Cadena de fred

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Les vacunes estan a temperatura controlada fins que s'utilitzen

La cadena de fred és el conjunt d'instal·lacions, mitjans de transport, béns d'equipament, etc., que asseguren el manteniment a baixa temperatura d'un producte des del seu origen fins al moment del consum final. Es fa servir per assegurar la vida de productes frescos o congelats, films fotogràfics i farmacèutics.

Usos[modifica]

Les cadenes de fred són comunes a les indústries alimentàries i farmacèutiques i també en subministraments químics. Una temperatura comuna en farmàcia és entre 2 a 8 °C però la temperatura específica i els temps que ha d'estar a la temperatura depenen del producte.

Conseqüències de la ruptura de la cadena de fred[modifica]

En cas de ruptura de la cadena de fred, els aliments es desgelen, cosa que permet que els bacteris s'hi desenvolupin. Entre aquests hi ha la salmonel·la, els estafilococs o la Listeria monocytogenes.

La ingestió d'aquests bacteris pot comportar una intoxicació alimentària.

Bibliografia[modifica]

  • "Manual on the Management, Maintenance and Use of Blood Cold Chain Equipment", World Health Organization, 2005, ISBN 9241546735
  • Pawanexh Kohli, "Fruits and Vegetables Post-Harvest Care: The Basics", Explains why the cold chain is required for fruits and vegetables.
  • Clive, D., "Cold and Chilled Storage Technology", 1997, ISBN 0751403911
  • EN 12830:1999 Temperature recorders for the transport, storage and distribution of chilled, frozen and deep-frozen/quick-frozen food and ice cream
  • Ray Cowland, Developing ISTA Cold Chain Environmental Standards, 2007.