Caça bombarder

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Un caça bombarder F-15E Strike Eagle nord-americà llançant una bomba guiada GBU-28.

Un caça bombarder és un avió de caça modificat per a realitzar rols d'atac a superfície. Es diferencia dels bombarders o avions d'atac perquè aquests estan dissenyats específicament per atac objectius terrestres o marítims i tenen nul·les o escasses capacitats aire-aire. Mentre que el caces bombarders retenen la capacitat aire-aire tot afegint l'atac a superfície.[1] Aquesta denominació s'utilitza habitualment per referir-se als avions amb propulsió a hèlix, com per exemples el Hawker Hurricane, mentre que els avions de combat a reacció moderns amb aquestes característiques es denominen caces polivalents o avions de combat.

Evolució[modifica | modifica el codi]

Els primers avions amb aquest ús van ser els caces amb propulsió amb hèlice de la Segona Guerra Mundial als quals se'ls equipaven suports per a bombes o coets no guiats. Una vegada despresa la seua càrrega, quedaven com avions de caça capaços d'escometre les mateixes missions que aquells. La seua doble capacitat d'abatre objectius aeris i transportar pesades càrregues bèl·liques va permetre que un sol disseny pogués dur a terme diversos tipus de missions, reemplaçant a el bombarder pur en moltes missions.

Encara així, el caça pur encara no ha estat substituït del tot, ja que en general la necessitat de resistir pesades càrregues d'atac al sòl fa als caces bombarders més pesats i menys àgils que l'avió de caça pur. De tota manera no existeixen en producció caces sense capacitat d'atac a superfície.

Un exemple clar de la devastació possible per caces bombarders va anar durant el bombardeig inicial de la Guerra dels Sis Dies a bases aèries, en el qual només van participar avions caces destruint en gran mida la capacitat de combat dels països àrabs.

Caça bombarders destacats[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Fighter-bombers are dual-purpose». Popular Science, vol. 141, Dec 1942. ISSN: 0161-7370 [Consulta: 25 març 2011].