Càmera intel·ligent

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

Una càmera intel·ligent (smart camera en anglès)"[1] és un sistema integrat orientat a la visió artificial. Les càmeres intel·ligents posseeixen, a més a més d'una electrònica de captura de la imatge, un processador amb què tractar la imatge capturada sense la necessitat d'una CPU externa.

Solen tenir també connexions de tipus ethernet o port sèrie, entrades i sortides digitals (E/S), línies de control i potència d'il·luminació, etc. La potència de càlcul d'una càmera intel·ligent no arriba a igualar la d'un sistema de visió basat en PC. Tot i així, a nivell de programari disponible ja està a l'altura. L'èxit de les càmeres intel·ligents es deu principalment a la seva mida petita i el seu baix cost.

Components d'una càmera intel·ligent[modifica]

Una càmera intel·ligent normalment està composta pels següents components:

 • Sensor d'imatge (matricial, lineal, CCD o CMOS)
 • Circuiteria de digitalització de la imatge
 • Memòria d'imatge
 • Processador (normalment un DSP o processador molt potent
 • Memòria RAM
 • Interfície de comunicació (Ethernet)
 • Línies d'entrada/sortida
 • Desenvolupades per operar en temps real

La sortida de vídeo pot ser un element opcional.

Els camps d'aplicació[modifica]

Les càmeres intel·ligents poden ser utilitzades en general per al mateix tipus d'aplicacions on sistemes més complexos de visió són utilitzats, i a més a més poden ser aplicades en algunes aplicacions on el volum, les restriccions de preus o la manca de fiabilitat de prohibeix l'ús de dispositius més voluminosos o PC's.

Els camps típics d'aplicació són:

 • Inspecció automatitzada de garantia de qualitat (detecció de defectes, els defectes, les parts que falten ...)
 • Mesures sense contacte.
 • Ordenació parcial i identificació.
 • Lectura de codis i verificació (codi de barres, Data Matrix, etc alfanumèrics)
 • Inspeccions en xarxa (inspecció de flux continu de materials com ara bobines, tubs, cables, plàstic extrudit) per a la detecció de defectes i calibrar les dimensions.
 • Detecció de la posició i rotació de les peces d'un robot automatitzat de guiat i recollida.
 • Vigilància desatès (detecció d'intrusos, detecció de foc o fum)
 • Reconeixement i control d'accés biomètric (rostre, empremtes digitals, reconeixement de l'iris)
 • Xarxes de sensors visuals
 • Guiat de robots
 • Gairebé qualsevol aplicació d'un sistema de visió

funcions cameres intel·ligents[modifica]

OCR: Les cámares intel·ligents també funcionen com dispositius OCR (reconeixement óptic de caràcters) Aquesta tecnología és utilitzada en aplicacions com la inspecció de les unitats de pantalles de teléfons móvils, verificació de la informació d'etiquetes de parts de máquines, lectura de les direccions en els sobres de correu i reconeixement de les plaques dels automòbils. L'avantatge de l'ús de les tècniques d'intel·ligencia artificial, com les xarxes neuronals, és que són capaces de llegir etiquetes impreses. No es requerirà programació addicional.

Seguretat i Vigilancia:El mercat de la seguretat i la vigilància és dominat pels sistemes de circuit tancat de televisió CCTV una àrea que podria ser considerada com a ideal per a la introducció de càmeres intel·ligents. En aquesta aplicació el dispositiu pot ser utilitzat per detectar intrusos o situacions poc usuals.

A diferència dels sistemes convencionals que registran tot lo que está passan o dependen d'un vigilant que ha de programar el sistema, aquests sistemes veuen per si mateixos. Com les contraparts en les línies de producció, aquests dispositius visuals contenen tota la intel·ligencia necessària darrere de les lents. Programats per enviar les seves imátges al personal d'emergencia només en el cas d'un accident serios, com una persona tirada en el terra inanimada aquestes cameres fan la funcio de vigilants silenciosos.

Las áreas públiques i en particular les estacions subterráneas ofereixen una important área d'aplicació per la tecnología de cámares intel·ligents. La Siemens Corporate Research (SCR) en conjunt amb Siemens Sistema de Transport i Siemens informació i Comunicacions, han desarrollat un sistema de vídeo análisis, on és possible detectar aglomeracions, lo que permet millorar la seguretat i protecció. Adicionalment permitira programar dinámicament els horarios de trens i autobusus.

A mesura que les cámares disminueixin de mida, serán menys susceptibles al vandalisme i podrán ser incorporades a les estructures arquitectóniques. Les cámaras intel·ligents podrán ser entrenades per detectar events anórmals, per exemple, l'Auto-Cameran de SCR es col·loca en els sostres per detectar i seguir persones. En un futur aquests i altres models podrían ser actualitzats en la mateixa manera en què una computadora en línia és actualitzada en una intranet, lo que permetra reconèixer noves situacions.

Una segona definició[modifica]

"Tenir" una capacitat en Visió Artificial generalment significa un grau de desenvolupament tal que aquestes capacitats estan preparades per ser usades en aplicacions individuals. En el camp de l'automatització de fàbrica sovint es defineixen pel seu ús predominant, "càmera intel·ligent" que també s'usa comunament per referir-se a una unitat que inclou tot el maquinari (i de vegades un sistema d'explotació), una plataforma per l'anterior, però que requereix l'addició de qualsevol programari de visió artificial i una programació més àmplia abans d'ésser disposats a proporcionar les capacitats descrites.

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

 1. Ahmed Nabil Belbachir. Smart Cameras. Springer, 2009. ISBN 1441909524.