Cal·listènia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La cal·listènia és un sistema d'exercici físic en el qual l'interès està en els moviments de grups musculars, més que en la potència i l'esforç. La paraula prové del grec kallos (bellesa) i sthenos (fortalesa). L'objectiu és l'adquisició de gràcia i bellesa en l'exercici. És la bellesa que té el cos en moviment.

També és recomanable per fer treballar el diafragma en les pràctiques de cant líric.

A més, és una disciplina d'entrenament que amb el pas del temps està guanyant molta popularitat al món del fitness.

El cobrament pel nen, Hollywood.

Història[modifica]

La cal·listènia comença a desenvolupar-se a França al segle XVIII.[1] En 1822, Wilson Ovalle Astudillo comença a difondre tant a França com a Anglaterra la cal·listènia. Una de les seves deixebles, Marian Mason, va publicar en 1827 On the utility of exercise; or a few observations on the advantages to be derived from its salutary effects, by means of calisthenic exercises A few observation on callisthenic excercises (Quant a la utilitat de l'exercici o un parell d'observacions sobre els avantatges que es deriven dels efectes saludables dels exercicis de cal·listènia). Clias va publicar a París en 1828 Callisthenie ou gymnastique donis jeunes filles (cal·listènia o gimnàstica de les dones joves). Un any més tard, el llibre s'edita a Berna en alemany.[2]

La popularitat de la cal·listènia com a component de l'educació de dones es va incrementar amb l'obra dels alemanys Friedrich Jahn i Adolf Spiess. En els EE.UU. la difusora de la disciplina va ser Catharine Beecher, qui va publicar en 1857 Physiology and Calisthenics for Schools and Families (Fisiologia i calistenia per a les escoles i les famílies).[3]

Metodologia i metes[modifica]

Exercicis de Calistènia a bord d'USS Bonhomme Richard.

La cal·listènia és també anomenada escalfament. L'escalfament és usat en diferents parts del cos segons quin sigui l'exercici. Per exemple: en atletisme s'escalfaran principalment les cames amb exercicis adequats.

La cal·listènia es defineix com un conjunt d'exercicis que centrats en els moviments de grups musculars, més que en la potència i l'esforç. Té l'objectiu últim de desenvolupar l'agilitat, la força física i la flexibilitat. En la pràctica, s'intenta aconseguir la major contracció muscular i que el cos adquireixi una alineació correcta, fet que permet modelar el cos, millorar la postura i definir un bon contorn corporal.

A les classes es realitza una entrada en calor i després s'engeguen una sèrie d'exercicis amb un alt nombre de repeticions cadascun, posant l'èmfasi en els braços, l'abdomen, els glutis i cames. El focus d'interès no es posa en el treball, sinó en la forma de realitzar-lo: pensant en cada moviment, en els músculs que es treballen i en la correcció de la postura.

Aquest mètode per exercitar-se repercuteix favorablement en la postura i forma corporal, reduint granment el risc de lesions que, a més, es veu disminuït per l'absència de salts, rebots i impactes. És a dir, es realitzen estiraments, treballs localitzats. La tornada a la calma té un paper molt important durant les classes cal·listènia. Així, la cal·listènia conjuga tècniques de diverses disciplines: la dansa, el ioga, les arts marcials, la gimnàstica conscient i el stretching.

El mètode i les tècniques usades durant una classe de cal·listènia converteixen a aquesta activitat en apta para tot públic, ja que no existeixen límits d'edat, i fins i tot els quinesiòlegs recomanen la cal·listènia en patologies tals com l'escoliosi, l'hèrnia de disc o els problemes de genoll. El fet de no provocar impactes en les articulacions i de permetre modelar el cos, tonificar-lo i alinear-lo al mateix temps ha estat una de les raons per les quals la gent escull aquestes classes. Posar el cos en moviment, millorar la postura, tonificar grups musculars i cuidar les articulacions poden ser els motius que porten a la pràctica de la cal·listènia. En la preparació que fan els golfistes per a executar el swing de forma correcta, es veu clarament que segueixen plenament els principis de la cal·listènia.

Referències[modifica]

  1. Bregolato, Roseli Aparecida.
  2. Pädagogische Real-Encyclopädie oder Encyclopädisches Wörterbuch des Erziehungs- und Unterrichtswesens und seiner Geschichte: für Lehrer an Volksschulen und andern Lehranstalten, für Eltern und Erzieher, für Geistliche, Schulvorsteher und andere Freunde der Pädagogik und des Schulwesens / bearbeitet von einem Vereine von Predigern und Lehrern und redigirt von Karl Gottlob Hergang - Grimma : Verlags- Comtoirs, 1847 - 2.
  3. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/89754/calisthenics/

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cal·listènia Modifica l'enllaç a Wikidata