Can Plantada (Vilassar de Mar)

(S'ha redirigit des de: Can Mari Flors Parc)
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Can Plantada
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteJosep Plantada i Artigas Modifica el valor a Wikidata
Construccióc. 1925
Característiques
Estil arquitectònicNoucentisme
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaVilassar de Mar (Maresme) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. Cristòfol Colom, 152-156. Vilassar de Mar (Maresme)
Map
 41° 30′ 27″ N, 2° 23′ 54″ E / 41.50757°N,2.39831°E / 41.50757; 2.39831
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC9305 Modifica el valor a Wikidata

Can Plantada, o la torre Mar i Flors, és un edifici del municipi de Vilassar de Mar (Maresme) que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

És una torre d'estiueig construïda cap a l'any 1925 seguint els cànons noucentistes. Situada en una zona de cases enjardinades, dins un traçat quadriculat de carrers també heretat d'aquella època, ocupa una superfície de 3.589 metres quadrats dels quals 323 són edificats. De planta baixa, pis i golfes, aquesta torre destaca per la coberta, de quatre vessants i teula vidriada de color blau, groc i color teula.[1]

En la confluència dels vessants de la teulada hi ha elements ornamentals en forma de pinya, de terrissa vidriada de color blau. Els murs blancs de la façana són ornamentats amb motius florals esgrafiats de color crema, generalment als voltants de les portes i les finestres. A l'interior destaca una gran xemeneia de maó vist i rajola vidriada amb ornaments blaus sobre fons blanc. La casa queda voltada per un jardí que fou destinat a un negoci de venda de flors i plantes i també a bar musical.[1]

Història[modifica]

Sobre una casa aïllada, de proporcions semblant a la casa de cos, planta baixa i pis, l'arquitecte Josep Plantada i Artigas construí el que és avui la torre Mar i Flors. Amplià l'antic edifici amb un nou cos adossat a la façana lateral, una coberta de quatre vessants, l'obertura de finestres i portes d'arc de mig punt i un seguit d'elements ornamentals i formals que s'adequaven a l'estètica noucentista.[1] Malgrat que la casa sempre s'ha conegut com a Can Plantada es desconeix si va ser llar o residència de l'arquitecte que la va construir.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Can Plantada
  1. 1,0 1,1 1,2 «Can Mari Flors Parc». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 19 març 2015].

Bibliografia[modifica]

  • Lacuesta Contreras (dir.), Raquel. Pla especial urbanístic de protecció i catàleg del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Vilassar de Mar. Vilassar de Mar: Diputació de Barcelona, 2014. 
  • Romeu, Imma. Vilassar de Mar portes endins. Vilassar de Mar: Ajuntament, 2007. ISBN 978-84-931149-3-0.