Càncer de pàncrees

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Càncer de pàncrees
Pankreas-Ca im CT - Coeliacusblockade.png
Càncer de pàncrees a la tomografia computada. El pacient presentava mal d'esquena i va ser tractat amb èxit per bloqueig del plexe celíac.
Classificació i recursos externs
Especialitat Oncologia
CIM-10 C25
CIM-9 157.9
OMIM 260350
DiseasesDB 9510
MedlinePlus 000236
eMedicine med/1712
MeSH D010190
Modifica dades a Wikidata

El càncer de pàncrees o càncer pancreàtic és un tumor maligne que s'origina a la glàndula pancreàtica.

Incidència i tipus de tumor[modifica | modifica el codi]

Tot i que depèn de l'extensió del tumor en el moment del diagnòstic, el pronòstic és generalment molt dolent, ja que molt pocs malalts sobreviuen més de cinc anys després del diagnòstic.

Etiologia[modifica | modifica el codi]

Es desconeix l'etologia i el mecanisme de carcinogènesi pancreàtica. Es creu que el procés s'inicia per una alternació de les cèl·lules dels conductors pancreàtics. Els carcinògens assolirien aquestes cèl·lules provocant-ne la transformació maligna per tres possibles vies d'accés:

Localització[modifica | modifica el codi]

  • Cap del pàncrees
  • Cos i cua del pàncrees

Diagnòstic[modifica | modifica el codi]

Factors de risc[modifica | modifica el codi]

Els principals factors de riscs coneguts del càncer de pàncrees són:

  • Tabaquisme:. El risc dels consumidors de tabac (fumadors) és quatre vegades superior al dels no consumidors. Els carcinògens del tabac assolirien el pàncrees per reflux biliar als conductes pancreàtics. De tota manera, la relació tabac i càncer de pàncrees no és tan ferma com passa amb el càncer de pulmó o el càncer de laringe, tot i ser el càncer de pàncrees un càncer tabacodependent.
  • Dieta: El càncer de pàncrees ocorre més freqüentment en les poblacions que consumeixen un alt contingut en greixos animals, sucres refinats i proteïnes d'origen animal. Els estudis cas-control han confirmat la relació entre el consum d'aquesta dieta occidental, sobre tot l'excés del consum de sucre. A més, les grasses faciliten l'acció dels carcinògens com l'aflatoxina i la nitrosamina. Els estudis observacionals demostren que els pobles que consumeixen més aliments vegetals tenen menys risc de patir aquesta malaltia. Respecte a les vitamines, es creu que les vitamines A i C actuarien com a substàncies protectores, com passa amb altres tumors digestius. També s'ha estudiat la relació entre un consum excessiu de cafè i el risc de contraure càncer, però els resultats no han estat concloents.

L'edat és un factor de risc important. El 2012, tan sols el 0,13% de les defuncions per càncer de pàncrees als Estats Units es produïren en persones de menys de 35 anys, mentre que el 71,34% es produïren en individus de 65 anys o més.[1]

Malalties i càncer de pàncrees[modifica | modifica el codi]

Algunes malalties associades amb certa freqüència al càncer de pàncrees com la pancreatitis, especialment la pancreatitis crònica amb calcificacions. Aquesta malaltia s'ha trobat en una gran proporció d'autòpsies de malalts que han mort per càncer de pàncrees. D'altra banda, els mateixos signes clínics de la pancreatitis han estat observats en malalts amb càncer de pàncrees. La diabetis mellitus també ha estat associada al càncer de pàncrees perquè s'ha trobat antecedents de diabetis en l'evolució de molts d'aquests malalts. Per explicar els casos on coexisteixen les dues malalties s'ha arribat a pensar que la malaltia tumoral pot provocar l'alteració metabòlica que provoca la diabetis. Un excés de colecistitis i cirrosi hepàtica s'ha trobat als antecedents dels malalts amb càncer de pàncrees. No existeix una explicació satisfactòria d'aquesta associació.

Alcohol[modifica | modifica el codi]

L'alcohol també és un important factor de risc. És sabut que aquest hàbit actua com a factor causal en una varietat de malalties digestives, com els tumors de l'orofaringe i de l'esòfag. També se sap que l'alcohol és un promotor de la carcinogènesi en el laboratori. A més, l'alcohol juntament amb les dietes grasses és un important determinant de la pancreatitis crònica amb calcificació. Tot i aquestes dades, els estudis epidemiològics no han pogut demostrar completament aquesta relació.

Ètnia[modifica | modifica el codi]

En els Estats Units aquesta malaltia és més freqüent entre els afroamericans, tant en homes com en dones.

Incidència urbana i rural[modifica | modifica el codi]

En alguns estudis[text imprecís] s'ha trobat una major freqüència del càncer de pàncrees en els pobladors de zones urbanes i, per tant, menys freqüent entre els habitants de zones rurals.

Factor hereditari[modifica | modifica el codi]

S'ha admès que l'herència pot estar involucrada en casos ocasionals, però no es creu que els factor hereditaris actuïn en un nombre important de casos. Els casos familiars que s'han trobat corresponen sobretot a càncers endocrins pancreàtics. Encara que s'han descrit mutacions provinents de les línies germinals aquestes presenten una baixa penetrància (inferior 20%), aquest fet conjuntament amb la tardana edat a la qual sol aparèixer aquest càncer (més enllà dels 40 anys) suggereix el fet que l'impacte d'aquestes mutacions prové de la conversió de les lesions preneoplàsiques a malignes, més que de la iniciació del mateix procés.[2]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «USA CAUSES OF DEATH BY AGE AND GENDER» (en anglès), 11 abril 2014. [Consulta: 27 febrer 2015].
  2. Hezel, AF. «Genetics and biology of pancreatic ductal adenocarcinoma.». Genes & development, 20, 10, 2006 May 15, pàg. 1218-49. PMID: 16702400.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Càncer de pàncrees Modifica l'enllaç a Wikidata