Càmera rèflex d'objectius bessons

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Frontal d'una càmera reflex de doble objectiu Kinaflex. Els anells d'enfocament de les dues lents s'acoblen amb els engranatges del voltant de la seva circumferència, en aquest disseny simple.
Esquema d'una Càmera rèflex d'objectius bessons de principis del segle XX
La clàssica Rolleiflex TLR

Les càmeres rèflex d'objectius bessons normalment conegudes com a TLR (de l'anglès Twin lens reflex ). Quan es té un objectiu TLR, la càmera disposa de dos objectius bessons pel que fa a distància focal, encara que el superior no té diafragma ni obturador. La missió d'aquest objectiu és únicament oferir una imatge al visor idèntica a la del negatiu.

La imatge per al visor es forma sobre un vidre horitzontal situat a la part superior de la càmera, de manera que la postura idònia que ha d'adquirir el fotògrafs situar en la cintura i mirar des de dalt.

Els avantatges de les TLR són:

  • Major precisió en l'enfocament i en menor mesura en l'enquadrament davant les càmeres de visor estàndard i major flexibilitat a l'hora d'utilitzar diferents objectius.
  • Permet seguir veient el subjecte de la presa mentre l'obturat està obert, cosa que amb una Càmera reflex d'un objectiu no és possible (especialment útil en exposicions prolongades).
  • Menor soroll al disparar, ja que no requereixen moure el mirall de les SLR, únicament requereixen un mecanisme obturador, el qual és del tipus central.

Els inconvenients són:

  • Aquest tipus de visors rèflex no aconsegueixen eliminar l'error de paral·laxi perquè encara que els dos objectius es munten molt propers, sempre hi ha una distància física entre ambdós.
  • Encara que es corregeix la inversió vertical, no passa el mateix amb la lateral, de manera que el seu maneig eficaç requereix certa experiència.
  • Les càmeres, en incorporar dos objectius, són més grans i pesades i el preu s'incrementa considerablement.
  • La imatge del visor no és molt lluminosa. Moltes vegades és necessari evitar que s'hi reflecteixi la llum per veure-la bé. Per això, la càmera porta una mena de caputxó metàl·lic plegable que quan es desplega protegeix al visor de la llum incident (és una imitació a petita escala dels draps negres dels fotògrafs antics).

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Càmera rèflex d'objectius bessons Modifica l'enllaç a Wikidata