Camió bolquet

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Auto-bolquet en acció.
Camió bolquet.

El camió bolquet, auto-bolquet autopropulsat o moto-bolquet (també anomenat dumper, en anglès) és un vehicle utilitzat en la construcció destinat al transport de materials lleugers, i consta d'un bolquet, tremuja o caixa basculant, per a la seva descàrrega, bé cap a davant o lateralment, mitjançant la gravetat o de forma hidràulica. A més diposa d'una tracció davantera o de doble eix, sent les posteriors direccionals. Es distingeix substancialment del camió volcador o dumper truck per la seva configuració: el moto-bolquet autopropulsat generalment té el contenidor de càrrega en la part frontal davant del conductor, mentre que el camió volcador el té en la part posterior, darrere de la cabina del conductor. Com el lloc de conducció està situat darrere del bolquet, sobre les rodes posteriors, es fa necessari col·locar de forma adequada la càrrega, per permetre la visibilitat. La capacitat del bolquet varia habitualment entre els 0,5 fins als 1,5 m3 (d'una tona fins a 3 tones).

L'arrencada generalment es realitza per mitjà d'una manovella, (però últimament s'estan donant més casos amb motor elèctric) i la potència del motor de combustió interna pot anar dels 10 fins als 30 CV (de 7,36 a 22,1 kW al canvi) segons la seva capacitat de càrrega. Posseeix quatre velocitats, dues per a cada sentit, accionant-se per un inversor de marxa, i s'ha de prohibir excedir la velocitat de 20 km/h per hora, tant dins com fora de l'obra (apilament de materials). Al costat de la manovella d'arrencada existeix un ganxo, que permet l'arrossegament de remolcs. Compta amb llums i altres dispositius que prescriu el codi de circulació español, per la qual cosa el seu ús es prescriu a la zona de l'obra, cal per al seu transport per les carreteres, autovies i/o autopistes, una grua o camió de suficient grandària perquè es dugui a terme de manera segura. De totes maneres, per a l'ús d'aquesta màquina en l'obra es precisa tenir el Permís de Conducció tipus B, i que la pròpia màquina tingui els elements necessaris que permetin una circulació segura.

S'ha de prohibir l'ús del dumper en rampes de més del 20 % en terrenys humits i de més del 30 % en terrenys secs, i es recomana que la pujada de rampes amb càrrega es realitzi marxa enrere (i posseirà un element sonor que avisi a possibles treballadors propers que s'està realitzant una operació amb maquinària en marxa enrere), evitant la pèrdua de càrrega, la bolcada, i la pèrdua d'estabilitat. Si s'estaciona en una rampa, caldrà apagar el motor, i accionar el fre de . Les rampes han de tenir 70 centímetres lliures fins a l'extrem de les mateixes. (el bolquet està prohibit a les autopistes o autovies i en la ciutat cal anar sempre amb cinturó).

S'ha de prohibir el transport de persones, excepte quan hi ha un seient especial. Sempre es col·locarà un topall fort i resistent davant la vora dels talusos o els indrets on cal abocar la càrrega.

Per reduir els accidents, es poden adaptar diferents components al dumper:

  • Pòrtic de seguretat, que disposarà de cinturó de seguretat i dispositius de subjecció. La resistència del pòrtic a la deformació i a la compressió haurà de ser com a mínim del pes del vehicle.
  • Els vehicles mal compensats, han de portar un contrapès a la zona per equilibrar, per incrementar l'estabilitat de la càrrega.
  • L'evacuació dels fums del motor haurà estar en la part dreta del conductor, sota el xassís.
  • Elevar el costat més proper al conductor, per millorar la visibilitat.
  • Col·locar un motor d'arrencada elèctric, l'enganxada encastada, la botzina, els miralls retrovisors, i el sistema d'il·luminació, etc.

Vegeu també[modifica]