Còdex maia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
No s'ha de confondre amb Codex de Madrid ni Còdexs Madrid I-II.
Pàgina 9 del Còdex Dresden (de l'edició d'Ernst Förstemann, el 1880)

Els còdexs maies són llibres escrits abans de la conquesta i mostren alguns trets de la civilització maia. En la seva escriptura s'empren caràcters jeroglífics. Els còdexs han estat anomenats prenent com a referència la ciutat on es localitzen. El Còdex Dresden és considerat el més important. Els maies van desenvolupar el seu paper en una era relativament primerenca; hi ha proves arqueològiques de l'ús d'escorces des d'inicis del segle V. Ho anomenaven huun.

« "[...] Primerencament en la seva història, els maies van produir una classe de mantell de la part interna de l'escorça de certs arbres, principalment de la figa salvatge o "amate", i del "matapalo", un altre ficus. A partir d'aquesta i amb calç, fabricaven paper; quan va ocórrer, ho desconeixem. El paper inventat pels maies era superior en textura, durabilitat i plasticitat al papir egipci.» »
— Sandstrom and Sandstrom, Traditional Papermaking

Història[modifica | modifica el codi]

Hi havia diversos llibres maies escrits en el temps de la conquesta de Yucatán al segle XVI, però gairebé tots van ser destruïts més tard per conqueridors i sacerdots. En particular, els trobats a la península de Yucatán van ser destruïts per ordres de fra Diego de Landa al juliol de 1562. Junts, els còdexs són una font d'informació primària de la cultura maia, juntament amb les inscripcions en pedres i monuments, i esteles que van sobreviure fins als nostres dies i els frescs d'alguns temples. Moltes de les claus per a entendre el món maia van ser així destruïdes.

Alonso de Zorita va escriure que, el 1540, va veure aquests llibres a l'altiplà de Guatemala que "narraven la seva història de més de vuit-cents anys enrere i que li van ser interpretats per indígenes molt ancians" (Zorita, 1963, 271 -2). Fra Bartolomé de les Cases es va lamentar quan va descobrir que aquests llibres van ser destruïts i va escriure: "Aquests llibres van ser vists pels nostres clergues, i jo encara vaig poder veure restes cremades pels monjos, aparentment perquè ells van pensar que podrien danyar els indígenes en matèria de religió, ja que es trobaven a l'inici de la seva conversió". Els últims a ser destruïts van ser els de Tayasal, Guatemala, l'última ciutat d'Amèrica a ser conquistada, el 1697.[1]

Només tres còdexs i una part d'una cambra van sobreviure fins als nostres temps. Aquests són:

Semblants en forma i estructura, cadascú està escrit en un sol full plegat de gairebé 7 metres de llarg i d'entre 20 i 22 centímetres d'alt, en plecs que mesuren prop d'11 centímetres d'ample.

El Còdex Dresden[modifica | modifica el codi]

El Còdex de Dresden està guardat a la Sächsische Landesbibliothek (Slub), la biblioteca estatal de Dresden, Alemanya. És el més elaborat dels còdexs. És un calendari que mostra quins déus influeixen en cada dia. Explica detalls del calendari maia i el sistema numèric maia. El còdex està escrit en un llarg full de paper que està doblegat de manera que es creen 39 fulls, escrits en ambdós costats. Probablement, va ser escrit per escrivans maies just abans de la conquesta espanyola. D'alguna manera, va arribar a Europa i es va vendre a la llibreria reial de la cort de Saxònia a Dresden, el 1739.[2]

En les pàgines 46-50, inclou un calendari de Venus, cosa que mostra que els maies tenien un calendari més complex associat amb idees cerimonials. En cadascuna d'aquestes pàgines, es troben quatre columnes, cadascuna amb trenta dels signes utilitzats en el calendari de 260 dies, anomenat tzolkin. Cadascun dels signes representa el dia en el tzolkin en què ha començat una posició particular d'un dels cinc períodes de Venus que complementen vuit anys de 365 dies. Les quatre columnes de cada pàgina en particular representen Venus en la seva posició com la conjunció superior, l'estrella del matí, la conjunció inferior i l'estrella de la tarda. A la part inferior de cada pàgina, es mostra en nombres maies el nombre de dies de cada període.[3]

  • El Còdex Kingsborough conté la versió Aglio del Còdex de Dresden. El 1825-1826 l'italià Agostino Aglio va realitzar una còpia del Còdex de Dresden en blanc i negre per a Lord Kingsborough. Aquest, al seu torn, la va publicar en el llibre Antiquities of Mexico, que va tenir nou toms. Aglio n'havia preparat també una versió a color, però Kingsborough va morir abans que es publiqués.[4] Es va anomenar posteriorment Còdex Kingsborough, en record del seu compilador, el conjunt de documents facsímils i de còpies dels manuscrits precolombins mesoamericans que va incloure Lord Kingsborough en la seva publicació original: Antiquities of Miami University Libraries. The Walter Havighurst Collections. Oxford, Ohio. The Kingsborough Codex.

El Còdex de Madrid[modifica | modifica el codi]

Fragment del Còdex de Madrid

El Còdex de Madrid parla sobre l'horòscop i les taules astrològiques i és el producte de vuit diferents escrits. És al Museu d'Amèrica de Madrid, Espanya; té 112 pàgines, que se separen en dues seccions, conegudes com el Còdex Troà i el Còdex Cortesà. Ambdues seccions van ser reunides el 1888; potser va ser enviat a Carlos I d'Espanya per Hernán Cortés, al costat del Quinto Real. En la primera carta de relació, Cortés descriu: "Més dos llibres dels que aquí tenen els indis". López de Gómara, en la seva crònica, descriu que "van posar també amb aquestes coses alguns llibres de figures per lletres, que usen els mexicans, agafats com draps, escrits per tot arreu. Uns eren de cotó i engrut, i d'altres de fulles de metl, que serveixen de paper; cosa farta de veure. Però com que no els van entendre, no els van estimar". Quan es va enviar la primera carta, l'expedició de Cortés ja havia tingut intercanvis amb els maies a l'illa de Cozumel, i amb els maies chontals després de la Batalla de Centla.

El Còdex de París[modifica | modifica el codi]

Presumptament descobert en una cantonada d'una polsegosa xemeneia de la Biblioteca Imperial de París (ara Biblioteca Nacional de França), després de ser adquirit el 1832, es va donar a conèixer a partir de 1859 per part de Léon de Rosny. Aquest còdex, també conegut com a Còdex Peresianus, es troba en l'actualitat en el Fonds mexicain de la Biblioteca Nacional de França i guardat gelosament sense exhibició al públic.[5] Encara que, d'aquest còdex, existeixen importants còpies que n'han permès l'estudi, aquestes còpies, majoritàriament, es deriven de la versió cromolitogràfica de Léon de Rosny de 1887 (com la publicació de Graz de 1968 i la de Chiapas de Thomas Lee Jr., de 1995) i la versió fotogràfica en blanc i negre de 1888.

El document disposa d'un total d'onze pàgines, en què, en dues, s'han perdut completament tots els detalls, i en les altres vuit es preserven raonablement intactes els glifs situats en la part central, però tots els motius propers als quatre marges s'han esborrat.[6] L'única discussió completa sobre el còdex és el treball de Bruce Love en El Còdex de París: manual per a un sacerdot maia, de 1994, que refereix la seva temàtica a qüestions rituals, corresponent als déus i les seves cerimònies, profecies, calendari de cerimònies i un zodíac dividit en 364 dies.[7]

El Còdex de Grolier[modifica | modifica el codi]

Tot i que els altres tres còdexs ja havien estat trobats des del segle XIX, el Còdex de Grolier es va donar a conèixer el 1971. Es va dir que aquest quart còdex maia va ser trobat en una cova a la serra de Chiapas el 1965; va pertànyer al doctor José Sáenz, que el va mostrar al maiaista Michael Coe al club Grolier de Nova York, per la qual cosa se li coneix amb aquest nom. És un fragment d'11 pàgines molt mal conservat, i s'ha determinat que havia de pertànyer a un llibre amb 20 pàgines. Cada pàgina mesura 18 cm d'alt per 12,5 cm d'ample. Mitjançant el radiocarboni, s'ha calculat que es va fabricar el 1230 dC +/- 130 anys. Malgrat això, l'autenticitat del còdex, i més particularment de la seva escriptura, queda controvertida.

Actualment està guardat en un museu de Mèxic, però no exposat al públic. En Internet, es poden trobar fotografies escanejades del còdex. Les pàgines són molt menys detallades que les dels altres còdexs. En cada pàgina, sempre es troba la figura d'un personatge mirant cap al costat esquerre de la pàgina i invariablement sostenint una arma o algun instrument. Dalt de cada pàgina hi ha un nombre. A la part inferior sembla haver-hi una llista de dates.

Les controvèrsies al voltant del Còdex Grolier[modifica | modifica el codi]

Hi ha discrepàncies entre els estudiosos, ja que molts consideren que es tracta d'una falsificació i d'altres el consideren un quart còdex maia. Tot i que s'ha calculat la datació per radiocarboni, i s'ubica una possible data d'elaboració en el segle XII, es dubta de la seva autenticitat pel fet que està escrit només a l'anvers de les pàgines, la qual cosa discrepa dels altres còdexs. La doctora Laura Elena Sotelo, especialista en còdexs maies del Centre d'Estudis Maies de l'Institut d'Investigacions Antropològiques de la UNAM, ha estudiat el Grolier i va declarar que "les evidències apunten que està fet el 1960, tot i que encara existeixen controvèrsies sobre això".[8]

El Còdex Pérez[modifica | modifica el codi]

Article principal: Còdex Pérez

No és aquest un còdex com els anteriors, ja que no és un document primari, encara que té també un valor molt gran. Còdex Pérez és el nom que el bisbe Crescencio Carrillo i Ancona va donar a la feina que va realitzar a principis del segle XIX l'investigador maiaista Juan Pío Pérez, consistent en una sèrie de còpies fragmentàries de diversos llibres del Chilam Balam, compilades amb el propòsit de realitzar els estudis cronològics que va emprendre l'investigador de la cultura maia a Yucatán.

Aquest còdex conté també un almanac solt de Maní i algunes altres transcripcions de diversos documents, a part dels llibres del Chilam Balam assenyalats anteriorment, particularment els llibres d'Ixil, de Maní i de Kaua.

Segons afirma l'historiador i també maiaista Alfredo Barrera Vásquez:

« "El nom de "Còdex Pérez" es presta a confusions, ja que un fragment seu.... s'ha anomenat "Pérez Còdex". El veritable títol que Juan Pío Pérez li va donar és: Principals èpoques de la història antiga de Yucatán... A més del fragment anomenat així (Pérez Codex), hi ha el manuscrit precortesià "Codex Peresianus", que res té a veure amb Pío Pérez, ni amb els llibres de Chilam Balam, d'una manera directa. El "Codex Peresianus" es guarda a la Biblioteca Nacional de París i és, per descomptat, jeroglífic".[9] »

Forma de creació[modifica | modifica el codi]

Durant anys, es va pensar que els còdexs havien estat fets de fibra de maguei (atzavara); però, el 1910, R. Schwede va determinar que van ser fets mitjançant un procés que usava l'escorça interna d'una varietat de l'arbre de la figa, millor conegut com a amate; llavors, es tractava amb una capa de calç (o alguna cosa semblant a la calç) sobre la superfície, sobre les quals es va escriure amb pinzells i tinta. La tinta negra era carbó negre de sutge, els vermells van ser fets d'hematita (òxid fèrric), blaus meravellosos i lluminosos (blau maia) i també hi havia verds i grocs. Els còdexs es van escriure en tires llargues d'aquest paper i es van doblegar en forma d'acordió. Les pàgines mesuraven prop de 4 per 9 polzades o 10 per 23 cm.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Escriptura Maya. mayasautenticos [Consulta: 2009.08.23]. 
  2. 2,0 2,1 «The Dresden Codex», 1200-1250. [Consulta: 21 agost 2013].
  3. Coe D., Michael (1973). "L'escriptura Maya i el seu món". Publicació del Club de Grolier. Nova York.
  4. factors simile of an original Mexican Painting (Còdex Kingsborough en format PDF) [Consulta: 2009.08.23]. «Fotografies de Justin Kerr.» 
  5. Plantilla:Cita regard historique sur le fonds mexicain de la Bibliothèque Nationale de France
  6. Escriptura de Jeroglífics Mayas. Els Còdexs Antics Mayas: el Còdex de París
  7. Mayan Codices. Món Maya Online
  8. Banc de falsificadors i col·leccionistes Jornada UNAM 13 juny 2005
  9. Barrera Vásquez, 1. «El Còdex Pérez». Revista Mexicana d'Estudis Antropològics (1939), Sobretiro del títol III, p. 69-83 [Consulta: 22 abril 2010].

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Còdex maia Modifica l'enllaç a Wikidata