Campagnolo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióCampagnolo
Dades
Tipusnegoci
empresa
fabricant de components de bicicleta Modifica el valor a Wikidata
Indústriaindústria de la bicicleta Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicasocietat de responsabilitat limitada Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1933, Vicenza Modifica el valor a Wikidata
FundadorTullio Campagnolo Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Esportciclisme de competició Modifica el valor a Wikidata
Produeixbicicleta Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu

Lloc webcampagnolo.com Modifica el valor a Wikidata
Facebook: CampagnoloOfficial Twitter (X): campagnolosrl Instagram: campagnolosrl Youtube: UCR8ASXXdLo78hJxiRAZi-zw Modifica el valor a Wikidata

Campagnolo és una empresa italiana líder en la creació i fabricació de components per al ciclisme. Va ser creada per Tullio Campagnolo el 1927 i actualment fabrica tota mena de components per al ciclisme en ruta. La seva principal competència ve donat per les companyies Shimano i SRAM.

Història[modifica]

L'activitat de Campagnolo va començar el 1933 en un petit taller de Vicenza. El seu fundador, Tullio Campagnolo, a començaments dels anys 20 era ja una jove promesa del ciclisme italià. I precisament a causa d'una d'aquestes carreres ciclistes, exactament el dia 11 de novembre de 1927, va néixer l'aventura projectiva-industrial Campagnolo. D'un fracàs degut a les adverses condicions atmosfèriques, en el Paso Croce d'Aune de les Dolomites, va néixer la primera idea Campagnolo: un tancament ràpid per a les boixes de les rodes que, juntament amb les successives, determinarà el desenvolupament de la bicicleta esportiva moderna. El 1930 es patenta i presenta oficialment al món de la mecànica de precisió per a l'esport, el famós «canvi de barnilla».

Un eix proyectat per Campagnolo
Plats i bieles Campagnolo Super Record, fabricats el 1981

Només es va tractar del primer pas: nous projectes i patents van modificar radicalment el món del ciclisme i, pel que afirmen els més grans campions de l'època, els productes Campagnolo es van convertir en sinònim d'èxits i triomfs. De les victòries a la fama el pas és molt curt i Campagnolo, per fer front a les creixents comandes procedents de diversos mercats, va adequar i desenvolupar també les seves dimensions. Les més importants i famoses empreses fabricadores de bicicletes de l'època van començar també a usar amb èxit els productes Campagnolo. Del «canvi de barnilla» es va passar al canvi de «paral·lelogram articulat» que va obrir el camí al ciclisme modern i que vincula indissolublement el nom de l'inventor al component.

El període entre 1930, any en què es va realitzar la primera patent, i 1940 representa la posada en marxa de la societat. Tullio Campagnolo cessa la seva activitat de ciclista professional per dedicar-se exclusivament a l'empresarial. Els factors que determinen el seu èxit són la seva pròpia experiència directa, la tenacitat, el perfeccionisme tècnic i la gran capacitat publicitària que aconseguirà vincular el nom dels més famosos corredors d'aquell temps amb el canvi Campagnolo.

Tullio Campagnolo l'any 1940 contracta el seu primer empleat. Immediatament passada la Segona Guerra Mundial, l'empresa registra un sorprenent èxit que li'n permet créixer ràpidament arribant a tenir, el 1950, 123 empleats al seu càrrec, i entrant d'aquesta manera a formar part de la indústria mitjana de Vicenza. Tullio no deixa de cercar noves solucions tècniques; després del canvi i del desviador del canvi, inicia la producció de bieles, frens, jocs de direcció, plats, etc. El 2008 s'han tret grups nous de 11v.

Guanyadors Tour de France amb Campagnolo[modifica]

Any
Guanyador
País
1968 Jan Janssen Països Baixos Països Baixos
1969 Eddy Merckx Bèlgica Bèlgica
1971 Eddy Merckx Bèlgica Bèlgica
1972 Eddy Merckx Bèlgica Bèlgica
1973 Luis Ocaña Espanya Espanya
1974 Eddy Merckx Bèlgica Bèlgica
1976 Lucien Van Impe Bèlgica Bèlgica
1978 Bernard Hinault França França
1979 Bernard Hinault França França
1980 Joop Zoetemelk Països Baixos Països Baixos
1981 Bernard Hinault França França
1982 Bernard Hinault França França
1984 Laurent Fignon França França
1985 Bernard Hinault França França
1986 Greg LeMond Estats Units Estats Units
1987 Stephen Roche Irlanda Irlanda
1988 Pedro Delgado Espanya Espanya
1990 Greg LeMond Estats Units Estats Units
1991 Miguel Indurain Espanya Espanya
1992 Miguel Indurain Espanya Espanya
1993 Miguel Indurain Espanya Espanya
1994 Miguel Indurain Espanya Espanya
1995 Miguel Indurain Espanya Espanya
1996 Bjarne Riis Dinamarca Dinamarca
1997 Jan Ullrich Alemanya Alemanya
1998 Marco Pantani Itàlia Itàlia
2006 Óscar Pereiro Espanya Espanya
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Campagnolo