Caixa enregistradora

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Antiga caixa registradora a maneta.

Una caixa enregistradora és un aparell mecànic o electrònic que permet calcular i enregistrar transaccions comercials, i inclou un calaix per a guardar diners. En general, permet a més imprimir un rebut o factura per al client, segons les disposicions legals de cada país.

Història[modifica | modifica el codi]

Diversos tipus de modernes caixes enregistradores.

La primera caixa enregistradora va ser inventada per James Ritty un cop acabada la Guerra Civil Nord-americana. Era el propietari d'un saloon a Dayton, Ohio, Estats Units, i necessitava evitar que els seus empleats continuessin furtant els seus guanys. Va crear el model Ritty I el 1879, després d'observar una eina que comptava les revolucions del propulsor d'un vaixell de vapor.[1] Amb l'ajuda del seu germà John, la va patentar el 1883.[2]

Poc després va resultar recarregat amb la necessitat de manejar dos comerços, pel que va vendre tots els seus drets sobre el seu invent a Jacob H. Eckert de Cincinnati, un venedor de porcellana i cristalleria, que va formar la National Manufacturing Company . El 1884 aquest va vendre al seu torn l'empresa a John H. Patterson, que la va rebatejar National Cash Register (NCR) i va millorar la màquina incorporant un rotllo de paper per a enregistrar les transaccions, creant per tant el tiquet o rebut.

El 1906, mentre treballava en NCR Charles F. Kettering va dissenyar una caixa enregistradora amb motor elèctric.

Al Regne Unit s'utilitza el terme till[3] per a referir-se a les caixes enregistradores, en al·lusió a la seva utilitat com a «ordinador» de moneda.

Funcionament[modifica | modifica el codi]

En la majoria dels casos el calaix dels diners només pot obrir-se després d'una venda, excepte quan s'usa una clau especial. Al mateix temps, l'obertura del calaix genera un so d'avís. Ambdues característiques han tingut l'objectiu de millorar les possibilitats de control per part de l'amo o de l'encarregat del comerç, evitant els furts dels clients, o dels treballadors infidels.

Les primeres caixes enregistradores eren enterament mecàniques i no lliuraven rebut. Amb el pas dels anys i el perfeccionament dels sistemes fiscals, la majoria dels països han implementat la factura obligatòria de les vendes, que es perfecciona amb el registre i lliurament d'un tiquet o factura, en general amb la finalitat tributària de recaptar l'IVA o altres impostos que gravin les vendes.

Enregistradores i ordinadors[modifica | modifica el codi]

Caixa enregistradora d'autoservei o automàtica que integra el treballador-caixer o cobrador - com a les caixes enregistradores. A la fotografia una caixa autoservei en un supermercat Simply de Madrid. 2010

Amb la difusió massiva dels ordinadors personals (PC) a partir de la dècada dels noranta, va començar la utilització com a caixa enregistradora d'aquests aparells, amb la possibilitat d'afegir perifèrics per a complir una varietat de funcions afegides, per exemple:

  • Impressores per a imprimir rebuts o factures de diferents formats.
  • Control de l'estoc i de les comandes de compra majorista.
  • Lectura de codi de barres.
  • Treball en xarxa per a múltiples llocs de venda, gestió d'estoc, compres i vendes centralitzades.
  • Lector de targetes magnètiques per a operacions de venda amb targeta de crèdit o dèbit.

Tot i que encara se segueixen utilitzant caixes enregistradores, generalment de tipus electrònic, el comerç al detall utilitza massivament l'ordinador personal com a caixa enregistradora en la majoria dels països, complementada amb els perifèrics detallats a dalt i un calaix per diners separat.

En les grans cadenes comercials, i típicament en els supermercats s'utilitzen xarxes d'ordinadors interconnectades entre els punts de venda que són ordinadors especialitzats en el funcionament com caixes enregistradores.

Extensió de serveis[modifica | modifica el codi]

La incorporació de lectors de targetes magnètiques i la possibilitat d'interconnexió via Internet han permès l'evolució dels llocs de venda de petits comerços i supermercats, incorporant serveis propis d'una xarxa de cobraments global.

Així en molts països és comú que comerços com quioscs i supermercats possibiliten a través del seu lloc de venda el pagament de resums de targetes de crèdit, taxes de serveis públics, impostos, quotes de crèdits, etc.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. key = 35 & objkey = 98 Rèplica del Ritty Model 1 Cash Register. 
  2. Inventor de la setmana: fitxer. Web.mit.edu. 
  3. till: a anglès compartiment dins d'un contenidor major utilitzat per ordenar diners o documentació.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Caixa enregistradora Modifica l'enllaç a Wikidata