Cal Tresserra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Cal Tresserra
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXVII
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaPuig-reig (Berguedà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióDes de Colònia Marçal, camí a Cal Feliu; pista a 3 km. Puig-reig (Berguedà)
Map
 41° 58′ N, 1° 52′ E / 41.97°N,1.86°E / 41.97; 1.86
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC3678 Modifica el valor a Wikidata

Cal Tresserra[1] (en algunes fonts Cal Trasserra) és una masia del municipi de Puig-reig (Berguedà) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Masia amb estructura de planta basilical, amb coberta a doble vessant, amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia. Malgrat l'estructura clàssica, presenta una façana irregular més àmplia per la cara de ponent, que per altra banda és també la part més antiga de la casa, amb els tipus ordenats de carreu, rectangular i força regular, un gran portal d'arc de mig punt adovellat, un xic rebaixat, i les restes de finestres geminades d'arc apuntat, etc. Malgrat l'antigor de la masia, en els anys vuitanta restava desmillorada.[2]

Història[modifica]

És una de les més antigues del poble. El topònim surt esmentat ja en documents del segle X com a "Tedguera" i fou, durant els segles XV al XIX, una de les moltes propietats que capbrevava al comanador de l'orde militar dels Hospitalers, amb seu a Puig-Reig. La casa actual és obre de finals del segle xvii (1689) i té annexa una petita església advocada a Sant Jaume, sense culte des de la Guerra Civil.[2]

La casa conserva, malgrat romandre com a masoveria, un petit arxiu familiar sobre la documentació de Tresserra.[2]

Referències[modifica]

  1. Aquest topònim figura al «Nomenclàtor oficial de toponímia de Catalunya». www.gencat.cat. Departament de Territori i Sostenibilitat, Generalitat de Catalunya, 01-01-2015.
  2. 2,0 2,1 2,2 «Cal Trasserra». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 9 juliol 2014].

Enllaços externs[modifica]

  • «Cal Trasserra». Mapa de patrimoni cultural. Diputació de Barcelona.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cal Tresserra