Can Franquesa (Santa Coloma de Gramenet)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Can Franquesa
Imatge
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXIX
Característiques
Estil arquitectònichistoricisme arquitectònic Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSanta Coloma de Gramenet (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióAv. Francesc Macià, 184-190
Map
 41° 28′ N, 2° 12′ E / 41.46°N,2.2°E / 41.46; 2.2
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC20719 Modifica el valor a Wikidata

Can Franquesa, o Can Sucre, és una casa d'estil historicista protegida com a bé cultural d'interès local del municipi de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès).

Descripció[modifica]

És una masia ubicada a l'Avinguda Francesc Macià, a Santa Coloma de Gramenet amb tipologia de torre de planta quadrada, amb soterrani, planta baixa i dos pisos i cobertes amb teula a quatre vessants, situada enmig d'un jardí. A la façana principal es reutilitzaren tres llindes gòtiques autèntiques. Hi ha una torre, que supera els dos pisos i està coberta a quatre vessants, que trenca la simetria del cos paral·lelepipèdic i fa de mirador sobre la vall del Besòs.

Història[modifica]

Originàriament, fou una important casa de pagès, construïda probablement al segle xviii.[1] A finals de segle xix, la masia era utilitzada com a pavelló de cacera. A principis del segle xx, en un context marcat perla creixent afluència d'estiujants provinents de la burgesia barcelonina, l'antic mas fou parcialment enderrocat per a edificar-hi una torre d'estiueig, tot reutilitzant les llindes gòtiques.

Referències[modifica]

  1. Esteves, Albert. Santa Coloma de Gramenet: guia del patrimoni històric i artístic. Molins de Rei: Centre d'Estudis i Divulgació del Patrimoni, 1997, p. 64. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Can Franquesa
  • «Can Franquesa». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 21 abril 2012].