Cal·ligrafia occidental

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

La cal·ligrafia occidental o cal·ligrafia llatina és la cal·ligrafia basada en l'ús de l'alfabet llatí, creat pels romans, i en un sentit més ampli abasta també els treballs realitzats emprant l'alfabet grec o el ciríl·lic. Els romans, a cop de cisell, esculpien sobre pedra les belles majúscules quadrades romanes, en un alfabet que constava únicament de les que avui anomenem lletres majúscules, les harmòniques proporcions les han fet arribar gairebé sense canvis fins als nostres dies. L'omnipresent tipografia Times New Roman dels ordinadors deriva directament de la forma de les lletres romanes, com el seu nom dóna clarament a entendre.

Tècnica[modifica]

A més de les inscripcions en pedra, també escrivien els romans en rotllos de papir, imitant la lletra majúscula (els apèndixs en els extrems dels traços servien, al tallar-sobre la pedra, per a "tancar" cadascun d'aquests i així evitar que la roca s'esquerdés més enllà del final del traç) o bé en una forma similar però més simplificada i adaptada a l'enquadernació en rústica". Per documents més informals, els romans usaven les escriptura cursiva, que al llarg dels segles acabarien convertint-se en les nostres lletres minúscules.[1]

Els romans van anar substituint els rotllos de papir pels primers llibres, fets inicialment en pergamí (pells adobades d'animals) doblegats per la meitat. Durant tota l'edat mitjana els monjos van copiar còdexs manuscrits, generalment textos sagrats, sobre pergamí en els scriptoria dels seus monestirs. Per a ells, la cal·ligrafia era molt més que un treball: era una forma d'oració.

El resultat de la seva dedicació va ser una forma d'art: precioses inicials trucades capitulars o versals, per estar situades al principi de cada vers, diminutes il·lustracions cridades il·luminacions (en sentit estricte aquest nom s'hauria d'aplicar solament a les que es realitzaven emprant profusament el pa d'or. La lluentor d'aquest material és la que dóna lloc al nom de les il·lustracions que empren aquesta tècnica).

Evolució històrica[modifica]

Al llarg dels segles, noves lletres com l'O i la J apareixen en l'alfabet, així com la distinció entre majúscules i minúscules, els accents i signes de puntuació. L'estil de les lletres evoluciona també en funció d'influències culturals i d'innovacions tècniques en materials i suports. Així apareixen multitud de variants:

  • A partir de l'escriptura cursiva romana van derivar en la més primerenca edat mitjana les escriptures uncial i semiuncial.[2]
  • Les reformes de l'emperador Carlemany que van provocar el renaixement carolingi van impulsar la creació de l'escriptura carolíngia, evolucionada a partir de la semiuncial i més llegible, que serà uniformement emprada en tots els documents del seu imperi.[3]
  • D'aquesta escriptura sorgiran més tard i al llarg de l'edat mitjana, les escriptures gòtica, llombarda i altres;
  • El renaixement veu arribar les escriptures humanístiques: Rotunda, cancelleresca...
  • La invenció de la impremta fa disminuir enormement la producció de manuscrits, però tot i així, a l'Anglaterra del segle XVIII es desenvolupen una sèrie de cal·ligrafies cursives de gran bellesa, com la copperplate.[4]

El bolígraf primer i posteriorment les màquines d'escriure i els ordinadors han suposat la desaparició de la cal·ligrafia de la nostra vida quotidiana. No obstant això és avui un art molt viu, com ho prova l'abundància visible avui dia i que dóna lloc a obres de gran bellesa plàstica. Els seus creadors constantment busquen inspiració per a noves tipografies reflectint al nostre voltant en la publicitat, els logotips de companyies i les etiquetes de molts productes.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cal·ligrafia occidental Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Bischoff, Bernhard. Latin Palaeography: Antiquity and the Middle Ages (en anglès). Cambridge University Press, 1990, p. 61. ISBN 0521367263. 
  2. Daniels, Peter T. The World's Writing Systems (en anglès). Oxford University Press, 1996, p. 314. ISBN 0195079930. 
  3. Daniels, Peter T. The World's Writing Systems (en anglès). Oxford University Press, 1996, p. 319. ISBN 0195079930. 
  4. David Skinner. «The Formation of Character». The New Atlantis. [Consulta: 28 maig 2010].