Can Marfà. Museu del Gènere de Punt

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióCan Marfà. Museu del Gènere de Punt
MataroMuseuGenereDePunt1.jpg
Dades bàsiques
Tipus entitat museu
Història
Fundació 2015
Organització i govern
Seu central 
  • Passatge de Can Marfà, 1. Mataró (Maresme)
Afiliacions Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona i Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana

Web Pàgina oficial
Modifica les dades a Wikidata

La nau petita de la Fàbrica de Can Marfà acull la extensió del Museu de Mataró Can Marfà. Museu del Gènere de Punt, dedicada a la conservació, documentació, recerca i difusió del patrimoni cultural relacionat amb la indústria del gènere de punt .[1] L'equipament compta amb 1.800 m² distribuïts en tres plantes.

La planta baixa[modifica]

La planta baixa, de caràcter polivalent, acull els serveis didàctics, l’àrea d’exposicions temporals, un espai d’auditori i l’espai showroom, que pretén oferir un aparador obert al públic i als professionals del sector del gènere de punt per presentar les novetats en els àmbits de la producció, del disseny, de la formació i de la recerca.

La primera planta[modifica]

La primera planta acull l’exposició de referència de l’equipament. La mostra, titulada Mataró, capital del gènere de punt, presenta més d’un centenar d’objectes industrials explicant el procés de fabricació del teixit de punt a Catalunya des del segle XVIII fins l’actualitat: maquinària, eines, indumentària, imatges i documents, de la col·lecció Jaume Vilaseca, que han estat seleccionats, documentats i restaurats per formar part de l’exposició permanent de Can Marfà, amb l’objectiu de posar en valor una de les col·leccions més importants d’Europa en la seva especialitat, i un patrimoni cultural estretament vinculat amb la ciutat de Mataró.[2]

Els àmbits temàtics[modifica]

L’exposició s’ordena en set àmbits temàtics:[3]

  • Et posarem a punt: Audiovisual d'introducció.
  • De la fibra a la malla: Els processos de fabricació del gènere de punt: la filatura, el tissatge, l'ennobliment, el disseny, el patronatge, el tall i la confecció. Els acabats: l'embalatge i la comercialització del producte.
  • Els inicis del teixit de punt: La industria manufacturera del teixit de punt. Els primers telers mecànics.
  • La industrialització del gènere de punt: lnnovació tecnològica i organització del treball a les fàbriques. L’impacte social i urbanístic. Singularitat de la industria del teixit de punt per a la ciutat de Mataró.
  • Moda, fantasia i esport: Els canvis en les pautes de consum de vestir, la influència de la moda i l’aparició de nous productes. La renovació tecnològica.
  • De l’autarquia a l’expansió del sector: L’impuls a la construcció de maquinària de gènere de punt. Les indústries auxiliars. L’impacte de la revolució del niló.
  • Perspectives de futur: La importància del disseny i de les noves tecnologies.

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]