Camp proper i camp llunyà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Difracció de Fraunhofer i difracció de Fresnel

En física de les ones, les descripcions de camp proper i camp llunyà són dues aproximacions possibles per descriure un camp d'ona. Encara que aquestes dues aproximacions són vàlides per a qualsevol camp d'ona, s'utilitzen principalment en l'estudi de l'electromagnetisme, i en particular de l'òptica. Breument, l'aproximació de camp proper descriu l'oscil·lació amb l'aproximació d'ona esfèrica, mentre que l'aproximació de camp llunyà descriu l'oscil·lació amb l'aproximació d'ona plana. En particular, per a l'estudi de la difracció, s'utilitzarà la difracció de Fresnel en l'aproximació de camp proper, mentre que la difracció de Fraunhofer més senzilla s'utilitzarà en l'aproximació de camp llunyà.[1]

Definicions[modifica]

Camp llunyà: el patró de radiació es pot estendre al camp llunyà, on l'energia reactiva emmagatzemada no té presència significativa.

El terme regió de camp proper (també conegut com a camp proper o zona propera) té els significats següents pel que fa a diferents tecnologies de telecomunicacions :

  • La regió propera d'una antena on la distribució del camp angular depèn de la distància de l'antena.
  • En l'estudi de la difracció i el disseny de l'antena, el camp proper és aquella part del camp radiat que es troba per sota de distàncies més curtes que la distància de Fraunhofer,[2] que ve donada per de la font de la vora difractadora o antena de longitud o diàmetre D .
  • En les comunicacions de fibra òptica, la regió propera a una font o obertura que és més propera que la longitud de Rayleigh. (Presumint un feix gaussià, que és apropiat per a fibra òptica.)

Patents[modifica]

Referències[modifica]

  1. (Mencuccini, Silvestrini - Fisica II & Pag. 441 mencuccini)
  2. Balanis, Constantine A. Antenna Theory: Analysis and Design. 3rd, 2005. 

Bibliografia[modifica]