Cèsar

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Per a altres significats, vegeu «Cèsar (desambiguació)».

Cèsar fou el sobrenom donat a un ancestre de Juli Cèsar i volia dir "cabell llarg". El primer a portar el nom fou Sext Juli Cèsar, pretor el 208 aC, membre de la família però sense una relació establerta amb altres membres. Fou des de llavors un cognom familiar. El 44 aC quan Juli Cèsar fou assassinat el seu nebot Octavi que havia estat adoptat va adquirir el nom de Gaius Juli Cèsar i simplement el nom de Cèsar li va aportar algunes legions que volien combatre com a "homes de Cèsar".

Quan va canviar el seu nom a August (27 aC) va seguir essent anomenat Cèsar. Tots aquells que foren adoptats per Cèsar August com a successors van rebre el nom de Cèsar (Gai i Lluci els seus néts, Agripa Pòstum, i Tiberi) i també el van rebre alguns familiars (Tiberi fill de Drus, Germànic i Gai Cal·lígula).

El 41 Claudi va acceptar el nom de Cèsar quan fou proclamat emperador tot i que no pertanyia a la família de Juli Cèsar. Així "cèsar" deixava de ser un nom per esdevenir un títol que usaven els emperadors (que també es podien anomenat august) i els seus hereus.

Neró, Galba (68-69), Otó (69), i Vespasià (69-79) van portar el títol però Vitel·li (69) va preferir el de consul perpetuus, un títol més republicà.

Vespasià, Titus i Domicià (69-96) van establir el títol pels hereus, cosa que ja no va canviar a la resta de l'Imperi.

A finals del segle III i al segle IV fou usat per l'hereu, generalment associat al poder.

Genealogia dels Cèsar[modifica]