CDMA2000

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca


CDMA2000 és una família de estàndards en telecomunicacions mòbils de tercera generació (3G) que utilitzen CDMA, un esquema d'accés múltiple per a xarxes digitals, per a enviar veu, dades, i senyalització (com un nombre telefònic marcat) entri telèfons cel·lulars i estacions base. Aquesta és la segona generació de la telefonia cel·lular digital CDMA.

CDMA (code division multiple access o accés múltiple per divisió de codi) és una tecnologia digital mòbil que transmet fluxos de bits i els canals de la qual són dividits usant codis (Seqüències PN). CDMA permet compartir el mateix canal de freqüència amb múltiples terminals. El contrari succeïx en TDMA (time division multiple access o accés múltiple per divisió de temps), el sistema competidor usat en GSM i en D-AMPS/, totes les terminals poden estar actives tot el temps, perquè la capacitat de la xarxa no limita directament el nombre de terminals actives. Des que grans quantitats de telèfons poden ser atesos per nombres petits de ràdio bases, els estàndards basats en CDMA han significat un avantatge econòmic sobre els estàndards basats en TDMA, o sobre els obsolets estàndards que utilitzaven FDMA (frequency division multiple access).

CDMA2000 ha tingut relativament un llarg historial tècnic, i encara segueix sent compatible amb els antics estàndards en telefonia CDMA (com a cdmaOne) primer desenvolupat per Qualcomm, una companyia comercial, i propietari de diverses patents internacionals sobre la tecnologia.

Els estàndards CDMA2000 CDMA2000 1x, CDMA2000 1xEV-DO, i CDMA2000 1xEV-DV són interfícies aprovades per l'estàndard ITU IMT-2000 i un successor directe de la 2G CDMA, IS-95 (cdmaOne). CDMA2000 és estandarditzat per 3GPP2.

CDMA2000 és una marca registrada de la Telecommunications Industry Association (TIA-USA) als Estats Units, no del terme genèric CDMA. (Similarment TIA va nomenar l'estàndard 2G CDMA, IS-95, com cdmaOne.)

CDMA2000 és un competidor incompatible amb altres estàndards 3G com a W-CDMA (UMTS).

A continuació es mostren les diferències entre els diferents tipus de CDMA2000, en ordre de complexitat ascendent:

CDMA2000 1x[modifica | modifica el codi]

CDMA2000 1x, el nucli de l'estàndard d'interfície sense fil CDMA2000, és conegut per molts termes: 1x, 1xRTT, IS-2000, CDMA2000 1X, 1X, i cdma2000 (en minúscules). La designació "1xRTT" (1 Times Radio Transmission Technology) és usada per a identificar la versió de la tecnologia CDMA2000 que opera en un parell de canals d'1,25-MHz (1,25 MHz una vegada, oposat a 1,25 MHz tres vegades en 3xRTT). 1xRTT gairebé duplica la capacitat de veu sobre les xarxes IS-95. Encara que capaç de suportar altes velocitats de dades, la majoria de desenvolupaments estan limitats a una velocitat màxima de 144 kbits/s. Mentre 1xRTT és qualificat oficialment com una tecnologia 3G, 1xRTT és considerat per alguns com una tecnologia 2.5G (o de vegades 2.75G). Això ha permès que sigui implementat en l'espectre 2G en alguns països limitant els sistemes 3G a certes bandes.

Les principals diferències entre la senyalització IS-95 i IS-2000 so: l'ús d'un senyal pilot sobre el reverse link del IS-2000 que permet l'ús d'una modulació coherent, i 64 canals més de tràfic sobre el forward link de manera ortogonal al set original. Alguns canvis també han estat fets a la capa d'enllaç de dades per a permetre el millor ús dels serveis de dades IS-2000 com protocols de control d'accessos a enllaços i control QoS. En IS-95, cap d'estar característiques han estat presents, i la capa d'enllaç de dades bàsicament consistia en un "millor esforç de lliurament". En aquest aspecte encara s'usa per a veu.

En els Estats Units, Verizon Wireless, Sprint PCS, Alltel, i O.S. Cellular utilitzen 1x.

CDMA2000 3x[modifica | modifica el codi]

CDMA2000 3x utilitza un parell de canals de 3,75-MHz (p. ex., 3 X 1,25 MHz) per a arribar a majors velocitats de dades. La versió 3x de CDMA2000 és algunes vegades referides com a Multi-Carrier o MC. La versió 3x de CDMA2000 no ha estat implementada i no està en desenvolupament actualment.

CDMA2000 1xEV-DO[modifica | modifica el codi]

CDMA2000 1xEV-DO (1x Evolution-Data Optimized, originalment 1x Evolution-Data Only), també referit com 1xEV-DO, EV-DO, EVDO, o només DO, és una evolució de CDMA2000 1x amb una alta velocitat de dades [High Data Rate (HDR)] i on el forward link és mutiplexat mitjançant divisió de temps. Aquest estàndard d'interfície 3G ha estat denominada IS-856.

CDMA2000 1xEV-DO en la seva última revisió, Rev. A, suporta una velocitat de dades en l'enllaç de baixada (forward link) de fins a 3,1 Mbps i una velocitat de dades en l'enllaç de pujada (reverse link) de fins a 1,8 Mbps en un canal de ràdio dedicat a transportar paquets de dades d'alta velocitat. 1xEV-DO Rev. A es desenvolupà primer al Japó i segueix sent desenvolupat a Amèrica del Nord en el 2006. La Rev. 0 és actualment desenvolupada a Amèrica del Nord i presenta un bec en la velocitat de dades en l'enllaç de baixada de 2,5 Mbps i un bec en la velocitat de dades en l'enllaç de pujada de 154 kbps.

Verizon Wireless, Sprint Nextel Corporation, Bell Canada, i TELUS són les quals han implementat 1xEV-DO a Amèrica del Nord, i Alaska Communications Systems (ACS) està implementant 1xEV-DO en els centres principals de població a Alaska.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: CDMA2000 Modifica l'enllaç a Wikidata