Vés al contingut

Caché (pel·lícula)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaCaché
Fitxa
DireccióMichael Haneke Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióVeit Heiduschka i Margaret Ménégoz Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióEmmanuel de Chauvigny i Christoph Kanter Modifica el valor a Wikidata
GuióMichael Haneke Modifica el valor a Wikidata
MúsicaRalph Rieckermann Modifica el valor a Wikidata
FotografiaChristian Berger Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeMichael Hudecek i Nadine Muse Modifica el valor a Wikidata
VestuariLisy Christl Modifica el valor a Wikidata
ProductoraLes Films du Losange, BiM Distribuzione, France 3, Canal+, Bavaria Film i Wega Film Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorLes Films du Losange i Vudu Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenFrança, Alemanya, Àustria i Itàlia Modifica el valor a Wikidata
Estrena2005 Modifica el valor a Wikidata
Durada117 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalfrancès Modifica el valor a Wikidata
RodatgeParís Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama i thriller Modifica el valor a Wikidata
Temaculpabilitat, repressió i responsabilitat col·lectiva Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióParís Modifica el valor a Wikidata
Època d'ambientaciódècada del 2000 Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

Lloc websonyclassics.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0387898 The Movie Database: 445 Filmaffinity: 420247 Allocine: 43921 Rottentomatoes: m/cache_2005 Mojo: cache Allmovie: v327221 TCM: 624678 Metacritic: movie/cache-hidden TV.com: movies/cache Modifica els identificadors a Wikidata

Sèrie: Les 100 millors pel·lícules del segle XXI de la BBC Modifica el valor a Wikidata

Caché és una pel·lícula francesa dirigida per Michael Haneke i estrenada l'any 2005. Aquest llargmetratge ha estat premiat al festival de Canes 2005 per a la seva escenificació. Ha estat doblada al català.[1]

Argument

[modifica]

Georges Laurent, periodista, anima una emissió literària sobre una cadena de televisió. Viu plàcidament a una casa a París. Aquesta tranquil·litat es fissura el dia on la seva dona Anne i ell reben una primera cinta vídeo anònima al seu domicili. La seva casa és filmada en pla fix des del carrer del davant, el carrer de les Iris; la seva família és observada de manera anònima i voluntàriament inquietant.

Li envien altres cintes, així com dibuixos sanguinolents: un vídeo mostrant el domini agrícola on Georges ha passat la seva infantesa, una altra mostrant un immoble de Romainville i el passadís que porta fins a un pis. Ja que la policia no vol investigar fins que Georges i la seva família no pateixin cap agressió, decideix llavors trobar qui li envia cintes destinades a impressionar, sense cap reivindicació.

Repartiment

[modifica]

Al voltant de la pel·lícula

[modifica]
  • El rodatge a París, sobretot al número 49 del carrer Brillat-Savarin i després el carrer de les Iris, i Viena. L'escena final que dona la clau d'explicació del film (que en realitat no explica res però afegeix una interrogació suplementària) és rodada a l'atri de l'Escola nacional de química física i biologia de París, carrer Pirandello.
  • Mazarine Pingeot apareix subreptíciament com una de les convidades en l'emissió de Georges Laurent. Noia molt de temps « oculta » de Mitterrand, la seva presència és una picada d'ull al títol del film. Pot també evocar però de manera molt menys directa els començaments de la Guerra d'Algèria (el tema subjacent del film) a través de l'acció del seu pare, François Mitterrand, llavors Ministre de l'Interior l'any 1954 després Guàrdia dels Segells de 1956 a 1957.[2]
  • A la cambra de Pierrot, es pot veure cartells dels films Perduts en l'espai (1998), Matrix Reloaded, In Hell (2003), Les Cròniques de Riddick i Van Helsing (2004)
  • Aquest film es presenta, entre altres, com un contrapla de la telerealitat (la qual cosa persegueix la crítica a la televisió segons Michael Haneke), en el que n'exposa la versió realista i lladre — en el sentit real — d'intimitat (i exhibicionista en la seva versió televisada).
  • Tracta també del sentiment de culpabilitat; culpabilitat del personatge principal en particular, i culpabilitat dels francesos en general, davant dels esdeveniments de 1961 i del tractament dels immigrats.
  • L'escena final, i més particularment els crèdits del final, dona una clau de comprensió del film, amb la trobada i una discussió (el contingut de la qual la és imperceptible per a l'espectador) entre el fill de Majid i Pierrot Laurent, a la sortida del liceu d'aquest últim. Els dos fills es troben sense que sigui possible de determinar si es coneixen o ja es coneixien i si són (l'un o l'altre o els dos) responsables de l'enviament de les cintes vídeo[3] L'escena deixa planejar voluntàriament un dubte en aquest tema, ja que Haneke, que ha escrit un diàleg pels dos actors, l'ha convertit en inaudible i no n'ha revelat el contingut a ningú. Al final del compte, cap explicació, satisfactòria o no, es dona a l'espectador que queda amb els seus interrogants.

Premis i nominacions

[modifica]

Premis

[modifica]

Nominacions

[modifica]

Crítica

[modifica]
  • "Un film esplèndid i vertiginós"[5]
  • "Desconcertant i pertorbadora pel·lícula molt efectiva (...) Puntuació: ★★★★ (sobre 4)."[6]

Referències

[modifica]
  1. «ésAdir > Filmoteca: pel·lícules > Caché». [Consulta: 24 desembre 2018].
  2. Chakali, Saad. « Le spectre du colonialisme, l'actualité du néocolonialisme postcolonial». Cadrage.net, 01-05-2006. Arxivat de l'original el 2009-03-28. [Consulta: 24 desembre 2018].
  3. «De petits gestes lourds de conséquences». l'Express de Toronto, 24-30 gener 2006. Arxivat de l'original el 2011-02-16. [Consulta: 24 desembre 2018].
  4. «A Pyongyang, un festival de cinéma qui attire du monde». Aujourd'hui la Corée, 29-09-2008. Arxivat de l'original el 2009-08-19. [Consulta: 24 desembre 2018].
  5. Douin, Jean-Luc «Caché». Le Monde.
  6. Ebert, Roger «Caché». Chicago Sun-Times.