellana, els brocats en seda i les laques millorarien. No obstant això, a mitjan segle XIX, els desenvolupaments de l'economia i el comerç, d'una cultura i d'una manera de vida urbà, molt sofisticats posarien en evidència el caràcter antic del sistema feudal adoptat pel shogunat Tokugawa.

El 1853, el comodor Perry de la marina dels Estats Units va portar la seva flota al port de Uraga, a prop de Tòquio i obligaria el govern japonès a comerciar amb els Estats Units. En conseqüència, dos ports, Shimoda i Hakodate, s'obririen al comerç internacional.

Aquesta trobada inesperada amb l'oest i les seves tecnologies avançades contribuiria a la caiguda del govern shogunat Tokugawa. Japó es trobaria així en la necessitat de posar-se al nivell dels països occidentals. Aquest seria el principi d'una nova era. El renom de Byobu va créixer més de bat a bat, com la penetració del popular en les arts desenvolupades perceptiblement durant aquest període. El Byobu va adornar les residències del samurai, transportant abundància i demostrant energia i poder. Això condueix als canvis radicals que es van fer en el Byobu: el fons fet d'or viu i les pintures altament acolorides que representen paisatges de la naturalesa i de la vida de cada dia.

Byobu fet per Hasegawa Tōhaku titulat "Pine Trees" (dreta).

El Byobu com a objecte de comerç[modifica | modifica el codi]

Durant l'època del més notable dels Ashikaga, Yoshimitsu que va estar en el poder des de 1367 al 1394 i després va governar des del retir fins a la seva mort el 1408, moltes de les famílies més poderoses del Japó es van traslladar a la capital, van construir mansions allà i competir amb Yoshimitsu conreant les arts i practicant bones maneres. En aquest renaixement exercici una funció important el budisme zen, que s'havia convertit en la principal religió de la classe superior en els primitius temps feudals i era ara més forta que mai. Els seus centres s'havien transformat de humils ermites en importants edificis amb majestuosos teulades corbs de mosaic, i els monjos i sacerdots zen ja no eren ascetes dedicats al silenci i la meditació. Però els clergues zen van ser encara més lluny en finançar i organitzar el comerç exterior del Japó, Yoshimitsu era col·leccionista d'art i va fer endeutar que ni els ingressos de l'erari públic, ni les rendes de les propietats de la seva família, bastaven a cobrir. Els astuts monjos zen van tenir una solució per a aquest dèficit: les utilitats que s'aconseguien del comerç amb la Xina, estimulat oficialment, i d'on provenien molts dels luxes que els japonesos opulents estaven disposats a pagar a molt bon preu.

Ja en 1342, els egocèntrics xinesos consideraven els obsequis com una mena de tribut, però els japonesos no van posar objeccions a aquesta implicació perquè els regals que els Xinesos enviaven a canvi solien ser molt més valuosos que el tribut que havien rebut. Als xinesos no els interessava molt el comerç amb els japonesos, però si desfer-se dels pirates japonesos que havien estat assaltant les seves costes septentrionals. Per això la Xina va establir contacte amb Yoshimitsu un poderós monarca amb gran poder al Japó occidental per tractar aquest tema. El 1402 les negociacions van donar resultats concrets. Yoshimitsu ataco les bases pirates amb els seus esquadrons i va enviar un grup de captius a la Xina. Després d'una cordial intercanvi es va animar el comerç amb la Xina, protegit pels dos països, però organitzat al Japó, per monjos financers que encarregaven a les comerciants de les ciutats costaneres el maneig els detalls físics. Els principals articles que s'importaven de la Xina eren sedes crues, brocats, porcellanes, i monedes xineses de coure. Els japonesos pagaven aquestes mercaderies amb sofre de les illes volcàniques, i amb les seves meravelloses espases. Els objectes d'art es movien en ambdues direccions. Els japonesos enviaven objectes de laca, ventalls i Byobus graciosament mentre que els xinesos ho remetien amb llibres i pintures. Això va coincidir amb la conquesta dels mongols a la Xina amb el que el comerç amb aquest país va ser en augment.

La pintura en els Byobu[modifica | modifica el codi]

L'escola decorativa de Koetsu[modifica | modifica el codi]

Durant el període Honami-Koetsu apareixen noves formes originalísimas i mètodes fins aleshores desconeguts d'aplicar l'esmalt, els detalls ornamentals presos de la cal·ligrafia són molt propis d'aquesta escola japonesa. L'escriptura del Japó ja és en si mateixa una obra d'art, però en aquesta escola arriba a un valor absolut d'originalitat en la decoració que no havia aconseguit en èpoques anteriors. Sōtatsu va a utilitzar els kanji o caràcters japonesos amb la mateixa finalitat decoratiu en moltes de les seves obres i així gairebé tots els mestres de l'escola. Aquests caràcters no són quelcom superposat.

La genialitat creadora de Sotatsu[modifica | modifica el codi]

Entre 1615 i 1635 es van realitzar totes les seves obres la majoria en el període d'Edo. Un dels pocs dades conegudes de la seva vida és que en 1630 va ser encarregat de copiar 4 rotllos il·lustrats de la vida del monjo poeta Saigyo i que el mateix any acceptà l'encàrrec fet per l'emperador Gomizuno de pintar uns Byobus. Això fa pensar que en aquest temps havia aconseguit ja un estil de maduresa reconegut per tots. Els colors s'han tornat plànols, estesos, les muntanyes s'han eixamplat, la major part de vegades ha suprimit els efectes de la perspectiva o ha creat un nou angle de visió. El color és sempre viu, ric, i en l'aplicació de la matèria ha inventat noves tècniques que van enriquir després de la pintura japonesa.

Sōtatsu pintà així mateix obres a la tinta xinesa, però la composició està situada en un marc decoratiu propi del seu estil personal a més de pintar sempre temes presos de la literatura japonesa. Així té diverses escenes de la Història de Genji, entre les quals és d'una bellesa especial l'anomenada Sekiya (la cabanya del límit).

Ogata Korin: el gran continuador de l'estil de Sotatsu[modifica | modifica el codi]

Ogata Korin descendent de Soken gran personalitat que va destacar en la cal·ligrafia segons l'estil de Koetsu. La seva obra representa la síntesi de l'elegància i del bon gust de l'era de Genroku, es va destacar com a l'escola del nord per l'ús de la tinta monocroma de l'escola de Kano ja pot endevinar la seva inclinació natural a l'estil decoratiu en l'ocupació de les grans taques de tinta aiguada, cap tan interessant com el Byobu que representa les ones del mar, en l'obra més decorativa de tota la pintura japonesa dins de les fetes amb tinta d'un sol color. No són més que uns traços de pinzell, corbs i sencers, que ens presenten una posició d'escullera, i al voltant de les vores de la tinta aquesta com escampat, per indicar l'escuma de les ones. Els traços del pinzell són més densos i forts que els delicats de Sōtatsu, encara que en ambdós comporten un mateix afany decoratiu. L'obra més cèlebre de Korin es conserva al Museu Nezu, de Tòquio: dos grans Byobus pintats amb lliris. El tema li va agafar un episodi dels Contes d'Ise, novel del període de Heian.

L'obra de Ogata Kenzan[modifica | modifica el codi]

El germà menor d'Korin expressa en les seves obres un sentit profund i íntim de la bellesa. El seu temperament artístic era polifacètic: cal·ligrafia pintura i ceràmica d'origen raku. El temperament de Kenzan el portava a expressar les seves idees estètiques en les formes de l'art del Zen

L'escola de Kano[modifica | modifica el codi]

Durant el període Edo, els artistes de l'escola de pintura de Kano seguir sent els pintors oficials del govern de Tokagawa. A canvi de la col·laboració artística, rebien casa, terres, honors, etc. Semblant posició privilegiada inalienable els va fer caure en la falta de creació personal en les seves obres, moltes vegades reduïda a una sèrie de monòtones variacions sobre temes acadèmics. Un dels seus pintors, el més conegut dels artistes d'aquesta escola a Edo, va ser Kano Tanyu mateix que va fundar l'escola de Kano a Edo. Les seves obres estan dins de la línia de la pintura xinesa de paisatges.

L'escola realista de Maruyama Ōkyo[modifica | modifica el codi]

Mentre l'escola de Kano, ocupava la direcció artística d'Edo, a Kyoto sorgia una nova escola funda pel pintor Maruyama Ōkyo. Al principi el seu estil pictòric era semblant al de l'escola de Kano, després es va deixar influir per la pintura d'occident, que arribava al Japó a través del petit grup d'holandesos que havien quedat comerciant a Nagasaki. L'obra de Maruyama Ōkyo és una combinació de la tècnica de la pintura a la tinta xinesa amb el realisme de la pintura occidental. En l'obra de Ōkyo es perceben influències de l'escola decorativa de Korin i Sōtatsu, així com l'idealisme de la pintura xinesa.

L'escola de Bunjin-Ga o Nan-Ga[modifica | modifica el codi]

Aquesta escola de la pintura va aparèixer a mitjans del període d'Edo. És una tendència sorgida al Japó sota la influència de la pintura xinesa. Bunjin-ga significa la classe de pintura feta per aquells aficionats. Durant les diferents dinasties de Sung i Yan aquesta tendència va florir molt a la Xina. El seu estil va ser acceptat per alguns pintors professionals, designats des de llavors amb el nom de Nan-ga o Escola de la Pintura del Sud, per a distingir de l'Escola del Nord, que seguia incondicionalment la tècnica de la tinta monocroma tradicional. Aquesta escola tenia com a objectiu el reflectir l'esperit i temperament poètic de l'artista, lliure de qualsevol restricció per la tècnica.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Anne Commons. Hitomaro: poet as god. BRILL, 30 abril 2009, p. 108–. ISBN 9789004174610 [Consulta: 9 maig 2011]. 

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Byōbu Modifica l'enllaç a Wikidata