Cançó infantil

De Viquipèdia
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 04:19, 31 des 2015 amb l'última edició de JoRobot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Salta a la navegació Salta a la cerca

Una cançó infantil és una cançó popular enfocada als nens i joves. Les lletres solen ser-ne molt senzilles i repetitives, perquè sigui més fàcil de memoritzar. Aquestes cançons han anat passant per via oral, com les nadales, per això solen tenir diverses versions. És una manera d'introduir als infants en el món de la música i contribueix al desenvolupament de la localització auditiva, cerebral i del reforçament de les emocions.

Els cants infantils són una activitat en la qual els nens, ja sigui jugant o cantant diferents melodies amb temes variats, amplien els seus coneixements. Això és degut a la gran diversitat de temàtiques que existeixen en el món de la música. Els nens prenen les paraules com una joguina i, per tant, és una eina per aprendre jugant. Per exemple ajuden a introduir conceptes bàsics com els números, els colors, objectes de la vida quotidiana i animals.

Una altra qualitat de la cançó infantil és el seu efecte relaxant que és notable en els infants. Quan tenen son, cantar-li una cançó, com per exemple una nana, és un molt bon recurs per calmar-los. 

La llengua catalana és força rica quant a cançons populars d'aquest tipus. Solen aparèixer-hi éssers fantàstics i mitològics, com bruixes (Plou i fa sol) i gegants (El gegant del pi). També és molt comuna l'aparició d'animals (Cargol, treu banya; L'elefant amb bicicleta; El gall quiquiriquí; A la vora del camí). També existeix un gran nombre de cançons relacionades amb el temps, els esdeveniments atmosfèrics (Plou i fa sol; Sol, solet; La lluna, la pruna; Ara plou, ara neva).

Beneficis

La música ajuda a desenvolupar l'expressió i la comprensió oral, a la vegada que facilita que el nen s'apropi més a les persones. A través de les cançons pot articular millor les paraules, és probable que un nen pronunciï millor una paraula quan està cantant que quan està parlant. En algunes teràpies per a petits amb problemes de tartamudesa es basen en el cant.

Aprenen a conviure millor amb altres nens gràcies a la música i la sensació de ser compresos pels altres en compartir les cançons. Els hi dóna seguretat emocional i confiança.

Fomenta la creativitat i la imaginació a partir de nous sons i ritmes. A més a més afavoreix l'expressió corporal del nen, ja que han de tenir un control del seu propi cos quan fan nous recursos per adaptar el seu moviment als diferents ritmes.

L'alfabetització de l'infant es veu molt estimulada per les cançons infantils, ja que gràcies a les seves lletres i síl·labes repetitives i els gestos que realitzen en cantar, millora la seva manera de parlar, comunicar-se amb altres i d'entendre el significat.

També es pot utilitzar com a mitjà d'aprenentatge de llegües estrangeres introduint cançons en altres idiomes perquè el nen vagi aprenent.

L'oïda és un sentit que es desenvolupa ràpidament, quan el nen encara es troba a l'úter matern, per tant, la música és fonamental per obtenir respostes positives en els nens, per això és important la música en totes les fases del desenvolupament infantil (2-5 anys).

Escoltar estructures harmòniques complexes o diferents és una activitat que augmenta la capacitat intel·lectual de l'oient, incrementa el desenvolupament de la creativitat i, per tant, afavoreix l'aprenentatge i el sentit crític del nen.

Són molts els beneficis que es poden obtenir d'escoltar música:

- Relaxar

- Estimular

- Millorar la psicomotricitat

- Desenvolupar aptituds cognitives

- Augmentar la capacitat de concentració i memòria.

Avui en dia, queda demostrat que la música és molt important i vital, fins i tot, en el món de la medicina, amb resultats molt positius.

Per tot això, volem recordar que la música és una eina fonamental per a pares i educadors en general, ja que és el millor vehicle per transmetre qualsevol tipus d'aprenentatge de forma lúdica.

Vegeu també

Vegeu texts en català sobre Cançó infantil a Viquitexts, la biblioteca lliure.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cançó infantil