Cambra anterior

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula taxonòmicaCambra anterior
Detalls
Llatí camera anterior
Identificadors
MeSH D000867
TA A15.2.06.003
FMA 58078 : multiaxialjeràrquic
Terminologia anatòmica
Modifica les dades a Wikidata
Diagrama de la part anterior de l'ull humà (secció horitzontal del dret vist des de dalt).
1. Cristal·lí, 2. Zònula ciliar o lligament suspensori del cristal·lí; 3. Cambra posterior i 4. Cambra anterior amb el 5. Trajecte de l'humor aquós; 6. Pupil·la, 7. Corneosclera, amb 8. Còrnia, 9. Sistema trabecular i canal de Schlemm. 10. Limbe esclerocornial i 11. Escleròtica; 12. Conjuntiva. 13. Úvea amb 14. Iris i 15. Cos ciliar

La cambra anterior és l'espai de l'ull que està limitat per davant per la còrnia i per darrere per l'iris i el cristal·lí, on comunica amb la cambra posterior a través de la pupil·la.

Aquest espai es troba ple d'un líquid que s'anomena humor aquós, el qual circula lliurement i aporta els elements necessaris per al metabolisme de les estructures anteriors de l'ull que són avasculares (no reben aportacions nutritives de la sang) com la còrnia i el cristal·lí.

En un lloc de la cambra anterior que s'anomena angle iridocorneal (el punt d'unió entre l'iris i la còrnia) es troba el canal de Schlemm pel qual s'elimina l'humor aquós sobrant. L'equilibri entre la producció i l'eliminació de l'humor aquós és de gran importància per al funcionament normal de l'ull. Si el canal de Schlemn s'obstrueix per alguna circumstància, augmenta la pressió normal de l'humor aquós i es produeix una malaltia que s'anomena glaucoma.

Articles relacionats[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Tortora - Derrickson. Principios de Anatomía y Fisiología, 11ª edición (2006). ISBN 968-7988-77-0