Can Juliana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Can Juliana
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicObra Popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCastellar del Vallès (Vallès Occidental) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 37′ N, 2° 04′ E / 41.62°N,2.07°E / 41.62; 2.07
Bé cultural d'interès local
Data30 novembre 2016
Id. IPAC27341 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Propietat dePrivat

La masia de Can Juliana està situada al terme municipal de Castellar del Vallès en l'antic camí que vorejant el Riu Ripoll uneix Sant Esteve de Castellar Vell amb Sant Feliu del Racó. S'hi accedeix a través de la Carretera de Sant Feliu del Racó a Castellar (BV 1249) pel km. nº 2. Actualment és un centre de lleure amb tirolines, restaurant i Paint-ball.[1]

Estructura[modifica]

Datada ja al segle xiii,[2][3] la masia conserva una estructura de tres crugies amb la teulada a dues vessants i el carener perpendicular a la façana. El mas és format per l'agrupació de construccions amb l'accés per la zona més elevada a una antiga era, conformant la primera entrada amb un cos aïllat d'una sola planta i el volum principal a cota inferior mostrant un sol nivell (amb l'addició d'un cos per extensió). A sud-est una portalada amb arc rebaixat de pedra tanca un pati més baix, amb l'accés principal amb cobert i annexos adossats. La masia, de dues plantes amb gran coberta a dues vessants paral·leles a la façana, present a portal amb arc de mig punt de maó, i finestres amb llindes i brancals de pedra. A nord una escala de pedra adossada a la façana mena directament a la planta primera.[4][5]

A l'interior, es conserven els sostres de la planta baixa en volta rebaixada de maó, i diversos festejadors. Disposa d'una antiga gruta cimentada i revestida d'obra, utilitzada actualment com a celler, amb traçat curt, corredor amb corba i esglaons i petita cambra oval amb podi. Havia estat utilitzada com a nevera.[1]

Pergamins de Can Juliana[modifica]

La masia conserva un conjunt de disset manuscrits datats des del 1463 al S. XVII. Majoritàriament escrits sobre pergamí, la família Juliana, pagesos de remença, conservaren els pergamins degut al seu caràcter jurídic i notarial i els anaren incorporant a la documentació de la masia. Els pergamins ens donen informació de la vida legal dels pagesos medievals i també de la dimensió social que tenien entre els seus veïns, de la ubicació dels diversos nuclis de cases que després és es van convertir en l'actual població i els diversos noms de les famílies que varen existir al nucli habitat.

La família Juliana s'entroncà amb la família Colomer i posteriorment amb la família Arús. El corpus de manuscrits passà a engruixir la documentació de la biblioteca particular del poeta Joan Arús i Colomer. Els seus descendents la donaren a l'Arxiu d'Història de Castellar del Vallès l'any 1989. un cop classificada i inventariada els pergamins foren objecte d'estudi en diferents publicacions.[6]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Royo, Fina; Joaquim Royo, Eulàlia Costa, Sílvia Sáiz, Raquel Lacuesta, Imma Vilamala, Àlvar Caixal,Albert López. Inventari del Patrimoni Històric, Arquitectònic i Ambiental Castellar del Vallès. Barcelona: Diputació de Barcelona [Consulta: 18 setembre 2014].  Arxivat 23 de setembre 2015 a Wayback Machine.
  2. «CAN JULIANA». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 18 setembre 2014].
  3. Joan, I «Els pergamins de Can Juliana». Plaça Vella. Publicació de l'Arxiu d'Història de Castellar del Vallès. Nº45, 1999, pàg. 15.
  4. Planas, Ester; Àlex Portolés. Recull històric de Castellar del Vallès. Castellar del Vallès: Ajuntament de Castellar del Vallès, 1994. 
  5. Vergés i Mirassó, Mn. Antoni. Història de Castellar del Vallès: segons el seu manuscrit del 1872, guardat a l'arxiu parroquial de Castellar i fins ara inèdit. Barcelona: Editorial Montblanc-Martin, 1974. 
  6. Comadran, M. i Feria, T «Visió histórica del Juliana a través de la documentació escrita: 1500-1700». Plaça Vella. publicació de l'Arxiu d'Història de castellar del Vallès. Nº51, 2006.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Can Juliana