Calpins

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Calpinae)
Infotaula d'ésser viuCalpins
Calpinae Modifica el valor a Wikidata

Plusiodonta compressipalpis
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreLepidoptera
FamíliaErebidae
SubfamíliaCalpinae Modifica el valor a Wikidata
Boisduval, 1840

Els calpins (Calpinae) són una subfamília de papallones nocturnes de la família Erebidae.

Aquesta subfamília inclou moltes espècies de papallones que tenen una probòscide punxeguda i de pues adaptades per perforar la pell de la fruita per alimentar-se dels sucs, i en el cas de les diverses espècies de Calyptra, per perforar la pell dels mamífers que s'alimenten de sang.[1] La subfamília conté algunes papallones grans amb una envergadura de més de 5 cm.

Taxonomia[modifica]

Estudis filogenètics recents han revisat en gran manera aquesta subfamília. La subfamília va ser prèviament classificada dins Noctuidae, però la redefinició d'aquesta família ha reclassificat moltes subfamílies, incloent Calpinae, dins la família Erebidae.

Les espècies de Calpinae estan més estretament relacionades amb un clade que inclou les famílies Eulepidotinae i Hypocalinae, que ara són també subfamílies d'Erebidae. Les tribus Anomini i Scoliopterygini, prèviament incloses en Calpina', es va trobar que estaven relacionades i van ser reclassificades dins la subfamília Scoliopteryginae.[2][3]

Tribus[modifica]

Calpinae conté tres tribus monofilètiques.[3]

Taxonomia anterior[modifica]

L'antiga composició de Calpinae era una mica discutida; de vegades es va fusionar amb Catocalinae. La majoria dels gèneres Calpine no es van classificar. L'estructura filogenètica d'aquest grup estava essencialment sense resoldre, i en molts casos fins i tot era dubtós que els gèneres estiguessin col·locats correctament en aquesta subfamília.

Tribu Calpini[4]

Tribu Gonopterini

Genera incertae sedis

Gèneres provisionalment col·locats aquí (llista incompleta); inclou tàxons de vegades separats dins Ophiderinae.

Referències[modifica]

  1. Florida Museum of Natural History (ed.). "Blood-feeding and Fruit-feeding Moths of Calpini Tribe (Noctuidae), Their Phylogeny and Classification". Archived from the original on 11 Apr 2015. Retrieved 21 Apr 2015.
  2. Lafontaine, Donald; Schmidt, Christian «Annotated check list of the Noctuoidea (Insecta, Lepidoptera) of North America north of Mexico». ZooKeys, 40, 19-03-2010, pàg. 26. DOI: 10.3897/zookeys.40.414.
  3. 3,0 3,1 Zahiri, Reza «Molecular phylogenetics of Erebidae (Lepidoptera, Noctuoidea)». Systematic Entomology, 37, 2011, pàg. 102–124. DOI: 10.1111/j.1365-3113.2011.00607.x.
  4. J.M. Zaspel and M.A. Branham. «World Checklist of Tribe Calpini (Lepidoptera: Noctuidae: Calpinae)». University of Nebraska, Lincoln, 2008. Arxivat de l'original el 20 Dec 2014. [Consulta: 8 juliol 2010].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Calpins