Cèl·lula principal

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Cèl·lules principals)
Salta a la navegació Salta a la cerca

Les cèl·lules principals (també anomenades zimogèniques o peptídiques) són un tipus de cèl·lula gàstrica encarregades de la secreció de pepsinogen, lipasa gàstrica i quimosina o rennina.

Les cèl·lules principals alliberen pepsinogen (zimogen de la pepsina) quan són estimulades per diversos factors, com l'activitat colinèrica del nervi vague i la condició àcida de l'estómac. La gastrina i la secretina també actuen com secretagogs.[1]

Nomenclatura[modifica]

Els termes "cèl·lula principal" i "cèl·lula zimogènica" són també usats per fer referència a altres tipus de cèl·lula, com les cèl·lules principals paratiroïdals.

Característiques histològiques[modifica]

Les cèl·lules principals se situen a la base de la glàndula oxíntica, al costat de les cèl·lules parietals, les quals alliberen l'àcid clorhídric necessari perquè el pepsinogen formi pepsina. S'observa que aquestes cèl·lules posseeixen grans grànuls basòfils de zimogen, més prominents en la regió apical i responsables de la secreció de les enzims proteolítics pepsinògenmo I i II, en forma de proenzims. Observades per microscopi electrònic, es tracta de cèl·lules característiques de síntesi de proteïnes, que tenen un extens reticle endoplasmàtic rugós, un prominent aparell de Golgi i nombrosos grànuls secretors apicals. Els enzims proteolítics s'activen pel baix pH luminal i s'inactiven pel pH superior a 6, que hi ha a l'entrada del duodè.

A causa de la gran proporció de reticle endoplasmàtic rugós que contenen, aquestes cèl·lules mostren un fort color violeta en realitzar la tinció d'HE, mostrant característiques basofíliques.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Johnson. Gastrointestinal Physiology . Sisena edició. Mosby. 2001

Enllaços externs[modifica]