Can Marfà. Museu del Gènere de Punt

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióCan Marfà. Museu del Gènere de Punt
MataroMuseuGenereDePunt1.jpg
Dades bàsiques
Tipus museu
Forma jurídica
Creació 2015
Organització i govern
Seu 
  • Passatge de Can Marfà, 1. Mataró (Maresme)
Part de Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona i Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana

Lloc web Pàgina oficial
Modifica les dades a Wikidata

La nau petita de l'antiga Fàbrica de Can Marfà acull la extensió del Museu de Mataró Can Marfà. Museu del Gènere de Punt, dedicada a la conservació, documentació, recerca i difusió del patrimoni cultural relacionat amb la indústria del gènere de punt .[1] L'equipament compta amb 1.800 m² distribuïts en tres plantes.

Planta baixa[modifica]

La planta baixa, de caràcter polivalent, on es desenvolupa programes d’activitats amb exposicions temporals, conferències i tallers.

Primera planta[modifica]

La primera planta acull l’exposició permanent que, amb el relat Mataró, capital del gènere de punt, exhibeix més d’un centenar d’objectes industrials explicant el procés de fabricació del teixit de punt a Catalunya des del segle XVIII fins l’actualitat: maquinària, eines, indumentària, imatges i documents, de la col·lecció Jaume Vilaseca, que han estat seleccionats, documentats i restaurats per formar part de l’exposició permanent de Can Marfà, amb l’objectiu de posar en valor una de les col·leccions més importants d’Europa en la seva especialitat, i un patrimoni cultural estretament vinculat amb la ciutat de Mataró.[2]

Àmbits temàtics de l’exposició[modifica]

L’exposició s’ordena en set àmbits temàtics:[3]

  • Et posarem a punt: Audiovisual d'introducció on s’expliquen les característiques del teixit de punt.
  • De la fibra a la malla: Els processos de fabricació del gènere de punt: la filatura, el tissatge, l'ennobliment, el disseny, el patronatge, el tall i la confecció. Els acabats: l'embalatge i la comercialització del producte.
  • Els inicis del teixit de punt: La indústria manufacturera del teixit de punt, els primers telers mecànics.
  • La industrialització del gènere de punt: lnnovació tecnològica i organització del treball a les fàbriques. L’impacte social i urbanístic. Singularitat de la industria del teixit de punt per a la ciutat de Mataró.
  • Moda, fantasia i esport: Els canvis en les pautes de consum de vestir, la influència de la moda i l’aparició de nous productes. La renovació tecnològica.
  • De l’autarquia a l’expansió del sector: L’impuls a la construcció de maquinària de gènere de punt. Les indústries auxiliars. L’impacte de la revolució del niló.
  • Perspectives de futur: La importància del disseny i de les noves tecnologies.

Galeria[modifica]

Segona planta

Segona planta[modifica]

La segona planta té una doble funcionalitat: Magatzem i zona de documentació, preservació i investigació per una banda i, d’altra, mostra d’una selecció de peces d’indumentària dels anys 1960 al 1980 i testimoni de diferents persones.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]