Camp escalar

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

En matemàtiques i física, un camp escalar associa un valor escalar a cada punt en un espai. El valor pot ser un nombre matemàtic, o una quantitat física. Els camps escalars són sovint usats en física, en cas particular per indicar la distribució de temperatura a través de l'espai, o la pressió de l'aire.

En termes matemàtics un camp escalar és una funció de \R^n\to\R . Això vol dir que associa cada punt d'un espai vectorial amb un nombre o escalar  f\left (x_1, x_2,\dots, x_n\right) . Aquesta funció també és coneguda com funció de punt o funció escalar .

Camps escalars en física[modifica | modifica el codi]

En física clàssica no relativista els camps electrostàtic i gravitatori són tractats com a camps escalars. Encara que també en mecànica de fluids la pressió pot ser tractada com un camp escalar, o la distribució de temperatura sobre un cos és un altre camp escalar. Tots aquests camps són classificats com a camps escalars per motiu de la descripció matemàtica necessària. Una construcció que caracteritza els camps escalars són les superfícies equipotencials que són el conjunt de punts sobre el qual la funció pren un mateix valor.

A física quàntica, s'usa el terme "camp escalar" d'una manera més restringida, s'aplica a descriure el camp associat a partícules d'espín nul.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Camp escalar Modifica l'enllaç a Wikidata