Ca Eloi (Tivissa)

(S'ha redirigit des de: Ca Magrinyà (Tivissa))
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Ca Eloi
Imatge
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XV Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud307 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaTivissa (Ribera d'Ebre) Modifica el valor a Wikidata
Localitzaciócarrer d'Avall, 3 Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 02′ 32″ N, 0° 44′ 00″ E / 41.042284°N,0.733394°E / 41.042284; 0.733394
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC11599 Modifica el valor a Wikidata

Ca Eloi també anomenat Ca Magrinyà és un edifici de Tivissa (Ribera d'Ebre)[1] que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Portal

Està situat al carrer d'Avall, prop de la seva confluència amb la plaça del Mercat. És un edifici entre mitgeres de tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana. Al centre del frontis hi ha el portal d'accés, d'arc de mig punt adovellat amb escut a la clau, que incorpora un motiu en forma d'arbre amb les lletres «FARGA» intercalades. Sota el camper hi ha la data «1570». Al seu voltant s'hi distribueixen les finestres de forma aleatòria, totes elles d'arc pla arrebossat i algunes de factura moderna. El primer pis té tres finestrals amb sortida a balcons de baranes forjades i base motllurada. Més amunt hi ha un rellotge de sol pintat, de forma ovalada i escut superior. La façana queda rematada amb un ràfec dentat. L'acabat exterior és arrebossat i pintat de color blanc. A l'interior s'hi conserven els sostres originals, de volta catalana ceràmica i d'arcs de mig punt de pedra a la planta baixa, i de cairats de fusta i canyís als pisos superiors. Sota les bigues s'hi conserva una mènsula, que podria haver suportat un artesonat o bé un altre tipus de sostre.[2]

Història[modifica]

Antigament era coneguda com a Ca Jardí i avui se la coneix com a Ca Magrinyà o Ca Eloi, tot i dir-se el propietari Jardí. La casa es va salvar de l'incendi i destrucció promogut per les forces de Napoleó el 16 de juliol de 1810 perquè s'hi establí el general francès, mentre es cremaven els arxius de Ca la Vila i l'Abadia. Malauradament, l'antic arxiu d'aquesta casa, salvat de la Guerra del Francès, va ésser confiscat i destruït per les Brigades Internacionals el 1938. Fill d'aquesta casa és en Ramon de Magrinyà, que lliberà la Vila dels malfactors de la partida de la Porra, després de la Guerra del Francès.[2]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ca Eloi
  1. «Ca l'Eloi» (en català, anglès). Recorregut històric per Tivissa. Ajuntament de Tivissa, s.d. Arxivat de l'original el 2018-10-01. [Consulta: 1r octubre 2018].
  2. 2,0 2,1 «Ca Magrinyà». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 1r setembre 2015].