Cümbüş

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Cümbüş

El cümbüş (pronunciat [dʒymˈbyʃ]) és un instrument de corda originari d'Istanbul, inventat per Zeynel Abidin l'any 1920. Tot i així, hi ha un instrument semblant que ja existia al segle XIX. És un instrument turc, que també es pot trobar a Egipte, Aràbia i Armènia. És molt fàcil trobar un cümbüş a Turquia, però les tendes musicals normalment no són molt entusiastes de l'instrument. Hi ha alguns models molt ben fets, però la qualitat d'aquests instruments normalment no és molt bona i és millor saber alguna cosa sobre l'instrument o estar preparats per treballar amb ell per poder fer-lo servir. El nom de cümbüş és la versió turca de la paraula persa jombesh, que significa moviment, activitat catalítica, o simplement divertit. Va ser en aquest últim sentit que l'instrument va ser anomenat (divertit). És l'instrument de música folklòrica regional de quatre províncies del sud-est: (Urfa, Diyarbekir, Gaziantep i Elaziğ).

L'instrument s'assembla a un banjo però és una mica diferent. Té un ressonador gran de fibres d'alumini, que es combinen amb les cordes d'acer per donar-li un so molt més potent. És un instrument de sis cordes, creat a principis del segle XX, que conté una petita caixa de ressonància amb forats en el marc i tapa anterior de pell, similar al banjo. N'hi ha de diferents llargades i números de cordes, però el més normal és que tingin 6 cordes dobles i una longitud total de 88 centímetres. No solen estar trastejats i l'afinació més normal és -d'agut a greus-: sol-do-mi-si-la. Hi ha una gran varietat d'afinacions per a l'instrument. Cada corda doble consta d'un parell de cordes amb la mateixa afinació.

El cümbüş es pot tocar amb una pua, "mizrap" en turc. La tradicional és una tira de tall de polietilè. El material original de pua va ser la ploma de l'ala d'una àguila mullat amb oli d'oliva.

Makam es refereix a la posició de la mà, algun dels noms d'algunes mesures pereses makam són: Yegâh / Yakah = primera posició, Dügâh / Dukah = segona posició, Segah / Sikah = posició de tercer, etc. Algunes persones especialtzades en el tema no estan d'acord amb la idea que makam es refereix a la posició de la mà, per exemple, Feldam opina que makam (literalment "lloc") es refereix a la posició de certes notes cardinals. Però d'altres afirmen que makam significa la posició de la mà.

Origen[modifica | modifica el codi]

El cümbüş, en la seva forma tradicional té dotze cordes, s'assembla a un banjo i va ser inventat al segle XX a Turquina per Zetnel Abidin,[1] un fabricant d'armes nascut a Skopje, avui part de la República de Macedònia.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Türkoloji Kongresi (en turc). Kervan Yayınları, p.589. «"Cümbüş" mucidi olarak bilinen Zeynel Abidin sadece küçük boy "Türkün Sadası" adlı seri nota yayım yapmış olup bunlar 1928 e kadar 8 veya 9 tanedir»