Cai Xiang

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCai Xiang

Modifica el valor a Wikidata
Nom pòstum忠惠 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1012 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Mort1067 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (54/55 anys)
Activitat
Ocupaciópoeta, cal·lígraf, arquitecte, enginyer, historiador Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsCai Min (en) Tradueix, Cai Yun (en) Tradueix, Cai Xun (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PareCai Xiu (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Cai Xiang
En aquest nom xinès, el cognom és Cai.

Cai Xiang (xinès tradicional: 蔡襄, xinès simplificat: 蔡襄, pinyin: Cài XiāngWade-Giles: Ts'ai Hsiang) (1012–1067) va ser un cal·lígraf, estudiós, oficial administratiu, enginyer estructural, i poeta xinès.[1] Cai Xiang tenia la reputació com el millor cal·lígraf de la dinastia Song.

Vida[modifica]

El nom estilitzat de Cai Xiang era Junmo (君谟), i el seu nom a títol pòstum era Zhonghuei. Ell va néixer en el regnat Xiangfu de la Dinastia Song en Xianyou (仙游) comtat de la prefectura Xinghua (兴化), ara Comtat Xianyou en Putian de la Província Fujian.

Durant el regnat Chingli (1042–1048 CE), Cai Xiang va ser el Delegat de Transports (Zhuanyunshi) en Fujian. Mentre que en qualitat de prefecte en Fujian, ell també estava a càrrec de supervisar la construcció del Pont Wan-an a Quanzhou. En Tiansheng el vuitè any (1030 CE) Cai Xiang obtingué el grau de jinshi. El seu rang més alt va ser el Duanmingdian Xueshi, (secretariat Redactor de la Cort Duanming) a càrrec de la comunicació escrita del govern imperial.

Va ser pioner en la fabricació de petits Pastissos de Te d'Homenatge al Drac de qualitat superior, puix tenien fama de ser més difícils d'obtenir que l'or. En la seva Anotació del Te escrita entre el 1049 i el 1053, va criticar el mètode tradicional de petita quantitat de barreja de càmfora Dryobalanops aromatica a la coca del te.

"El te té una aroma intrínseca. Però als fabricants de te d'homenatge els agrada barrejar una petita quantitat de càmfora Dryobalanops aromatica, suposadament per millorar l'aroma. La població local de Jian'an mai en mescla cap encens en el te, per por a llevar-li l'aroma natural del te".

"El te avorreix l'encens".

Treballs de Cai Xiang[modifica]

  • Cal·ligrafia: Informe de Llistó del Pont Wan'an
  • Poesia: Obres de Cai Zhonghuei
  • Assaig: Anotació del Te (1049–1053)
  • Carta: Carta sobre el paper a Cheng Xin Tang
Carta sobre el Paper a Cheng Xin Tangr (求澄心堂纸尺牘), Cai Xiang, Museu Nacional del Palau, Taipei

Referències[modifica]

  1. Ci hai bian ji wei yuan hui (辞海编辑委员会). Ci hai (辞海). Shanghai: Shanghai ci shu chu ban she (上海辞书出版社), 1979. Pàgina 610.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cai Xiang